foto: Publicitātes
D vitamīns emocionālajai labsajūtai
2021. gada 5. novembris, 12:08

D vitamīns emocionālajai labsajūtai

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Pēdējā laikā aizvien biežāk tiek runāts par mūsu emocionālo veselību, jo rudens atnācis ne tikai ar drēgnumu un vēsumu, bet arī ar dažādiem ierobežojumiem gan darba vidē, gan mācību iestādēs. Grūtības sagādā dienas ritma nemitīgās izmaiņas un neziņa, ko sagaidīt tālāk. Šajos sarežģītajos laikos mūsu nervu sistēmai nepieciešams palīgs – D vitamīns!

D vitamīnam piemīt neskaitāmas labas īpašības, un aizvien vairāk tiek runāts arī par tā pozitīvo ietekmi uz mūsu emocionālo veselību. Papildus tā labvēlīgajai ietekmei uz kaulu un muskuļu sistēmām, pierādīts, ka D vitamīns piedalās arī mūsu nervu sistēmas funkciju regulācijā un attīstībā.

Svarīga loma D vitamīnam ir arī garastāvokļa kontrolē, un to pierāda vairāki pētījumi, kuri secinājuši, ka tā trūkums saistīts ar paaugstinātu trauksmes un depresijas epizožu risku. Tāpēc, ja rudenī jūties nomāktāks, ļoti iespējams, ka tavs organisms izjūt nepieciešamību pēc D vitamīna.

Pastāvīgs stress ļoti nogurdina un ilgākā laika posmā ir sevišķi kaitīgs mentālajai veselībai. Stresu iespējams mazināt ar fiziskām aktivitātēm, ko rekomendē kombinēt ar meditācijas un elpošanas vingrinājumiem. Tāpat ieteicams uzturēt optimālu D vitamīna līmeni asinīs, jo nesen pierādīts, ka cilvēkiem ar adekvātu tā līmeni ir augstāka noturība pret stresu.

Dabīgi D vitamīns mūsu ādā sintezējās no saules stariem, bet, tā kā Latvija atrodas tālu uz ziemeļiem no ekvatora, sauli nesaņemam pietiekamā daudzumā. Šī iemesla dēļ speciālisti rekomendē D vitamīnu uzņemt papildus, un to vislabāk darīt reizi dienā lietojot D vitamīna pilienus vai kapsulas. EFSA (Eiropas pārtikas nekaitīguma iestāde) pieaugušajiem rekomendē ik dienu uzņemt 4000 SV (starptautisko vienību) D vitamīna.

Nateo ir dabīgs un efektīvs D vitamīns imunitātei, kas pieejams pilienu, kapsulu un želejvitamīnu veidā. Tagad arī ar Omega-3 neaizstājamām taukskābēm sirds veselībai. Nateo piedāvā D vitamīnu dažādām vecuma grupām, pielāgojot nepieciešamo devu katram individuāli: 400SV, 1000SV, 2000SV vai 4000SV.

Avoti:
Bičíková M etal., Vitamin D inanxietyandaffectivedisorders. PhysiolRes. 2015
Anita L. Hansen et al. Vitamin D SupplementationduringWinter: Effectson Stress Resiliencein a RandomizedControlTrial, Nutrients 2020
M. Wrzoseketal.,Vitamin D andthecentralnervoussystem, PharmacologicalReports, 2013

Reklāmas raksts sadarbībā ar Nateo