foto: Pexels
Kā ar dabīgiem līdzekļiem pieveikt podagru?
Esi vesels
2022. gada 22. maijs, 06:42

Kā ar dabīgiem līdzekļiem pieveikt podagru?

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Lai gan podagru bieži vien uzskata par vecmodīgu slimību, saslimšana ar to pieaug, un patlaban no šīs nepatīkamās kaites cieš aptuveni 8 miljoni amerikāņu un katrs četrdesmitais pieaugušais Apvienotajā Karalistē. 

Podagra ir iekaisīga artrīta forma, ko izraisa augsts urīnskābes saturs asinīs. Laika gaitā audos veidojas asi adatveida kristāli, radot pietūkumu un sāpes locītavās.

Ja ciešat no podagras, tad ir iespējams viens no trim variantiem, proti, jūs uzņemat pārāk daudz urīnskābes ar uzturu, jūsu organisms sintezē pārāk daudz urīnskābes vai nieres izdala pārāk maz šīs vielas.

Tradicionāli podagru ārstē ar pretsāpju līdzekļiem un urīnskābi bloķējošiem medikamentiem, taču ir daudz efektīvu alternatīvu. Lūk, ieteikumi, kā var censties uzveikt podagru ar dabīgiem līdzekļiem.

Atbilstošs uzturs

Cīņā ar podagru un tās atkārtotu parādīšanos galvenā panākumu atslēga ir pareizs uzturs. Esam apkopojuši pamatprincipus, ko vajadzētu ievērot.

  • Dzeriet daudz ūdens, lai atšķaidītu urīnskābes koncentrāciju asinīs.

NĒ! Nelietojiet alkoholu. Ir secināts, ka pat neliels alus, vīna un stipro alkoholisko dzērienu daudzums palielina podagras lēkmju risku. 

  • Dzeriet kafiju (ja jums tā garšo). Gan bezkofeīna kafija, gan kafija ar kofeīnu spēj pazemināt urīnskābes līmeni. 

NĒ! Atsakieties no saldinātajiem bezalkoholiskajiem dzērieniem un dzērieniem ar augstu fruktozes saturu. 

  • Ēdiet ķiršus. Našķošanās ar šiem augļiem var samazināt podagras lēkmes risku par vairāk nekā trešdaļu. 

NĒ! Izslēdziet no uztura tomātus. Daži pārtikas produkti var izraisīt podagras uzliesmojumu, un šķiet, tomāti ir vieni no tiem. Riskanti produkti ir arī jūras veltes un sarkanā gaļa. Iesakām ieviest uztura dienasgrāmatu, lai sekotu līdzi un noskaidrotu, kas tieši izraisa slimības saasinājumus.

NĒ! Neēdiet produktus, kuros ir daudz purīnvielu (purīni ir ķīmiski savienojumi, ko organisms pārvērš urīnskābē). Ieteicams gan būtu atteikties no šādiem dzīvnieku, nevis augu izcelsmes produktiem. 

  • Ēdiet daudz produktu, kas bagātīgi satur folātus, piemēram, olas, bietes, citrusaugļus un zaļo lapu dārzeņus kā spināti un kāposti, – tā samazināsiet podagras uzliesmojumu risku. 
  • Kopumā dodiet priekšroku Vidusjūras diētai, kuras pamatā ir augļi, dārzeņi, pupiņas, pilngraudu produkti, rieksti, garšaugi, garšvielas un veselīgie tauki, piemēram, olīveļļa. Šāda uztura piekritējiem paaugstināts urīnskābes daudzums asinīs tiek novērots retāk. 

Produkti ar augstu purīnu saturu

Atturieties no šiem

  • Subprodukti, piemēram, aknas, nieres, kā arī ēdieni, kuru pagatavošanā izmantoti aizkrūts un aizkuņģa dziedzeri
  • Medījumu gaļa, piemēram, truša un brieža gaļa
  • Treknas zivis, piemēram, siļķe, skumbrija, sardīnes un forele
  • Jūras veltes, piemēram, vēžveidīgie un mīdijas
  • Raugs, piemēram, alus raugs

Ierobežojiet uzturā šos

  • Gaļa, īpaši sarkanā gaļa
  • Uzņemiet papildus kvercetīnu

Konstatēts, ka antioksidants kvercetīns inhibē enzīmu, kas ir iesaistīts urīnskābes ražošanā organismā. Kādā četru nedēļu izmēģinājumā kvercetīna uztura bagātinātāja lietošana palīdzēja samazināt urīnskābes līmeni asinīs vidēji par 8 procentiem. Kvercetīns dabiski atrodams pārtikas produktos kā sīpoli, vīnogas, ogas un āboli, taču labāku rezultātu sasniegsiet, ja lietosiet attiecīgu uztura bagātinātāju.

Ieteicamā deva: 500 mg dienā.

Normalizējiet svaru

Ja jums ir liekais svars, tā zaudēšana var palīdzēt atbrīvoties no podagras, taču nepārspīlējiet – samaziniet lieko svaru saprātīgi un pakāpeniski, ievērojot veselīga uztura plānu un vingrojot.

Uzmanieties no svina

Ir zināms, ka podagru izraisa svina toksicitāte, tāpēc izvērtējiet apstākļus darbā vai mājās – varbūt veca krāsa, dzeramais ūdens, kosmētika, augsne, senlaicīgas mēbeles vai citi avoti jums apkārt esošajā vidē izdala daudz svina. Ja rodas aizdomas, ka tas tā varētu būt, veiciet asins vai matu minerālvielu analīzes. Ja svina līmenis organismā izrādās augsts, to var samazināt, samazinot attiecīgo vides faktoru iedarbību un izmantojot detoksikācijas metodes, – apmeklējiet infrasarkano staru saunu un lietojiet uztura bagātinātājus, piemēram, spirulīnu un hlorellu.

Izmēģiniet akupunktūru

Adatu terapija var palīdzēt samazināt sāpes un novērst podagras lēkmes. Kādā pētījumā akupunktūra kopā ar infrasarkano staru terapiju podagras sāpes un urīnskābes līmeni asinīs samazināja efektīvāk nekā tradicionāli podagras ārstēšanā izmantotais medikaments indometacīns. 

Izmēģiniet ārstniecības augus

Ārstniecības augu speciālists Meilīrs Džeimss ir veiksmīgi ārstējis podagru ar nātru (Urtica dioica), selerijas sēklu (Apium graveolens) un miltenes ogu (Arctostaphylos uva-ursi) kombināciju. “Mana pieredze liecina, ka podagra rodas tad, ja nieres nedarbojas, kā nākas,” saka Džeimss. “Šie diurētiskie augi labi sader un kopā efektīvi attīra asinis no urīnskābes un uzlabo nieru darbību.” Džeimss iesaka iegādāties kaltētus augus un lietot tos kā tēju. Lūk, viņa pārbaudītā recepte.

Vajadzīgs:

  • 50 g nātru lapu
  •  25 g selerijas sēklu (nelietojiet, ja jums ir alerģija pret seleriju dzimtas augiem)
  • 25 g miltenes ogu

1. Sajauciet kaltētos augus maisījumā.

2. Uz vienu lielu krūzi verdoša ūdens ņemiet vienu ēdamkaroti ar kaudzi kaltēto augu.

3. Ļaujiet augiem tējkannā ievilkties 15 līdz 20 minūtes; noteikti uzlieciet vāciņu.

4. Dzeriet 3 lielas krūzes dienā 3 dienas pēc kārtas, pēc tam nedēļu – l krūzi dienā.

Tēmas