Krakšķ un čīkst ceļi. Vai jāsatraucas par artrītu?
Esi vesels
2023. gada 16. janvāris, 15:27

Krakšķ un čīkst ceļi. Vai jāsatraucas par artrītu?

Reklāmas projekts

Ak, nē! Krakšķ, brakšķ un čīkst ceļi! Vai jāsatraucas par artrītu? Pētījumi liecina, ka agrīna artrīta diagnosticēšana un ārstēšana palīdz palēnināt un apturēt tā progresēšanu. Locītavu krakšķēšanu un čīkstēšanu laiku pa laikam piedzīvo ikviens. Kā atpazīt, kad “trokšņainas locītavas” liecina par artrīta veidošanos un kad vienkārši pienācis laiks pievērst vairāk uzmanības locītavu veselībai?

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kas ir artrīts?

Pirms ķerties pie artrīta definīcijas, sākumā jānoskaidro, kas ir locītavas un skrimšļi un kā tie darbojas. 

Skrimšļi ir stingri, bet elastīgi saistaudi, kas palīdz kauliem vienmērīgi slīdēt vienam pret otru un absorbē triecienu. Traumas, osteoartrīts (ko bieži sauc par nodiluma artrītu) un arī vienkārša locītavu lietošana liek skrimšļiem nolietoties un bojāties. Tas padara virsmas raupjas, tās slīpējas viena pret otru, tā rezultātā rodas locītavu “čīkstēšana”.

Artrīts ir locītavu iekaisums, kas skar vienu vai vairākas locītavas. Pastāv dažādi artrīta veidi, Daļa saglabājas visu cilvēka mūžu; daļu no tiem iespējams izārstēt. Hroniska artrīta gadījumā nereti rodas dažādas locītavu deformācijas. Ilgstoša artrīta progresēšanu iespējams vien novilcināt un kavēt, ārstēšanas procesā nodrošinot zemu slimības aktivitāti vai remisiju.  

Kad jāuztraucas par “trokšņainiem ceļiem”?

Artrītu bieži vien diagnosticē vien tad, kad jau sākušās nepanesamas locītavu sāpes. Tāpēc pētījumos mēģināts noskaidrot, vai locītavu “trokšņainums” saistīts ar artrīta attīstību.

Kādā pētijumā, novērtējot pētījuma dalībnieku sūdzības par “trokšņainām” locītavām, secināts, ka cilvēkiem, kuri regulāri novēroja čīkstēšanu ceļgalos, artrīta attīstības risks patiešām bija lielāks. 

Bet kā ar citām skaņām locītavās? Kā ar locītavu krakšķēšanu? Šīs skaņas bieži ir daudz skaļākas, taču rodas retāk. Tās novērojam, kad ceļgalis atrodas noteiktā stāvoklī vai pārvietojam to noteiktā veidā. Ja cīpslas pārslīd pāri kauliem, kas ieskauj locītavu, var rasties “lēcieni”. Tie gan var arī liecināt par skrimšļa bojājumiem locītavas iekšpusē.

Jāņem vērā, ka čīkstošas un krakšķošas locītavas nav garantija artrīta attīstībai. Ne visi, kam ir ceļgalu troksnis, vēlāk sirgst ar artrītu, un daudziem cilvēkiem, kuriem nav locītavu trokšņu - tas pēkšņi attīstās. Tieši tāpēc ikvienam nepieciešams rūpēties par locītavu veselību. 

Kā rūpēties par locītavām? 

Dažkārt cilvēki uztraucas, ka vingrinājumi var paātrināt skrimšļu nodilšanu. Tieši otrādi - sabalansēti vingrojumi palīdz mums būt labā fiziskā formā un veicina veselīgu asinsriti, kas palīdz “barot” locītavas. Tomēr tādi vingrinājumi kā lēkšana un skriešana var locītavas pārlieku noslogot, tāpēc ieteicams izvēlēties zemākas intensitātes slodzi, piemēram, nūjošanu, riteņbraukšanu, peldēšanu vai jogu. 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Vissvarīgākais ir aizsargāt locītavu veselību. To iespējams izdarīt:

  • Rūpējoties par optimālu ķermeņa svaru;

  • Stiprinot muskuļus;

  • Veicot regulāras fiziskās aktivitātes;

  • Izvairoties no tabakas izstrādājumu lietošanas;

  • Ievērojot pareizu un sabalansētu diētu,

  • Papildinot uzturu ar kvalitatīviem uztura bagātinātājiem.

Lai pēc iespējas ilgāk saglabātu kustīgas locītavas, kā arī mazinātu artrīta simptomus, Vācijas uzņēmums Orthomol istrādājis īpašu, organisma bioķīmijā pamatotu vitamīnu un minerālvielu kombinācju kaulu un locītavu veselībai Orthomol Arthroplus.

Orthomol novērojošais pētījums apstiprināja, ka, lietojot Orthomol Arthroplus, 3-4 mēnešu laikā līdz 77,8% mazinās locītavu sāpes, uzlabojas kustībspējas un par 73% samazinās nepieciešamība pēc pretsāpju līdzekļiem.

Orthomol – kvalitāte un kompetence uzturvielu medicīnā Tavai veselībai.