Avokado ēšana divreiz nedēļā samazina risku saslimt ar vienu no pasaulē nāvējošākajām slimībām
Pētījumā, kas publicēts Amerikas Sirds asociācijas žurnālā, atklāts, ka apēdot divus vai vairāk avokado nedēļā, sirds slimību risks samazinās par piektdaļu, vēsta “The Independent”.
Pētījumā piedalījušās 68 000 sievietes un 41 000 vīrieši, kuri tika novēroti 30 gadu garumā. Šajā laikā tika reģistrēti 9185 sirdslēkmju gadījumi un 5290 insultu. Pētnieki atklāja saikni starp veselīgo tauku patēriņu un sirds veselību, secinot, ka tiem, kas uzturā regulāri lietoja avokado, *koronārās sirds slimības risks samazinājās par 21% salīdzinājumā ar tiem, kas avokado neēda nemaz, vai ļoti reti.
Tāpat secināts, ka, aizstājot ikdienas margarīna, sviesta vai jogurta patēriņu ar avokado, sirds slimību risks samazinājās par 16-22%.
Pētījuma vadošā autore, Bostonas Sabiedrības veselības skolas pārstāve Dr. Lorena Pašeko atzina, ka pētījums sniedz papildus pierādījumus tam, ka augu izcelsmes nepiesātināto tauku uzņemšana var uzlabot uztura kvalitāti un ir svarīga sastāvdaļa sirds un asinsvadu slimību profilaksē.
Amerikas Sirds asociācijas Epidemioloģijas un profilakse padomes priekšsēdētāja Dr. Šerila Andersone uzsvēra, ka, lai gan viens ēdiens nav risinājums veselīgam dzīvesveidam, pētījums noteikti pierādījis, ka avokado var sniegt labumu veselībai.
Tāpat vairāki iepriekš veikti pētījumi uzrādījuši avokado labvēlīgo ietekmi uz smadzeņu, acu un sirds asinsvadu sistēmas veselību.
Haas šķirnes avokado, kas ir visbiežāk pieejamais avokado arī Latvijā, satur ļoti daudzas vērtīgas vielas.
Avokado ir labs šķiedrvielu avots, satur kāliju, nātriju, magniju, A, C, E, B6, K1 vitamīnus,folskābi, niacīnu, pantotēnskābi, riboflavīnu un holīnu.
Tāpat tā sastāvā ir antioksidanti luteīns un zeaksantīns un dažādi fitosteroli, kas samazina holesterīna līmeni un līdz ar to arī sirds un asinsvadu slimību risku. Hronisko slimību risku samazina arī avokado sastāvā esošās mononepiesātinātās taukskābes, kas no visiem taukiem veido lielāko pārsvaru – 71 procentu. Polinepiesātinātās taukskābes avokado ir 13%, bet piesātinātās taukskābes – 16 procenti.
Avokado eļļa var uzlabot asins lipīdu sastāvu un veicināt taukos šķīstošo vitamīnu un bioloģiski aktīvo vielu absorbciju no citiem produktiem, kas tiek ēsti kopā ar avokado. Kādā apskatā, kurā apkopoja astoņu pētījumu rezultātus, tika izcelta avokado spēja uzlabot sirds asinsvadu sistēmas veselību. Citos pētījumos akcentēta tā spēja uzturēt normālu svaru un novērst ar novecošanu saistītās veselības problēmas.
*Koronāro sirds slimību jeb sirds išēmisko slimību izraisa hroniskas izmaiņas asinsvados, kas apgādā sirds muskuli ar skābekli. Sirds asinsvados uzkrājas holesterīna nogulsnējumi, pakāpeniski sašaurinot asinsvadus. Slimības sekas var būt stenokardijas lēkmes, infarkts, kā arī tā var izraisīt pēkšņu nāvi.