foto: EPA/Scanpix
Ķirurgs atklāj iemeslu, kāpēc vīrietis ar pārstādīto cūkas sirdi tomēr nomiris
Galvenais ķirurgs Bārtlijs Grifits un pacients Deivids Benets.
2022. gada 9. maijs, 11:43

Ķirurgs atklāj iemeslu, kāpēc vīrietis ar pārstādīto cūkas sirdi tomēr nomiris

Jauns.lv

Deivids Benets bija pirmais cilvēks pasaulē, kuram tika veikta sirds transplantācija, izmantojot ģenētiski modificētu cūkas sirdi. Vīrietis nomira divus mēnešus pēc revolucionārās operācijas. Lai gan slimnīca sākotnēji nesniedza sīkākus paskaidrojumus par iespējamo nāves iemeslu, tādus nu sniedzies vīrieša operējušais ķirurgs, vēsta “The Guardian”. 

Sirds transplantācijas ķirurgs presē paziņojis, ka Deivids Benets miris no cūkas vīrusa. 

Janvārī Deividam Benetam, rokdarbniekam, kurš cieta no sirds mazspējas, Merilendas Universitātes medicīnas centrā tika veikta ļoti eksperimentāla operācija, kuras laikā ārsti viņam transplantēja ģenētiski modificētu cūkas sirdi.

Divus mēnešus pēc operācijas Benets nomira. Slimnīca vienkārši paziņoja, ka viņa stāvoklis dažu dienu laikā bija pasliktinājies, bet precīzu nāves iemeslu nenorādīja.

Pagājušajā mēnesī Beneta transplantācijas ķirurgs Bārtlijs Grifits atklāja, ka cūkas sirds bija inficēta ar cūku citomegalovīrusu, kas, iespējams, izraisīja Beneta nāvi. Amerikas Transplantācijas biedrības 20. aprīlī rīkotajā tīmekļa seminārā Grifits aprakstīja vīrusu un ārstu mēģinājumus to ārstēt. 

Pēc ekspertu domām, eksperiments ar pārstādīto cūkas sirdi izgāzies “ kļūdas” dēļ, jo cūkām, kas audzētas orgānu vajadzībām, vajadzēja būt pilnīgi veselām. “Ja tā tiešām bija tikai infekcija, tad varam to nākotnē novērst, taču lielākais izaicinājums orgānu transplantācijā no dzīvnieka uz cilvēku ir imūnsistēmas izturība, jo tā var atgrūst svešās šūnas, kas galu galā iznīcinātu transplantēto orgānu,” pauda Grifits. 

Par ko ir stāsts? 

ASV ķirurgi janvārī veiksmīgi pārstādīja ģenētiski modificētas cūkas sirdi 57 gadus vecam vīrietim, kas bija pirmā šāda veida operācija un kādreiz varētu atrisināt ziedotu orgānu hroniskā trūkuma problēmu.

Pacients Deivids Benets bija atzīts par nepiemērotu cilvēka orgānu pārstādīšanai. Šāds lēmums bieži tiek pieņemts, ja potenciālajam saņēmējam ir ļoti slikta veselība.
Lai gan operācija noritēja veiksmīgi, vīrietis pēc diviem mēnešiem tomēr nomiris. 

Beneta dēls norādījis, ka tēvs pilnībā apzinājās, ka 7. janvāra operācija varētu nedarboties ilgtermiņā, taču bijis pateicīgs medicīnas aprindām par šādu iespēju. Viņš šo procedūru nosaucis par "brīnumu".

Benets tika pieteikts kā kandidāts unikālajai operācijai viņa smagā stāvokļa dēļ. Viņam nebija tiesību uz cilvēka sirds transplantāciju, un Merilendas Universitātes Medicīnas centrs to tobrīd nosauca par "vienīgo pacientam pieejamo iespēju".

"Benets bija drosmīgs cilvēks. Bez viņa ieguldījuma mēs nebūtu varējuši veikt šo procedūru. Viņš bija pietiekami drosmīgs, lai ziedotu savu ķermeni zinātnei un pieņemtu šo cūkas sirdi, ko daudzi negribētu. Mēs esam pateicīgi viņa ģimenei, kas arī atbalstīja šo divu mēnešu ilgajā izdzīvošanas laikā," norādījis Merilendas Universitātes dzīvnieku transplantācijas programmas zinātniskais direktors Muhameds Mohiudins.

Tēmas