foto: scanpix
Sieviete, kurai diagnosticēts smadzeņu audzējs, atklāj četrus simptomus, kam pievērst uzmanību
Houpa Luisa aukstās peldes laikā.
Dzīvības loterija
2022. gada 22. augusts, 19:01

Sieviete, kurai diagnosticēts smadzeņu audzējs, atklāj četrus simptomus, kam pievērst uzmanību

Jauns.lv

47 gadus vecā Houpa Luisa no Lielbritānijas, kurai tika diagnosticēts smadzeņu audzējs – meningioma, atklāti stāsta par savu slimību un norāda, kādiem simptomiem vajadzētu pievērst uzmanību ikvienam. 

Sieviete pirmo reizi par savu slimību uzzināja 2012. gada jūnijā, kad sāka pamanīt tādus simptomus kā redzes dubultošanos, nogurumu, galvassāpes un spiedošu sajūtu acīs. Mēnesi vēlāk viņai tika veikta 12 stundu ilga operācija, lai izņemtu audzēju. Kopš tā laika Houpa regulāri dodas uz pārbaudēm, un viņas stāvoklis joprojām ir stabils, vēsta "Independent". 

Lai gan Houpa joprojām cieš no redzes dubultošanās un neiralģijas, pārrautu nervu dēļ, viņa atzīst, ka peldes aukstā ūdenī ir sava veida terapija. 

"Es pazīstu tik daudz cilvēku, kuriem nav paveicies tāpat kā man, daudzi no viņiem bija jaunāki par mani. Šķiet, ka par smadzeņu audzējiem bieži nerunā, taču tie ir tik izplatīti un ir tik daudz dažādu veidu, ka mums ir jādara vairāk, lai tos izprastu,” piebilda Houpa. 

"Es esmu pateicīga, ka esmu dzīva, un zinu, ka šodien manis šeit nebūtu, ja nebūtu iepriekš veikto pētījumu, tāpēc vēlos atbalstīt turpmākos pētījumus un palīdzēt palielināt informētību,” viņa sacīja. 

Smadzeņu audzēji nogalina vairāk bērnu un pieaugušo, kas jaunāki par 40 gadiem, nekā jebkurš cits vēzis. 

Meningioma ir viens no biežākajiem intrakraniālajiem (galvaskausa) un mugurkaula kanāla audzējiem. 

Meningioma nav pašu smadzeņu audzējs, bet gan smadzeņu apvalku audzējs, kas var iespiesties smadzenēs. Tās lielākoties ir labdabīgi audzēji, kurus izoperējot var pilnībā izārstēt pacientu, tomēr retos gadījumos meningiomas var būt arī ļaundabīgas, vesta "neirokirurgi.lv" pieejamā informācija.