foto: scanpix
Āfrikā sācis izplatīties viens no nāvējošākajiem jebkad atklātajiem vīrusiem. Nav ne zāļu, ne vakcīnu
Esi vesels
2023. gada 16. februāris, 14:45

Āfrikā sācis izplatīties viens no nāvējošākajiem jebkad atklātajiem vīrusiem. Nav ne zāļu, ne vakcīnu

Jauns.lv

Ekvatoriālajā Gvinejā, Centrālāfrikā, pašlaik izplatās Marburgas vīruss, kas ir viens no nāvējošākajiem jebkad atklātajiem patogēniem. Vīruss nogalina deviņus no 10 inficētajiem, tā mirstība koeficients ir 88%.

Slimība Ekvatoriālajā Gvinejā laupījusi vismaz deviņu cilvēku dzīvības. Divi saslimšanas gadījumi, iespējams, fiksēti blakus esošajā Kamerūnā, kas palielina bažas par tālāku vīrusa izplatību, vēsta britu mediji. 

Pasaules Veselības organizācija (PVO) uz Ekvatoriālo Gvineju ir nosūtījusi komandu, kas strādā, lai pēc iespējas ātrāk apturētu vīrusa izplatību un glābtu pēc iespējas vairāk dzīvību. 

Marburgas vīruss ir Ebola vīrusa “brālēns”. Abas šīs ir filovīrusu saimes slimības, kas arī izraisa hemorāģisko drudzi. Tās pārnēsā sikspārņi un primāti. Kad cilvēks ir inficējies, viņš vīrusu pārnēsā ar saviem ķermeņa šķidrumiem, tiešā kontaktā vai saskarē ar piesārņotām virsmām. 

Nav ne vakcīnu, ne medikamentu

Šobrīd Marburgas vīrusa ārstēšanai nav apstiprinātas vakcīnas, nav arī zāļu. PVO pirmdien, 13. februārī, sasauca steidzamu sanāksmi par pieaugošo saslimstību, pieaicinot ekspertus no visas pasaules.

Eksperti ir apzinājuši 28 eksperimentālās vakcīnas, kas varētu būt izmantojamas cīņā pret vīrusu. Lielākā daļa no tām izstrādātas cīņai pret Ebolas vīrusu. Pašlaik tiek izvērtēta arī vesela virkne potenciālo ārstēšanas līdzekļu. Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) ietikusi izdzīvošanas izredžu uzlabošanai veikt pienācīgu inficēto aprūpi. 

Saskaņā ar Amerikas Slimību kontroles un profilakses centra datiem ir pieejama slimības eksperimentāla ārstēšana, kas nekad nav izmēģināta uz cilvēkiem. 

"Parasti Marburgas vīrusa uzliesmojumi attīstās ļoti ātri, bet tikpat ātri noplok, tiklīdz tiek ieviesti kontroles pasākumi. Ja pašreizējais uzliesmojums notiks pēc šāda parauga, būs ļoti sarežģīti pārbaudīt potenciālo vakcīnu efektivitāti,” sacīja Londonas Higiēnas un tropiskās medicīnas skolas starptautiskās sabiedrības veselības profesors Džimijs Vitvorts.

Kā tiek ierobežots šis uzliesmojums?

Ekvatoriālajā Gvinejā karantīnā jau ir ievietoti simtiem cilvēku, kuri varētu būt inficējušies ar vīrusu. Starptautiskās palīdzības aģentūras ir izvietojušas savas komandas skartajos reģionos. 
PVO ir nosūtījusi uz apgabaliem arī savus ekspertus, lai atbalstītu reaģēšanas pasākumus.

Kaimiņvalstis Kamerūna un Gabona ir ierobežojušas pārvietošanos gar savām robežām, bažījoties par inficēšanos.

Cik smagi bijuši iepriekšējie Marburgas vīrusa uzliesmojumi?

Pirms šī uzliesmojuma no 2007. līdz 2022. gadam pasaulē reģistrēti tikai 30 saslimšanas gadījumi. Angolā, Āfrikas centrālajā daļā, 2004. gadā tika konstatēts lielākais līdz šim zināmais Marburgas vīrusa uzliesmojums. No 252 inficētajiem nomira 227. 

Pagājušā gada septembrī Gana paziņoja par Marburgas vīrusa uzliesmojuma beigām.

Cik reāla iespēja vīrusam izplatīties ārpus Āfrikas?

Lielākā daļā gadījumu Marburgas vīrusa uzliesmojums noplok ātri, inficējot vien dažus cilvēkus. Šī iemesla dēļ eksperti uzskata, ka iespēja, ka tas izraisīs pandēmiju, ir niecīga. Tomēr tas nav neiespējami.   

"Marburgas vīrusa uzliesmojumi vienmēr rada bažas, jo ir augsts mirstības rādītājs un pastāv iespēja, ka slimības var izplatīties no cilvēka uz cilvēku cieša kontakta ceļā. Tomēr, iespējams, ka līdz šim infekcijas izplatību ir palīdzējis mazināt ātrums, ar kādu amatpersonas pamanīja pirmos inficēšanās gadījumus Ekvatoriālajā Gvinejā,” pauda profesors Džimijs Vitvorts.

"Kopumā risks Ekvatoriālajai Gvinejai un reģionam ir mērens, un risks, ka saslimšana varētu izplatīties ārpus šī reģiona, ir ļoti zems,” piebilda profesors. 

Pasaules veselības organizācija jau iepriekš bažījusies par Marburgas vīrusu, iekļaujot to "prioritāro patogēnu" sarakstā, kurā apkopotas slimības, kas rada vislielākos potenciālos draudus cilvēcei.