foto: Shutterstock
“Tas nav tas, ko cilvēki sagaida, inficējoties atkārtoti!” - ko organismam nodara divreiz izslimots Covid-19 ?
Esi vesels
2022. gada 7. jūlijs, 10:34

“Tas nav tas, ko cilvēki sagaida, inficējoties atkārtoti!” - ko organismam nodara divreiz izslimots Covid-19 ?

Jauns.lv

Par atkārtotu inficēšanos ar Covid-19 veiktā pētījumā secināts, ka tas palielina cilvēka risku saskarties ar jaunām un ilgstošām veselības problēmām, vēsta CNN. 

Pētījumā, kas balstīts uz vairāk nekā 5,6 miljonu slimnīcās ārstēto cilvēku slimības dokumentāciju konstatēts, ka salīdzinājumā ar tiem, kas ar Covid-19 inficējušies vienu reizi, atkārtoti inficētajiem ir divreiz lielāks risks nomirt un trīs reizes lielāks risks tikt hospitalizētiem. Tāpat atklāts, ka tiem, kas slimību izslimojuši divas reizes, pieaug plaušu un sirds problēmu risks, nieru un gremošanas darbības traucējumu risks, diabēta un neiroloģisku saslimšanu risks. 

Pētījuma rezultāti apkopoti laikā, kad Eiropā un Amerikas Savienotajās Valstīs sācis dominēt jauns koronavīrusa varianta vilnis. Runa ir par omikrona varianta apakšvariantu BA.5, kas atkal izraisījis saslimšanas pieaugumu visā pasaulē. Šis apakšvariants satur mutācijas, kas palīdz tam izvairīties no vakcīnu un izslimošanas radītās imunitātes.

Doktors Zijads Alī, klīniskais epidemiologs no Vašingtonas Universitātes Sentluisā, vadīja pētījumu, kas tika publicēts kā priekšpublikācija pirms recenzēšanas. Viņš teica, ka nolēmis to veikt pēc tam, kad novērojis, ka atkārtotas inficēšanās kļūst arvien biežākas viņa paša pacientu vidū.

"Ja jūs man jautātu par atkārtotu inficēšanos pirms pusotra gada, es jums teiktu, ka varbūt man ir kāds pacients šur vai tur, bet tas ir ļoti, ļoti reti," sacīja Alī. “Tomēr tā vairs nav taisnība!”. 

Pētījumā secināts, ka pēc atkārtotas infekcijas visbiežāk parādījušās arī tādas izpausmes kā sāpes krūtīs, sirds ritma traucējumi, miokardīts, sirds mazspēja, trombi, elpas trūkums, zems skābekļa līmenis asinīs un šķidruma uzkrāšanās plaušās. 

Pētījumā tika konstatēts, ka jaunu veselības problēmu risks bija visaugstākais ap Covid-19 atkārtotas inficēšanās laiku, bet tas saglabājās arī vismaz sešus mēnešus pēc izveseļošanās. 

Paaugstināts risks bija neatkarīgi no tā, vai cilvēks bija vai nebija vakcinēts, un tas bija diferencēts - tas nozīmē, ka tas palielinājās ar katru nākamo infekciju.

“Tas nav tas, ko cilvēki sagaida, inficējoties ar Covid-19 atkārtoti,” piebilda Alī.