foto: PantherMedia / Andriy Popov
Ja gulēsi vismaz septiņas stundas, vari samazināt iespēju saslimt ar hroniskām slimībām
Sieviete guļ.
Esi vesels
2022. gada 19. oktobris, 15:30

Ja gulēsi vismaz septiņas stundas, vari samazināt iespēju saslimt ar hroniskām slimībām

Jauns.lv

Nesen publicētā pētījumā noskaidrots, ka guļot pietiekami daudz stundu, jūs varat samazināt iespēju saslimt ar vairākām hroniskām slimībām.

Daudzos pētījumos apstiprināts, ka miegs palīdz atjaunot ķermeni un prātu, atpūsties, taču joprojām nav īsti skaidrs, kāpēc septiņām un vairāk stundām miega ir liela nozīme.

Nesenajā PLOS Medicīnas pētījumā analizēti Lielbritānijas ierēdņu veselība un miega paradumi.

Aptuveni 8000 pētījuma dalībniekiem jautāts, cik stundas diennaktī viņi guļ. Daži no pētījuma dalībniekiem lietoja arī dažāds gadžetus, kas mērīja cik stundas pavadītas miegā.

Paralēli intervijām, ierēdņiem pārbaudīja arī dažādas hroniskās slimības, tostarp diabētu, vēzi, sirds slimības.

Tie, kuri 50 gadu vecumā gulēji piecas stundas vai mazāk, bija par 30% lielāks risks saslimt ar vairāk slimībām nekā tiem, kuri gulēja septiņas un vairāk stundas.

Īsāks miega laiks 50 gadu vecumā bija saistīts arī ar lielāku nāves risku, galvenokārt tas saistīts ar paaugstinātu hronisko slimību risku.

Kāpēc mēs guļam?

Miegs palīdz smadzenēm apstrādāt informāciju, atmiņas, kā arī palīdz uzlabot garastāvokli, koncentrēšanās spējas un vielmaiņu.

Kā arī miegs palīdz smadzenēm atbrīvoties no neirotoksiskajiem “atkritumiem”, kas nomodā uzkrājas centrālajā nervu sistēmā.

Laba miega padomi

  • Nogurdiniet sevi dienas laikā, esiet aizņemts un aktīvs, bet palēniniet tempu līdz gulētiešanas brīdim
  • Izvairieties no diendusām
  • Izveidojiet gulētiešanas rutīnu un pārliecinieties, ka jūsu guļamistaba ir relaksējoša un veicina miegu — biezi aizkari vai aptumšojošas žalūzijas, ērta istabas temperatūra un jums patīkama gultas veļa, kā arī esot gultā telefonu nelietojiet
  • Samaziniet vai izslēdziet kofeīnu un alkohola patēriņu pirms gulētiešanas
  • Ja nevarat iemigt, nemēģiniet sevi piespiest aizmigt vai nekļūstiet neapmierinātas — piecelieties un, piemēram, palasiet grāmatu un pēc tam atgriezieties gultā, kad jūtaties miegains