foto: Publicitātes
Risinājums, lai senioram mundrums un raitāks solis
2022. gada 10. oktobris, 07:00

Risinājums, lai senioram mundrums un raitāks solis

Reklāmas projekts

Iepriekšējās brīvdienās Starptautiskā senioru diena sakrita ar 14. Saeimas vēlēšanu dienu. Iegājies, ka abas šīs dienas jau gadiem pavadu kopā ar vecākiem, kuriem abiem ir pāri 70. Šo tradīciju – pilsoņa pienākuma izpildi veikt visiem kopā – iedibinājām jau sen un cenšamies iespēju robežās realizēt (dzīvojam dažādās pilsētās).

No vecāku mājām līdz tuvākajam vēlēšanu iecirknim bija jānoiet mazs gabaliņš, taču jau aptuveni pusceļā ievēroju, ka vairs neejam vienā ātrumā – te mamma, te tētis atpalika, un ik pa laikam viņiem bija nepieciešams uz brīdi apstāties. Vispirms skumji secināju: laiks nestāv uz vietas, vecums aizvien tiešāk attiecas arī uz maniem vecākiem, bet tad domās sapurinājos, jo – arī medicīna taču soļo uz priekšu! Hei, ir taču risinājumi, kas ja ne paceļ, tad notur dzīves kvalitāti.

Šai tēmai tuvāk pievērsos vakarā un nonācu līdz dažādiem rakstiem veselības portālos, kā arī vairākiem zinātniskiem pētījumiem, no kuriem daži sniedza arī nespeciālistam saprotamu informāciju. Piemēram, kādā rakstā, kur tika izklāstīta šodienas statistika attiecībā uz sabiedrības novecošanu Amerikā un ar to saistītiem veselības stāvokļiem, kā risinājums novecošanas problēmām tika minēta veselīga novecošana (healthy aging), proti, izvairīšanās no biežākajām novecošanu pavadošajām kaitēm (korpulence, diabēts, sirds slimības, Alcheimera slimība, vēzis u. c.), laikus sākot lietot vitamīnus un uzturot aktīvu dzīvesveidu. Kā vieni no jaunākajos zinātniskos pētījumos pierādītiem iedarbīgiem līdzekļiem tika ieteikti D3 vitamīns un omega-3 taukskābes. [1]

Ar vecākiem jau pirms gadiem desmit esam sarunājuši, ka vitamīni jālieto regulāri, tomēr, cik esmu jautājusi, atbilde bijusi līdzīga šai: “Jā, dzeram, dzeram… bet ne katru dienu. Grūti atcerēties, un mums jau arī nav noteikta dienas režīma… Varbūt uzdāvināsi mums taimeri?” Esmu viņiem stāstījusi, ka ar gadiem regulāra vitamīnu lietošana katram nepieciešamajā devā var ne tikai uzlabot līdzsvaru un muskuļu spēku, bet arī pasargāt no kaulu lūzumiem un citām osteoporozes blaknēm un onkoloģiskām un autoimūnām saslimšanām. Protams, katram, nododot asinsanalīzes, ir jāuzzina savs vēlamais D vitamīna līmenis; maksimālais labums, kā zināms gūstams, uzņemot 45–50 ng/ml. [2]

Nākamajā sarunā ar vecākiem, it kā starp citu apjautājos, vai šogad analīzes ir nodotas. Tētis tikai atmeta ar roku, sak, es no tā izraibinātā papīra neko nesaprotu, bet mamma atzinās, ka abiem D vitamīns esot pazems. Lūk, arī skaidrojums nespēkam un nogurumam, ko agrāk nevienam no viņiem pamanījusi nebiju.

Sapratu, ka kādam no mums ir jārīkojas, un kurš gan cits tas būs, ja ne es? Tā kā vecāku ģimenes ārste savulaik bija ģimenes ārste arī man, sazinājos ar viņu un lūdzu padomu, ko darīt, ja vecāki vēl nav pieņēmuši domu par D vitamīna regulāru lietošanu. Varbūt ir pieejams kāds īpaši pievilcīgs, ērti lietojams šī vitamīna veids?

Ārste atbildēja – protams, man tieši ir padomā viens “brīnumlīdzeklis”, proti, D3 vitamīns spreja formā! Tas ir ne tikai iedarbīgs, bet arī ērti un droši lietojams: viens pūtiens zem mēles nodrošina vitamīna dienas devu, to nav iespējams uzņemt ne par maz, ne par daudz, bet gan tieši tik, cik nepieciešams. Kā visiedarbīgāko daktere ieteica ražotāja LYL Love your life® piedāvāto LYLsunD3 4000SV, jo tā efektu D vitamīna līmeņa pacelšanā pierāda Latvijā veiktie pētījumi: lietojot LYLsunD3 30 dienas, kopējā D vitamīna līmenis asinīs palielinās par 132 procentiem, bet cilvēkiem ar D vitamīna deficītu tas mēneša laikā paaugstina D vitamīna līmeni pat par 197 procentiem. [3]

Tāpat ārste ieteica nodrošināties ar vērtīgajām omega-3 taukskābēm – lielisko palīgu sirds veselības uzturēšanā – un palasīt pētījumu rezultātus. Vairāki pētījumi pierāda, ka vispopulārākās omega-3 taukskābes – EPS un DHS – sniedz nenovērtējamu palīdzību sirds veselībai: samazina triglicerīdu līmeni un aterosklerozes aplikuma rašanos, uzlabo endotēlija šūnu darbību asinsvados, kontrolē iekaisumu rašanos un arī nedaudz pazemina asinsspiedienu. [4]

Tūlīt pat devos uz aptieku iegādāties veselīgas “dāvanas” saviem vecīšiem un no tās es iznācu ar divām līdzīgām kārbiņām: viens bija LYLsunD3 4000SV vitamīns, kas ne velti ir pieprasītākais D vitamīns kopš 2017. gada – tā mikroemulsijas struktūra palīdz vitamīnam efektīvi uzsūkties organismā, un tas ir arī finansiāli izdevīgs, jo ar vienu flakonu tiek nodrošināta nepieciešamā deva četriem mēnešiem.

Otrajā kārbiņā bija tā paša ražotāja krila eļļa – LYL Krill Oil, ko kā omega-3 taukskābju avotu ieteica farmaceite. LYL Krill Oil tiek piedāvāta mazās želejveida kapsulās ar neitrālu garšu, kuras ir viegli norīt un kuras neizraisa atraugas. Kad jautāju aptiekā, kāpēc tieši krila eļļa ir labākais omega-3 taukskābju avots, uzzināju, ka to nosaka eļļas sastāvs un forma: tā nodrošina ne tikai vērtīgās omega-3 taukskābes, bet arī fosfolipīdus, holīnu, astaksantīnu un triglicerīdus – veselīgam organismam noderīgas vielas. [5] Man patika arī ziņa par to, ka LYL Krill Oil krila eļļa ir 100 procentu tīras omega-3 taukskābes, kas iegūtas no Antarktikas ūdeņu dzīlēs mītošiem kriliem sadarbībā ar pasaules vadošo krila eļļas lielražotāju.

Bruņojusies ar kārbiņām un iegūto informāciju, apmeklēju vecākus, un liels bija mans pārsteigums, ka viņi ilgi nebija jāpārliecina – abi bija jutuši, ka augošais nespēks cienījamā vecuma un mazkustīgā dzīvesveida dēļ ir reāls apgrūtinājums, un, palasot žurnālus, secinājuši, ka tas nav nekas negrozāms. Šķiet, vistiešāk nostrādāja LYLsunD3 vitamīna un LYL Krill Oil lietošanas ērtums, un, ja vitamīnu lietošanu ievieš par ikrīta ieradumu, tad jau pēc neilga laika to dari pat nemanot. Esmu pilnīgi pārliecināta, ka pēc mēneša manīšu, kā vecāku kustībās atgriežas lokanums un mundrums. Un šo gandarījuma un miera sajūtu par vecāku veselību novēlu arī jums!

Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.

Reklāmas raksts sadarbībā ar SIA "Ozermedia".

 4. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA); Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to choline and contribution to normal lipid metabolism (ID 3186), maintenance of normal liver function (ID 1501), contribution to normal homocysteine metabolism (ID 3090), pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal 2011;9(4):2056. [23 pp.]. doi:10.2903/j.efsa.2011.2056.