1dienas
21stundas
42minūtes
38sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Pazīmes, kas norāda, ka vajadzētu sākt lietot zivju eļļu
foto: Shutterstock
Esi vesels

Pazīmes, kas norāda, ka vajadzētu sākt lietot zivju eļļu

"100 Labi Padomi"

Lai organisms spētu pildīt savas funkcijas, tam nepieciešamas izejvielas – vairāki desmiti dažādu vitamīnu, minerālvielu un uzturvielu, ko organisms ne vienmēr var saražot pats. Brīžos, kad organisms kādu no nepieciešamajām uzturvielām nesaņem, tas mums par to signalizē. Svarīgi ir šos signālus atpazīt, lai varētu pārskatīt savu ēdienkarti un pārliecināties, vai tā ir gana līdzsvarota, vai tajā ir produkti, kas nodrošina visu nepieciešamo.

Diemžēl Latvijā liela daļa cilvēku par maz ēd zivis, tādējādi ar uzturu neuzņem pietiekamu devu tik ļoti nepieciešamo omega-3 taukskābju, ko satur zivis un zivju eļļa, stāsta aptieku tīkla Apotheka farmaceite Madara Krišjāne.

Omega-3 ir neaizvietojamas polinepiesātinātās taukskābes, ko cilvēka organisms pats neražo, bet tās ir svarīgas veselībai – gan pilnvērtīgai augšanai un attīstībai, gan arī organisma funkcionēšanai.

Omega-3 taukskābes dabā sastopamas jūras veltēs un augu valsts produktos. Nozīmīgākās omega-3 taukskābes ir EPS (eikozapentaēnskābe) un DHS (dokozaheksaēnskābe), ko satur treknās jūras zivis, aļģes un krils. Augu izcelsmes omega-3 taukskābe ALS (alfa linolēnskābe) ir zaļajos lapu dārzeņos, linsēklās, kaņepju un čia sēklās.

Omega-3 pozitīvā iedarbība visvairāk tiek saistīta ar samazinātu sirds un asinsvadu slimību risku, bet patiesībā tā ir ievērojami plašāka – ietekmē visu organismu, sākot no grūtniecības un mazuļa attīstības, līdz acs tīklenes funkcijai. Omega-3 nāk par labu imūnsistēmas darbībai, uzlabo domāšanas un koncentrēšanās spējas, kā arī samazina aterosklerozes veidošanās risku, vārdu sakot, veicina labu veselību jebkurā vecumā.

Par omega-3 deficītu var liecināt sausa āda, trausli mati un nagi. Tā kā šīm taukskābēm piemīt arī pretiekaisuma īpašības, to trūkums organismā var izpausties arī kā locītavu sāpes un muskuļu krampji vai kardiovaskulāras slimības.

Lai uzņemtu pietiekamu daudzumu omega-3, ēdienkartē jāiekļauj vismaz divas porcijas treknu zivju nedēļā vai vismaz viena porcija pākšaugu. Nepieciešamo omega-3 daudzumu iespējams uzņemt, arī pievienojot salātiem dažādas eļļas, piemēram, linsēklu vai valriekstu. Ievērojamu daudzumu omega-3 satur sauja valriekstu, lazdu vai makadamijas riekstu.

Tomēr vairākums cilvēku ar uzturu neuzņem nepieciešamo omega-3 taukskābju daudzumu, tāpēc ieteicams papildus lietot uztura bagātinātājus. Ir tādi uztura bagātinātāji, kuru sastāvā ir ne tikai omega-3, bet arī A, D3, E un K vitamīni. A vitamīns palīdz uzturēt ādas, gļotādu veselību un normālu redzi, D3 vitamīns veicina normālu kalcija, fosfora uzsūkšanos un izmantošanu, kas ir ļoti svarīgi kaulu augšanas periodā. Tas veicina normālu imūnsistēmas un muskuļu darbību, kā arī palīdz uzturēt kaulu un zobu veselību. E vitamīns palīdz šūnu aizsardzībai pret oksidatīvo stresu, bet K vitamīns līdzīgi kā D vitamīns ir noderīgs kaulu veselībai, kā arī veicina normālu asinsreci. Kādam zivju eļļas īpatnējais aromāts var nešķist patīkams, taču zivju eļļa ir pieejama kapsulās, ar dažādiem aromātiem, piemēram, citronu vai ābolau, bet bērniem ir želejas ar dažādu augļu un ogu garšām.