foto: Shutterstock
Miris pirmais pacients, kurš slimoja ar jauno Covid variantu. Saslimušo skaits pasaulē aug
Esi vesels
2023. gada 21. aprīlis, 12:11

Miris pirmais pacients, kurš slimoja ar jauno Covid variantu. Saslimušo skaits pasaulē aug

Jauns.lv

Taizemē vakar, 20. aprīlī, reģistrēts pirmais “Arcturus” izraisītais nāves gadījums. Pasaules Veselības organizācija (PVO) nedēļas sākumā jau brīdināja par jaunu Covid-19 apakšvariantu -  XBB.1.16. Tas izplatījies jau 22 valstīs, īpaši lielus apmērus sasniedzot Indijā. 

Jaunais Covid paveids, kas satrauc ekspertus visā pasaulē, ir prasījis pirmo upuri, paziņoja veselības aizsardzības amatpersonas. Pirmais nāves gadījums no Arcturus celma, kas, domājams, ir aptuveni 1,2 reizes infekciozāks nekā pēdējais lielākais apakšvariants, vakar tika reģistrēts Taizemē, kamēr visā pasaulē strauji pieaug saslimšanas skaits. 

Mirušais bijis vecāka gadagājuma vīrietis, ar veselības traucējumiem. “Viņa nāve, iespējams, neatspoguļo šī Covid apakšvarianta smaguma pakāpi, bet gan tā ietekmi uz citiem riska faktoriem,” sacīja Dr. Supakits Sirilaks, Taizemes Medicīnas zinātņu departamenta ģenerāldirektors.

Šis celms, kas pazīstams arī kā Omicron subvariants XBB.1.16, pirmo reizi tika identificēts janvārī, un Pasaules Veselības organizācija (PVO) to uzrauga kopš 22. marta.

Pētījumi liecina, ka jaunais variants, kas nodēvēts par “Arcturus”, varētu būt 1,2 reizes infekciozāks nekā pēdējais lielākais apakšvariants, tādējādi tas varētu kļūt par dominējošo celmu visā pasaulē.