foto: SWNS/Scanpix
"Man ir jālieto viens vārds - satriekts!” – pētījums par multivitamīniem pārsteidz pašus pētniekus
Profesore Laura Beikere.
Esi vesels
2022. gada 15. septembris, 14:45

"Man ir jālieto viens vārds - satriekts!” – pētījums par multivitamīniem pārsteidz pašus pētniekus

Jauns.lv

Jaunā pētījumā atklāts, ka multivitamīnu lietošana ik dienas, var būt saistīta ar labāku smadzeņu darbību gados vecākiem cilvēkiem. Pētījuma dati pierāda, ka ieguvums lielāks ir tiem, kam bijušas sirds un asinsvadu slimības, vēsta CNN. 

Pētnieki nebija pārsteigti, drīzāk gan šokēti, CNN sacīja viena no pētījuma autorēm, profesore gerontoloģijā un geriatrijā Veikforesta universitātē Ziemeļkarolīnā - Laura Beikere. “Ja man jālieto viens vārds, es teiktu “satriekts”,” piebilda Beikere. 

Pētnieki no Veikforesta universitātes Medicīnas skolas sadarbībā ar sieviešu slimnīcu Bostonā analizēja kognitīvās funkcijas vecāka gadagājuma cilvēkiem, kuri trīs gadus katru dienu lietoja vai nu flavonoīdus saturošu kakao ekstrakta papildinājumu, vai multivitamīnus, vai placebo. Neviens, pat pētnieki, nezināja, kurš no dalībniekiem, ko lieto, līdz tika atklāti rezultāti. 

"Mēs patiešām uzskatījām, ka kakao ekstraktam būs labvēlīga ietekme uz izziņas spējām, pamatojoties uz iepriekšējiem ziņojumiem par labvēlīgu ietekmi uz sirds un asinsvadu sistēmu. Tāpēc mēs negaidījām, ka mūsu datu analīzē atklāsies, ka nevis kakao ekstrakts, bet gan multivitamīni bija tie, kas labvēlīgi ietekmēja izziņas spējas," teica Beikere.

"Mēs esam sajūsmināti, jo būtībā mūsu atklājumi ir pavēruši jaunu iespēju uz vienkāršu, pieejamu, drošu un lētu metodi, kas varētu potenciāli nodrošināt aizsardzības līmeni pret kognitīvo spēju pasliktināšanos,” piebilda pētniece. 

Tomēr viņa neslēpa, ka nedz viņa, nedz viņas komanda nav gatava ieteikt vecāka gadagājuma cilvēkiem nekavējoties iekļaut ikdienas rutīnas sarakstā multivitamīnu lietošanu, pamatojoties tikai uz šiem rezultātiem.

Atklājumi, kas trešdien publicēti žurnālā “Alzheimer's & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association”, nav pabeigti un ir nepieciešami plašāki izpētes darbi, lai tos attiecinātu uz sabiedrību.