Labās baktērijas. Tas noteikti ir jāzina!
Esi vesels
2023. gada 10. februāris, 13:21

Labās baktērijas. Tas noteikti ir jāzina!

Reklāmas projekts

Baktērijas! Dzirdot šo vārdu daudziem, pirmās asociācijas ne pavisam nav labas. Tici vai nē, bet noteiktas baktēriju sugas mūsu veselībai nāk par labu un ir pat vitāli nepieciešamas. Kuras īsti ir mūsu organismam nepieciešamās baktērijas? Kas ir bieži daudzinātās probiotikas un prebiotikas? Un kas jāņem vērā pirms dodamies uz aptieku iegādāties labās baktērijas?

Pirms runājam tālāk, tev jāzina, ka labās baktērijas jeb probiotikas piedalās tādos mūsu izdzīvošanai svarīgos procesos kā gremošana, uzturvielu absorbēšana, pareizu imunuloģisko procesu nodrošināšana. Baktērijas spēj paātrināt atveseļošanos no dažādām slimībām un pat stājas pretim ļaunajām šūnām mūsu organismā.

Kādā placebo kontrolētā pētījumā* tika atklāts, ka probiotika Bifidobacterium longum spej samazināt depresijas negatīvās izpausmas un uzlabo dzīves kvalitāti pacientiem ar kairināto zarnu sindromu. Pietiekama šīs baktērijas klātbūtne saīsināt ar saaukstēšanos saistīto simptomu ilgumu un samazināt arī saaukstēšanās saistīto simptomu smagumu.

Vēl kādā pētījumā* tika novērota probiotiskā celma Bifidobacterium breve labvēlīgā ietekme uz pieauguša cilvēka kognitīvajām spējām. Pētnieki secināja, ka pēc 16 nedēļu probiotikas Bifidobacterium breve lietošanas, ievērojami uzlabojās tūlītējās atmiņas un vizuāli-telpiskās atmiņas rādītāji pieaugušajiem.

Mikrobioms

Mūsu ķermenī dzīvo baktēriju un mikrobu kopums, kuru sauc par mikrobiomu vai mikrofloru. To veido gan mums vēlamās, gan nevēlamās baktērijas, vīrusi un sēnītes. Tie dzīvo mūsu vēderā, siekalās, uroģenetālajā sistēmā un arī uz mūsu ādas.

Kad balanss starp mums vajadzīgajām un kaitīgajam baktērijām sasveras, rodas dažādām infekcijām un slimībām labvēlīga vide. Piemēram, antibiotiku lietošanas gadījumā, tiek apkarotas infekciju izraisošās baktērijas, taču cieš arī mūsu veselības stiprināšanai nepieciešamie mikroorganismi. Ja pēc antibiotiku lietošanas neatjaunojam labo baktēriju daudzumu organismā, riskējam saslimt ar kādu sekundāru infekciju.

Baktēriju disbalanss ilgtermiņā var kļūt par iemeslu arī citu slimību attīstībai, tāpēc ikdienā ir svarīgi ne vien cīnīties ar sliktajām baktērijām, bet arī regulāri rūpēties, lai tiktu uzņemt labās baktērijas.

Kas ir probiotikas? Un prebiotikas?

Ar vārdu “probiotikas” varam apzīmēt gan dabā sastopamās labās baktērijas, gan labās baktērijas saturošus uztura bagātinātājus. Abi šie probiotiku avoti parasti satur vienu vai vairākus dzīvo baktēriju veidus, kas dabiski atrodamas mūsu organismā un nāk tam par labu. Savukārt prebiotikas ir šķiedrvielu veids, no kurām probiotikas barojas.

Kāpēc vērts apsvērt uztura bagātinātāju lietošanu?

Probiotikas dabiski sastopamas tādos fermentētajos produktos kā paniņas, kefīrs un skābēti kāposti. Mūsdienās probiotikas tiek pievienotas arī jogurtam un biezpienam.

Lai gan mums pēc iespējas vairāk jācenšas labās baktērijas uzņemt ar uzturu, diemžēl ikdienā to ne vienmēr iespējams izdarīt. Pirmkārt, tādēļ, ka varam neuzņemt pietiekami daudz to saturošo produktu. Otrkārt - ēdiena apstrādes un uzglabāšanas procesā, labās baktērijas var neizdzīvot. Ja vien mūsu virtuvē nav speciālas laboratorijas, kurā varam pētīt dzīvās baktērijas, mums nav iespējams pateikt, vai, gatavojot ēst, uzņemam tik daudz probiotiku, cik norādīts uz probiotiku saturošā produkta iepakojuma.

Savukārt pareizi izstrādātā un uzglabātā uztura bagātinātāja iepakojumā, iespējams uzņemt tieši tik daudz labo baktēriju, cik norādīts uz iepakojuma. Atliek vien izvēlēties uzticamu ražotāju. Piemēram, piemērtam uzņēmuma Orthomol GmbH, Vācija jaunos uztura bagātinātājus zarnu trakta veselībai.

Orthomol produktu īpaša LAB2PRO™ tehnoloģija nodrošina augstu baktēriju kultūru stabilitāti uzglabāšanas un transportēšanas laikā, kā arī aizsargā baktērijas, tām ejot cauri kuņģa-zarnu traktam.

Diemžēl arī labākos prebiotiku avotus uzturā iekļaujam ļoti reti, nepietiekami vai nemaz. Cik daudz tavā uzturā ir cigoriņu saknes, pienenes, artišoki, linsēklas? Labs prebiotiku avots ikdienā ir ķiploki, sīpoli un puravi; banāni un āboli, mieži un auzas. Tomēr tāpat kā probiotikas, pārstādes procesā arī šie produkti zaudē savu uzturvērtību.

Kādos gadījumos var palīdzēt probiotikas?

Kā jau minējām, tad probiotikas lieliski palīdz atjaunot zarnu mikrofloru pēc antibiotiku lietošanas, taču to pozitīvā ietekme uz mūsu veselību ir daudz plašāka.

Pētījumos pierādīts, ka regulāra probiotiku lietošana var palīdzēt iekaisīgo zarnu slimību ārstēšanā un samazināt gastroenterīta izraisītās caurejas ilgumu. Lietojot probiotikas grūtniecības un krūts zīdīšanas periodā iespējams samazināt ekzēmas un alerģiju risku zīdaiņiem. Tāpat atbilstošu probiotiku lietošana zīdaiņiem pirmajos trijos to dzīves mēnešos var mazināt koliku, aizcietējumu un atviļņa risku.

Lietotas vīrusu sezonā, labās baktērijas palīdz samazināt elpošanas ceļu slimību smagumu un ilgumu, kā arī mazina antibiotiku nepieciešamību atveseļošanās procesā.

Jāņem vērā, ka viena baktēriju suga var nebūt vienlīdz efektīva pret visām vainām, tāpēc pirms probiotiku lietošanas vienmēr jākonsultējas ar ārstu vai farmaceitu par izvēlētā uztura bagātinātāja sastāvu.

Piemēram Orthomol Pro junior satur īpaši izvēlētu pienskābo baktēriju kompleksu ar sešām labajām baktērijām, kombinācijā ar vitamīnu C. Tās ir košļājamas talbetes lācīša formā ar patīkamu zemeņu garšu. Orthomol Pro junior ir ideāli piemērots bērniem zarnu trakta darbības atbalstam no 4 gadu vecuma.

Savukārt Orthomol Pro metabol satur īpaši izvēlētas 10 dažādas pienskābās baktērijas unikālā kombinācijā ar cinku. Pro metabol sastāvā esošās labās baktērijas ne tikai nodrošinās pareizu zarnu trakta darbību pieaugušajiem, kombinācijā ar cinku tās uzlabo ogļhidrātu un tauku vielmaiņu, arī svara samazināšanas nolūkos.

Orthomol- kvalitāte un kompetence uzturvielu medicīnā Tavai veselībai.

*pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar Orthomol