foto: Shutterstock
7 jauni Covid-19 varianti, kas jau izplatās dažādās valstīs, varētu ziemu padarīt īpaši smagu
Esi vesels
2022. gada 22. oktobris, 06:51

7 jauni Covid-19 varianti, kas jau izplatās dažādās valstīs, varētu ziemu padarīt īpaši smagu

Jauns.lv

Jaunu Covid-19 variantu “vētra” rada bažas, ka gaidāmā ziema būs krietni smagāka par šo rudeni. Amerikas Savienotajās Valstīs šobrīd izplatās 6 dažādi Covid-19 varianti, bet citviet pasaulē strauji pieaug rekombinētā XBB varianta izplatība, vēsta BBC. 

BQ.1; BQ.1.1; BF.7; BA.4.6; BA.2.75 un BA.2.75.2. – tie ir varianti, kas šobrīd aktīvi izplatās ASV, tikmēr jaunu saslimšanas vilni Singapūrā izraisījis XBB variants. Gadījumu skaits pieaug arī Eiropā un Apvienotajā Karalistē. 

ASV un citviet pasaulē, iestājoties rudenim, Covid-19 gadījumu skaits ir mazinājies, taču vīrusu eksperti baidās, ka jauno variantu dēļ lejupslīdes tendence drīzumā var pavērsties pretējā virzienā. Saskaņā ar ASV Slimību kontroles un profilakses centra jaunākajām aplēsēm pagājušajā nedēļā šie varianti kopā veidoja gandrīz katru trešo jauno Covid-19 inficēšanās gadījumu visā valstī.

Pētījumi liecina, ka vairums jauno Covid-19 variantu nereaģē uz esošajām vakcīnām un spēj apiet cilvēku izslimošanas rezultātā iegūto imunitāti. Tomēr joprojām tiek uzsvērts, ka esošās vakcīnas pasargā no smagas slimības gaitas.

Jeila Sabiedrības veselības skolas epidemioloģijas docents Nātans Grubo: “Iespējams, ka ziemas sezonā mums būs vairākas līdzās cirkulējošas, daļēji dominējošas Covid-19 līnijas.”. 

Pasaules Veselības organizācijas pārstāve Marija Vankerkhove sacīja, ka PVO kļūst arvien grūtāk novērtēt jauno variantu lielo daudzveidību, jo valstis samazina uzraudzības apjomu.

"Tāpēc mums ir jābūt tam gataviem. Valstīm ir jābūt gatavām veikt uzraudzību, risināt gadījumu skaita pieaugumu un, iespējams, risināt hospitalizāciju pieaugumu. Pagaidām mēs neredzam nopietnas izmaiņas. Un mūsu vakcīnas joprojām ir efektīvas, bet mums ir jāsaglabā modrība," viņa teica.