foto: Shutterstock
Kas ir afāzija? Brūsa Vilisa slimības šausminošā realitāte
Holivudas zvaigzne Brūss Viliss.
2022. gada 31. marts, 13:00

Kas ir afāzija? Brūsa Vilisa slimības šausminošā realitāte

Jauns.lv

Holivudas leģenda, pasaules slavenais amerikāņu aktieris Brūss Viliss šokējis savus fanus, paziņojot, ka beidz karjeru veselības stāvokļa dēļ. Aktieris neslēpj, ka viņam diagnosticēta šausminoša slimība – afāzija, kas ietekmējot viņa kognitīvās spējas. Kas tad īsti ir afāzija un vai ar to var saslimt jebkurš? 

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Afāzija ir medicīnisks stāvoklis, kas izraisa runas traucējums, kuras gadījumā raksturīga pilnīgi vai daļēji zudusi spēja saprast cita runu vai iztrūkst savas domas ar vārdiem vai frāzēm, būtībā tā ir galvas smadzeņu bojājuma izpausme. 

Slimība var izpausties divās galvenajās formās: nespējā runāt, lai gan runas aparāta funkcija pastāv, un nespējā saprast dzirdēto un uzrakstīto. 

“Motoriskā afāzija rodas, ja bojāta galvas smadzeņu pieresdaivas garoza. Slimnieks neprot runāt, bet saprot dzirdēto, atsevišķus vārdus un frāzes dažreiz var izteikt. Sensoriskā afāzija rodas, ja bojāta galvas smadzeņu deniņdaivas garoza. Slimnieks nesaprot cita runu, un pats nespēj kontrolēt savējo, jauc vārdus, burtus, zilbes,” vēsta portāls “Medicine.lv”. 

Afāzija var būt saistīta arī ar smadzeņu audzēju, kas izraisa deģeneratīvus bojājumus. Slimība vienmēr liecina par kādu galvas smadzeņu bojājumu.

Ārstēšana

Afāzija ir nopietni traucējumi, kas būtiski samazina dzīves kvalitāti, apgrūtinot cilvēka iespēju komunicēt ar citiem, radot traucējumus gan ikdienas saskarsmē, gan juridisku jautājumu lemšanā. Slimības ārstēšana notiek runas un valodas terapijas veidā, kur pacienti var apgūt jaunus saziņas veidus. 

Demija Mūra un Brūss Villiss

gallery icon
60

 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās