foto: REUTERS/SCANPIX
Eiropā sarkanais brīdinājums saistībā ar pērtiķu bakām; jomas pārstāvji aicina ES sagatavot vakcinācijas plānu
Pasaules Veselības organizācijas (PVO) Zoonožu nodaļas vadītāja Marija van Kerhove.
2022. gada 24. maijs, 16:40

Eiropā sarkanais brīdinājums saistībā ar pērtiķu bakām; jomas pārstāvji aicina ES sagatavot vakcinācijas plānu

Jauns.lv

Eiropas Savienības Veselības jomas vadītāji aicinājuši Eiropas valstis sākt gatavot vakcinācijas plānu, lai cīnītos ar strauji pieaugošo pērtiķu baku gadījumu skaitu. Atbildīgās iestādes gatavojas publicēt risku novērtējumu, kurā visām dalībvalstīm tiks ieteikts izstrādāt vakcinācijas stratēģiju, lai kontrolētu tropiskā vīrusa izplatību, vēsta britu mediji. 

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Lai gan vakcīnas specifiski pret pērtiķu bakām nav, tās ir pret radniecīgo baku vīrusu, pret kuru gan vakcinācija tika izbeigta pirms vairākiem gadu desmitiem. 

Tiek pieļauta iespēja, ka Eiropā tiks īstenota tā pati stratēģija, ko pagājušajā nedēļā aizsāka Lielbritānija, proti, visi laboratoriski apstiprinātie pērtiķu baku pacienti un to kontaktpersonas tika vakcinētas pret bakām. Stratēģija, ko sauc par "gredzenveida vakcināciju", paredz potēt un uzraudzīt visus, kas atrodas inficētās personas tuvumā, lai izveidotu imūno cilvēku buferzonu, kas ierobežotu slimības izplatīšanos.

Eksperti brīdina, ka valstis varētu ieviest ceļošanas ierobežojumus, lai kontrolētu slimības izplatību, ja Pasaules Veselības organizācija (PVO) pasludinās slimības uzliesmojumu par ārkārtas situāciju.

Parasti pērtiķu bakas izplatās tikai Āfrikā, taču šomēnes vīruss ir konstatēts 16 valstīs, tostarp ASV, Francijā, Spānijā, Portugālē, Lielbritānijā u.c. Dānija līdz šim ir pēdējā, kas apstiprinājusi inficēšanās gadījumu vīrietim, kurš nesen atgriezās no Spānijas. Grieķija un Argentīna pārbauda iespējamos saslimšanas gadījumus.

Veselības aizsardzības iestāžu vadītāji ir satraukti par "bezprecedenta" gadījumu skaitu, kas nesamērīgi skāris gejus un biseksuālus vīriešus.

Neraugoties uz pieaugošo satraukumu par slimības uzliesmojumu, vadošie eksperti ir pārliecināti, ka pērtiķu bakas neizies ārpus kontroles kā Covid-19, kas valstīm lika ieviest ekonomiski graujošus ierobežojumus.

Pašreizējā Apvienotās Karalistes vakcinācijas stratēģija pret pērtiķu bakām balstās uz Imvanex vakcīnu, ko ražo Dānijā bāzētā kompānija Bavarian Nordic. Dati liecina, ka tā novērš aptuveni 85% saslimšanas gadījumu. Apvienotā Karaliste jau ir pasūtījusi papildu 20 000 vakcīnu. 

Laikraksts "Financial Times" šodien, 24. maijā, ziņoja, ka Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs (ESPKC) gatavojas ieteikt līdzīgu vakcinācijas plānu ES dalībvalstīm. Arī ASV jau veido vakcīnu krājumus nākotnei, pasūtot 13 miljonus vakcīnu par 299 miljoniem ASV dolāru.

Bavarian Nordic paziņoja, ka par vakcīnu ir "milzīga interese" no "daudzām valstīm". 

PVO vadītāji līdz sestdienai bija informēti par 92 apstiprinātiem saslimšanas gadījumiem un 28 aizdomām par inficēšanos, no kuriem lielākā daļa ir konstatēta Eiropā. 

Taču patiesais skaits būs daudzkārt lielāks, jo vadošie zinātnieki brīdina, ka, pateicoties izplatībai sabiedrībā, daļa no infekcijas neizbēgami netiek atklāta.

 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās