foto: Rojs Maizītis
Ēģiptieša Ali un latvietes Santas vakcinācijas stāsts: "Latvijas valsts interesēs" mīļotajam vīrietim liedz vakcīnu
Paradoksālā kārtā Santa Sergejeva Latvijas “valsts interešu” vārdā spiesta dzīvot ar savu mīļoto vīrieti, ēģiptieti Ali Ahmedu Saidu Khalifu, kurš pat gribēdams nevar saņemt vakcīnu pret Covid-19.
Esi vesels
2021. gada 27. septembris, 06:05

Ēģiptieša Ali un latvietes Santas vakcinācijas stāsts: "Latvijas valsts interesēs" mīļotajam vīrietim liedz vakcīnu

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Laikā, kad visus aicina vakcinēties pret Covid-19, neapskaužamā situācijā nonācis ēģiptiešu students Ali Ahmeds Saids Khalifa. Viņš pat gribēdams nevar dabūt vakcīnu – ne par brīvu, ne arī par naudu, jo viņš nav vakcinējamo sarakstos. Latvijas valsts viņam atļāvusi dzīvot Latvijā, bet tai pašā laikā liegusi iespēju vakcinēties.

Ali mūsu valstī dzīvo uz tā saucamās D vīzas pamata, kas ir ilgtermiņa Latvijas nacionālā vīza, kuras turētāji nav to pilsoņu sarakstā, kuriem pienākas Covid-19 vakcīna.

Nacionālais veselības dienests (NVD) publicējis oficiālo sarakstu ar to ārzemnieku uzskaitījumu, kam pienākas valsts apmaksātā vakcīna. To vidū ir plašs ārzemnieku saraksts: Latvijā pilnu laiku studējošie, pie mums oficiāli strādājošie, ārvalstnieki, kas saņēmuši pastāvīgās uzturēšanās atļauju Latvijā, Eiropas Ekonomiskās zonas valstu pilsoņi ar savas mītnes valsts attiecīgām izziņām, bēgļi, patvēruma meklētāji, personas, kuru uzturēšanās Latvijā saistīta ar humāniem apsvērumiem, un tā tālāk. Tomēr starp viņiem nav ārzemnieki, kuri Latvijā dzīvo ar D vīzu. Šādu cilvēku Latvijā, protams, nav daudz, bet viņi nonākuši neapskaužamā situācijā, jo Latvijā arī par naudu nevienu nevakcinē – pienākas tikai bezmaksas potēšana.

Ali mīļotā sieviete Santa Sergejeva Jauns.lv pastāstīja: “Mēs ar Ali grasāmies precēties, bet laulības ceremoniju vēl nevaram noorganizēt, jo no Ēģiptes neesam saņēmuši visus attiecīgos dokumentus. Tas ir - Ēģiptes pusei jāpaliecina, ka Ali ir “brīvs vīrietis” un viņš var precēties ar Eiropas Savienības pilsoni. Jau sen būtu apprecējušies, ja vien nebūtu aizkavēšanās ar dokumentu saņemšanu no Ēģiptes.

Tā kā viņam ir D vīza (šī ilgtermiņa vīza ļauj neierobežotu reižu skaitu ieceļot Latvijas Republikā, kas cita starpā, tiek izsniegta saistībā “ar būtiskiem personīgiem vai profesionāliem iemesliem” un arī “atbilst Latvijas valsts interesēm” – red.), Ali šeit nevar arī oficiāli strādāt un arī saņemt uzturēšanās atļauju, kas viņam ļautu saņemt vakcīnu. Tikko oficiāli apprecēsimies, visas problēmas atrisināsies, viņš saņems uzturēšanās atļauju Latvijā. Pašreiz viņš jau kopš novembra dzīvo Latvijā un attālināti studē Hurgadas universitātē (Ēģiptē) par IT speciālistu, tātad viņš arī neskaitās Latvijā studējošais ārvalstnieks.

foto: Rojs Maizītis
Latvijā dzīvojošais ēģiptietis Ali Ahmeds Saids Khalifs vēlas vakcināties pret Covid-19, bet viņam tas tiek liegts: esot "nepareizā" vīza, kaut arī likumīgi iegūta un viņš mūsu valstī var uzturēties "ilgtermiņā".

Manā ģimenē visi ir vakcinējušies, un, protams, vēlamies, lai arī Ali saņemtu vakcīnu. Veselība mums ir svarīgāka par visu, esam gatavi par poti pat maksāt, bet pie mums nevienu par naudu nevakcinē.”

Tā nu iznāk paradoksāla situācija, ka Latvijas “valsts interesēs” (ar D vīzu) dzīvo cilvēks, kuram ir liegta vakcinācija, laikā, kad pati valsts sludina, ka tās interesēs ir, lai pēc iespējas vairāk cilvēku vakcinētos.

Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļas pārstāve Inga Vasiļjeva Jauns.lv teica: “Konkrētajā gadījumā Ēģiptes pilsonim šobrīd nav iespējams saņemt vakcīnu pret Covid-19, bet tuvākajā laikā, pilnveidojot un uzlabojot epidemioloģiskās drošības noteikumus Covid-19 pandēmijas pārvarēšanai, tiks precizēts to cilvēku loks, kas Latvijā var saņemt bezmaksas vakcīnas pret Covid-19. Šos pilnveidojumus Ministru kabinetā plānots skatīt tuvāko nedēļu laikā.”