Gripa un vīrusi. Imunitātes palīgs - uzturvielas
Esi vesels
2022. gada 30. decembris, 16:22

Gripa un vīrusi. Imunitātes palīgs - uzturvielas

Reklāmas projekts

No vīrusiem izbēgt nav iespējams. Vienīgais veids, kā veiksmīgi izvairīties, ir spēcināt savu organismu. Nebūs noslēpums, ka pareizi rūpējoties par imunitāti, spēsim labāk aizstāvēt sava organisma šūnas no vīrusu un baktēriju postošās ietekmes. Tomēr ar ko sākt?

Imūnās sistēmas šūnas strādā nepārtrauktā režīmā. Tām ik sekundi jābūt “kaujas gatavībā” un jāražo dažādi enzīmi “iebrucēju” iznīcināšanai. Uzturvielu patēriņš imūnajās šūnās ir sevišķi augsts, un to efektīvai darbībai (tātad - pozitīvai ietekmei uz mūsu veselību) nepieciešams VISS uzturvielu spektrs. B grupas vitamīni, magnijs, dzelzs, C un E vitamīns, selēns, cinks un citi.

Laikā, kad dzīvojam uz “saslimt - nesaslimt” riska robežas, ļoti rūpīgi jādomā par savu ikdienas uzturu un jārūpējas, lai tas būtu bagāts ar visām šūnai nepieciešamajām uzturvielām. Šai jomā jaunumu nav – jo lielāka augu valsts produktu daudzveidība uzturā, jo labāk. Taču zinot mūsu aizņemtības pilno ikdienu un to, ka ne visi ēdam pareizi, ziemas periodā uztura papildināšanai īpaši noderīgi būs uztura bagātinātāji, kas satur plašu uzturvielu spektru un lielāku devu, kā to spējam uzņemt ar maltītēm.

E vitamīns

Vai zini, ka gripas laikā šūnās samazinās dabiskais E vitamīna līmenis. Jo vairāk vīrusu uzbrūk šūnām, jo vairāk E vitamīna tām nepieciešamas. Šūnas membrānas bojājums nozīmē tūlītēju šūnas nāvi. Turklāt vīrusu iedarbība var izraisīt ne tikai šūnu membrānu bojājumu, bet arī bojājumus šūnas “ražošanas procesos”.  Uzturvielas ar antioksidantu īpašībām spēj pasargāt mūsu šūnas no vīrusu kaitīgās ietekmes. Pētījumi liecina, ka papildus uzturam lietotai E un C vitamīnu kombinācijai ir spēcīgāka ietekme uz šūnu pasargājošiem faktoriem nekā tikai E vitamīnam vien. 

C vitamīns

Šķiet, vislielākās diskusijas saistībā ar imunitātes jautājumiem vīrusu sakarā vijas ap C vitamīnu. C vitamīna koncentrācija mūsu imūnās sistēmas kareivjos - neitrofilajos leikocītos, ir 40 reižu augstāka nekā asins serumā. Pierādīts, ka C vitamīns stimulē leikocītu un antivielu ražojošo šūnu – limfocītu – vairošanos un to darba spējas. Tātad C vitamīns ir mūsu organismam dabiska viela, kas spēj tieši iedarboties uz vīrusiem un iznīcināt tos.

Piemēram, kādā placebo kontrolētā pētījumā tika pierādīts, ka C vitamīna lietošana pietiekami lielās devās (ne mazāk kā 1 g dienā) ne mazāk kā piecas dienas, samazināja gan saaukstēšanās simptomu smagumu, gan saaukstēšanās ilgumu. Būtiski ir ne vien laikus sākt lietot C vitamīnu, bet lietot to pietiekami ilgstoši.

Savukārt analizējot citus placebo kontrolētus medicīniskos pētījumus, kad C vitamīns tika lietots devā no 250 mg līdz 2 g dienā gan ilgstoši, gan tikai sākoties slimības pazīmēm, tika secināts, ka, regulāri lietojot C vitamīnu, saaukstēšanās slimību biežums vispārējā populācijā būtiski nemazinājās. TOMĒR cilvēkiem, kuru ikdienā tika konstatēts psiholoģisks vai fizisks stress, saslimstība samazinājās uz pusi! Un kurš gan nepieskaita sevi tai cilvēku grupai, kas ikdienā sastopas ar paaugstinātu stresu?

Lielāka pozitīvā ietekme C vitamīna lietošanai ir tieši bieži slimojošiem bērniem. Bērniem, kuri regulāri lietoja pietiekami lielas C vitamīna devas, saslimstība ar saaukstēšanos samazinājā par 18%, pieaugušajiem šis rādītājs ir tuvu 8%.

Cinks

Vēl kāds interesants elements, ko bieži min saistībā ar vīrusu infekcijām, ir cinks. Daudzi pētījumi par cinku liecina, ka tā lietošana pieaugušajiem saīsina slimošanas laiku. Interesanti, ka visefektīvākais lietošanas veids ir tieši cinku saturošas sūkājamās tabletes. Tās palīdz pagarināt cinka “aizkavēšanos” vīrusu “ieejas vārtos” – rīkles gļotādā. Uzreiz jāatzīmē, ka cinks ir mikroelements, ko nav ieteicams lietot ilgu laiku, nekonsultējoties ar ārstu. 

Atceries!

Vīrusu laikā īpaši svarīgs ir pilnvērtīgs uzturs un pietiekami uzņemti antioksidanti - E un C vitamīns, karotinoīdi, cinks un selēns, B grupas vitamīni, arī A un D vitamīni. Ja zini, ka ar uzturu vien šīs uzturvielas nevari uzņemt pietiekami, palīgā ņem kvalitatīvus uztura bagātinātājus, piemēram Orthomol Immun. Orthomol Immun ir bagātīgs un pareizi sabalansēts vitamīnu un minerālvielu komplekss pilnvērtīgai imūnsistēmas darbībai.

Tikai tad, kad šūnām būs visas nepieciešamās uzturvielas, tās spēs turēties pretim vīrusiem, pasargāt no saslimšanas un nodrošinās ātrāku atveseļošanos, ja būsi saslimis. Arī pētījumi apliecina, ka vitamīnu vai to kombināciju lietošana jūtami atvieglo infekcijas norisi un slimošanas ilgumu. Katrs gadījums ir individuāls, bet ir situācijas, kad vitamīniem ir milzīga nozīme imūnās sistēmas līdzsvarošanā - īpaši gados vecākiem cilvēkiem un cilvēkiem ar zemu imunitāti un hroniskām slimībām.

Gripas sezona ir pasludināta, bet mēs zinām, kā turēties pretim.

Lai veselība! 

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar Orthomol