foto: Shutterstock
Pētījums: nepietiekams miegs par 74% palielina risku saslimt ar nāvējošu kaiti
Esi vesels
2023. gada 24. marts, 06:18

Pētījums: nepietiekams miegs par 74% palielina risku saslimt ar nāvējošu kaiti

Jauns.lv

Mēs visi esam to jau dzirdējuši: nepietiekams miegs var kaitēt veselībai, taču jaunā pētījumā gūti pierādījumi tam, ka, naktīs guļot pārāk maz stundu, teju vai divkāršojas aterosklerozes un perifēro artēriju slimības risks, vēsta britu mediji. 

Zviedrijas Karolinskas institūta zinātnieki apgalvo, ka, ja katru nakti guļat mazāk nekā piecas stundas, risks saslimt ar perifēro artēriju slimību pieaug līdz 74 procentiem salīdzinājumā ar cilvēkiem, kuri ir paspējuši izgulēties septiņas vai astoņas stundas.

"Nepietiekams nakts miegs un miegs dienas laikā jau agrāk ir bijis saistīts ar paaugstinātu koronāro artēriju slimību risku, ko, tāpat kā perifēro artēriju slimību, izraisa artēriju nosprostojums," uzsver pētījuma vadošais autors Dr. Šuajs Juans. 

Pētījumā, kurā piedalījās 650 000 dalībnieku konstatēts, ka cilvēkiem, kuri naktī gulēja mazāk nekā piecas stundas, bija gandrīz divreiz lielāks aterosklerozes un perifēro artēriju slimības risks nekā cilvēkiem, kuri gulēja septiņas līdz astoņas stundas.

Arī diendusu gulētājiem risks saslimt ar šīm slimībām pieauga par 32%, taču jāpiebilst, ka pētniekiem nav pietiekamu pierādījumu tam, ka tieši nepietiekams miegs, un nekas cits, bija šo slimību palaidējmehānisms. 

Vairāk nekā 200 miljoniem cilvēku visā pasaulē ir šī slimība, kas nosprosto kāju artērijas, ierobežo asins plūsmu un palielina insulta un sirdslēkmes risku.

Saskaņā ar Lielbritānijas Nacionālā veselības dienesta datiem tā ir sirds un asinsvadu slimības forma, ko izraisa tauku nogulsnējumu uzkrāšanās artērijās.