foto: Epidemiologs Ņikita Trojanskis. (Foto: Ekrānuzņēmums no Latvijas Televīzijas.)
Trojanskis: nākotnē Covid-19 izplatībai iespējami arī divi ekstrēmi varianti
Runā speciālists
2022. gada 1. aprīlis, 12:12

Trojanskis: nākotnē Covid-19 izplatībai iespējami arī divi ekstrēmi varianti

Jauns.lv

Covid-19 saslimstībai samazinoties, no šodienas, 1.aprīļa, tiek atcelti līdzšinējie epidemioloģiskās drošības pasākumi. Lai gan nu arī nevakcinētajiem un Covid-19 infekciju neizslimojušajiem tiks ļautas dažādas, līdz šim liegtās brīvības, Covid-19 nekur nav zudis. Statistika ir nepielūdzama, pēdējo 24 stundu laikā reģistrēti 16 nāves gadījumi. 

Par to, kāda nākotnē varētu izskatīties Covid-19 iespējamā attīstība, Latvijas Radio raidījumā “Monopols” stāsta epidemiologs Ņikita Trojanskis.

“Tas, par ko daudzi neaizdomājas – lai vīruss mutētu, tam ir jāeksistē. Jo vairāk ir vīrusa, jo lielāka ticamība, ka kāda vīrusa daļiņa iegūs jaunas mutācijas, kas padarīs to vēl indīgāku, lipīgāku. Tagad omikrons ir tik plaši pārstāvēts sabiedrībā, kas nozīmē, ka garāk vai vēlāk, visticamāk, parādīsies jauns celms. Mums tikai jātic un jācer, ka jaunais celms nebūs tikpat hospitalizējošs, kā Delta,” stāsta Trojanskis. 

Epidemiologs uzsver, ka nākotnē Covid-19 izplatībai iespējami vismaz četri scenāriji, kas fundamentāli viens no otra atšķiras, un pastāv arī divi ekstrēmi varianti.

Pirmajā variantā cilvēki var aizmirst par vīrusu, jo nākamie uzliesmojuma viļņi būs mazāki, joprojām dominēs Covid-19 omikrona paveids, nevis kāds jauns celms. 

"Cilvēki nenonāks slimnīcās, un pati infekcija būs tik nenozīmīga, jo mums jau būs tik augsta imunitāte sabiedrībā, ka daudzi inficētie to pat nepamanīs. Bet tas ir pārlieku optimistisks scenārijs. Es nedomāju, ka tas tā notiks," pauda Trojanskis.

"Cits scenārijs ir, ka parādās jauns celms, kas apiet imunitāti, kāda cilvēkiem paliek pēc infekcijas vai pēc vakcinācijas. Tas atkal noved pie ļoti augstas hospitalizācijas, un tad mēs gandrīz esam turpat, kur mēs bijām 2020. gada martā,” sprieda epidemiologs. 

Viņš gan uzsver, ka patiesība varētu būt kaut kur pa vidu, tuvāk optimistiskajam scenārijam: “Tas, par ko es visu laiku domāju, kad sāksies jauna pandēmija?”. 

“Es vienmēr brīdinu nebūt pārlieku optimistiskiem, jo tas vienmēr atņem modrību. Domāju, ka nākamais celms mierīgi var būt arī diezgan bīstams,” tā Trojanskis.