foto: Publicitātes foto
Saules apdegums bērnam – kas jāņem vērā?
Esi vesels
2022. gada 20. jūnijs, 08:00

Saules apdegums bērnam – kas jāņem vērā?

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Saules apdegums ir ādas bojājums, kas rodas no pārmērīgi lielas saskarsmes ar saules ultravioleto starojumu vai mākslīga starojuma avotu. Būtībā saules apdegums ir radiācijas radīts ādas apdegums, tāpēc to vajadzētu uztvert nopietni – izsargāties no pārāk ilgas uzturēšanās saulē, lietot aizsarglīdzekļus un piemērotus ārstniecības līdzekļus, ja apdegums tomēr radies.

Jo īpaši svarīgi no pārmērīgas saules iedarbības sargāt bērnus, jo mazuļu āda ir īpaši jutīga un saulē ātrāk apdeg.

Saules apdeguma pakāpes

Atkarībā no ādas bojājuma pakāpes izšķir pirmās, otrās un trešās pakāpes saules apdegumu.

Pirmās divas pakāpes ir visbiežāk sastopamas, tās arī parasti var apkopt un sadziedēt mājas apstākļos, bet pret apdegumu nedrīkstētu izturēties nevērīgi.

  • Pirmās pakāpes saules apdegums ir bojājums ādas ārējā slānī. Tas parasti sadzīst pats dažās dienās vai nedēļas laikā.
  • Otrās pakāpes saules apdegums skar iekšējo ādas slāni – dermu. Šajā gadījumā var rasties čūlas un var būt vajadzīga medicīniska palīdzība.
  • Trešās pakāpes saules apdegums novērojams ļoti retos gadījumos, un tas saistīts ar smagiem bojājumiem visos ādas slāņos, tostarp zemādas tauku slānī, var skart nervu galus. Medicīniska palīdzība nepieciešama nekavējoties.

Saules apdeguma simptomi

Simptomi atkarīgi no saules apdeguma smaguma.

  • Pirmās pakāpes apdegumi izraisa ādas apsārtumu; āda kļūst karsta vai nospriegota; āda ir sāpīga vai jutīga; rodas pietūkums; pēc dažām dienām āda sāk lobīties. Var būt arī nelabums, drudzis, galvassāpes un noguruma sajūta.
  • Otrās pakāpes apdeguma gadījumā simptomi ir līdzīgi, tikai sajūtas vēl nepatīkamākas – āda ir ļoti sarkana; čūlas un pietūkums skar lielus laukumus; āda izskatās mitra; sāpes ir stipras; apdeguma vietās āda kļūst bāla zaudē krāsu. Var parādīties karstuma dūriena simptomi, tostarp apjukums, reibonis, paātrināta elpošana, galvassāpes, muskuļu krampji, drebuļi.
  • Trešās pakāpes apdeguma simptomi ir smagāki traucējumi nekā otrās pakāpes gadījumā, un tiem pievienojas ādas nejutīgums, bāla ādas krāsa, var iestāties šoks un/vai krastuma dūriens.

Saulē īpaši jāsargā bērni

Visiem, bet jo īpaši bērniem, kuri var vēl tik labi nekontrolēt savas izjūtas, atrodoties ārpus telpām, nepieciešama aizsardzība pret saules starojumu. Lai tiktu pakļauts kaitējumam, bērns var arī nemaz neapdegt saulē, jo starojuma ietekme gadu gaitā uzkrājas, tāpēc pret aizsardzību jāizturas ļoti nopietni, uzklājot piemērotu aizsargkrēmu, uzliekot galvassegu un neuzturoties saulē tās aktivitātes augstākajā punktā, kas vasarā mūsu platuma grādos ir dažas stundas pirms un pēc plkst. 12 dienā.

Svarīgi zināt: ja bērnam gadījies apdegt saulē, apdeguma pazīmes parasti parādās sešas līdz 12 stundas pēc apdegšanas, un lielākais diskomforts jūtas pirmajās 24 stundās – mazais var kļūst niķīgs, slābans, sūdzēties par nelabu dūšu un sāpēm. Ja bērna āda ir vienkārši apsārtusi, karstāka nekā parasti un sāpīga, apdegumu var sniegt palīdzību mājas apstākļos, uzliekot vēsas kompreses.

Kā novērst apdegšanu saulē

Daudzi vecāki maldīgi uzskata, ka atrašanās ārpus telpām ir bīstama tikai tad, kad saule spoži spīd pie skaidrām debesīm. Patiesībā kaitējumu nodara nevis redzamie gaismas stari, bet neredzamais ultravioletais starojums. Bērns var tikt pakļauts lielākai UV starojuma ietekmei tieši miglainās vai apmākušās dienās, jo nemoka karstums un pieaug ārā pavadītais laiks.

Dodoties ārā, bērnam jāizvēlas vieglu kokvilnas apģērbu. Uzturoties pludmalē, jārūpējas par saulsarga uzstādīšanu un bērna rotaļu vietas ierīkošanu zem tā. Mazuļus, kas jaunāki par pusgada vecumu, jāsargā no tiešiem saules stariem. Atrodoties ārā, bērnam noteikti vajadzīga cepure ar platām malām, bet arī tā nesniedz pilnīgu aizsardzību, jo UV stari atstarojas no smiltīm, ūdens, sniega un daudzām citām virsmām. Tāpēc nedrīkst aizmirst par sauļošanās krēmu ar aizsardzības faktoru vismaz 30 vai vairāk. Krēmu uzklāj pusstudu pirms došanās ārā.

Jāņem vērā, ka nav pilnīgi ūdens izturīgu aizsargkrēmu; tie jāuzklāj atkārtoti ik pēc stundas vai divām, jo īpaši, ja bērns daudz laika pavada ūdenī. Izvēlieties produktu ar atzīmi „ūdens izturīgs” un izlasiet norādījumus uz pudelītes.

Kā atjaunot ādu pēc saules apdegumiem

Ja radušās bažas par saules apdegumu vai jau konstatēts pārmērīgs UV kairinājums, ieteicams uzklāt ziedi Larifan Ungo, kas palīdz novērst tulznu veidošanos un veicina ādas atjaunošanos. Ziedi vēlams lietot arī tad, ja pārkarstot vai apdegot saulē, bieži parādās herpes vīrusa infekcija.

foto: Publicitātes foto

No saules staru negatīvās ietekmes jāpasargā arī lūpas, un laba izvēle ir lūpu balzams Larifan Lip Balm. Tas satur UV filtrus un dsRNS Larifan aktīvo vielu, kas nodrošina pilnvērtīgu aizsardzību pret kaitīgajiem vides faktoriem.

Visu Larifan produktu sastāvā iekļauts patentēts dabiskas izcelsmes komponents dsRNA Larifan, kas piešķir šiem produktiem papildu vērtību. Tie ir efektīvi līdzekļi organisma dabīgo lokālo aizsargspēju regulēšanai un pasargā no kaitīgu ārējās vides faktoru, tostarp vīrusu un baktēriju, iedarbības.

Raksts tapis sadarbībā ar Lotos Pharma interneta veikalu Avemed.lv.