foto: Shutterstock
Pārņēmis pavasara nogurums? Tev, iespējams, trūkst tieši trīs vitamīni
Esi vesels
2022. gada 13. maijs, 07:40

Pārņēmis pavasara nogurums? Tev, iespējams, trūkst tieši trīs vitamīni

Jauns.lv

Pavasarī cilvēki bieži sūdzas par izteiktu nogurumu. Tam var būt dažādi iemesli – nesabalansēts uzturs, nepietiekams miegs, novājināta imunitāte pēc slimošanas. Kuri vitamīni palīdz pret pavasara nogurumu, stāsta Apotheka sertificētā farmaceite Alīna Fleišmane.

Nogurums bieži ir saistīts ar dzelzs, D vai B12 vitamīnu trūkumu, tāpēc, lai pārliecinātos, vai nepieciešams papildināt vitamīnu rezerves, jāveic asinsanalīzes. Tās ļauj izvērtēt, cik lielas devas vajadzīgas un vai vitamīni vispār ir jālieto papildus.  

D vitamīns

Rudens un ziemas periodā, kad pietrūkst gaišu un saulainu dienu, cilvēki vairāk izjūt D vitamīna trūkumu. Šis vitamīns nodrošina normālu imūnsistēmas darbību, kaulu, zobu un muskuļu veselību. Lai gan pavasaris jau šogad ir paguvis priecēt ar saulainām dienām, diemžēl Latvijas klimatiskajos apstākļos no saules stariem vien nav iespējams uzņemt pietiekami daudz D vitamīna, tāpēc tas papildus jāuzņem ar pārtiku vai uztura bagātinātājiem. Pārtikas produktos D vitamīns ir treknajās zivīs, mencu aknu eļļā, tuncī, piena produktos, olu dzeltenumos un sojas produktos.

Dzelzs

Viena no dzelzs galvenajām funkcijām ir sarkano asinsķermenīšu eritrocītu veidošana; tie ir atbildīgi par organisma apgādi ar skābekli. Skābeklis nepieciešams vispārējai ķermeņa funkcionēšanai, labai pašsajūtai, enerģijai un atmiņai. Dzelzs trūkuma galvenās pazīmes ir izteikts nogurums, bāla āda, galvas reiboņi, matu izkrišana, trausli nagi, zems asinsspiediens, kā arī nemierīgo kāju sindroms, kas izpaužas kā nekontrolējamas kāju kustības.

B12 vitamīns

B12 vitamīns jeb cianokobalamīns organismā nodrošina virkni dzīvībai svarīgu funkciju, ieskaitot normālu asinsradi un nervu sistēmas darbību. B12 vitamīns pārsvarā sastopams dzīvnieku izcelsmes produktos – gaļā, aknās, olās, piena produktos, jūras veltēs un zivīs. Pazīmes, kas liecina, ka trūkst B12 vitamīna, sākumā ir nespecifiskas un pat nemanāmas, bet būtu jāpievērš uzmanība veselības stāvoklim, ja parādās tādi simptomi kā tirpšanas sajūta rokās vai kājās, nespēja koncentrēties, neskaidra redze, pastāvīgs nogurums, nespēks, slikta pašsajūta, galvas reiboņi, garastāvokļa maiņas, arī nosliece uz depresiju un ādas bālums.