foto: Paula Čurkste/LETA
ZVA vieš skaidrību par to, kurām personām Latvijā ir nepieciešama papildus vakcīna pret Covid-19
Primārās vakcinācijas ietvaros ir apsverama papildu devu ievade personām ar būtiski novājinātu imūnās sistēmas darbību.
2021. gada 3. septembris, 10:11

ZVA vieš skaidrību par to, kurām personām Latvijā ir nepieciešama papildus vakcīna pret Covid-19

Jauns.lv / LETA

Pašreiz pieejamie pierādījumi liecina, ka pilnībā pret Covid-19 vakcinētām personām nav nepieciešama steidzama vakcīnu pastiprinošo devu ievade, atsaucoties uz Eiropas Slimību kontroles un profilakses centra (ECDC) sniegto tehnisko ziņojumu, informē Zāļu valsts aģentūra.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

ZVA sabiedrisko attiecību speciāliste Tanita Tamme-Zvejniece informēja, ka ziņojumā minēts, ka primārās vakcinācijas ietvaros ir apsverama papildu devu ievade personām ar būtiski novājinātu imūnās sistēmas darbību.

Latvijā Imunizācijas valsts padome rekomendē papildu devu ievadi personām, kuras pielīdzināmas slimības vai terapijas izraisītas augstas imūnsupresijas pacientiem jeb smagi slimiem pacientiem, savukārt valdības līmenī tiek domāts, ka papildu devu varētu piedāvāt ikvienam, kas vēlas nostiprināt imunitāti pret Covid-19.

Kā norādīts ZVA izplatītajā paziņojumā, vakcinācija ar papildu devu rekomendējama, sākot ar 28.dienu pēc otrās devas saņemšanas ("Janssen" Covid-19 vakcīnai - sākot ar 28. dienu pēc vienīgās devas saņemšanas) vai vēlāk, izvērtējot imūnsupresijas pakāpi, kā arī nepieciešamības gadījumā jautājumu izskatot ārstu konsilijā.

ZVA uzsver, ka pierādījumi par vakcīnu efektivitāti un sniegtās aizsardzības ilgumu liecina, ka visas ES/EEZ reģistrētās vakcīnas pašreiz uzrāda augstu aizsardzības līmeni pret Covid-19 izraisītu hospitalizāciju, smagu slimības gaitu un nāvi, tomēr šobrīd aptuveni trešdaļa pieaugušo virs 18 gadu vecuma ES/EEZ valstīs nav pilnībā vakcinēti.

Ņemot to vērā, prioritāri nepieciešams vakcinēt visas vakcinācijai atbilstošās personas, kuras vēl nav pabeigušas ieteikto vakcinācijas kursu. Papildus centieniem nodrošināt vakcināciju ir būtiski turpināt ievērot drošības pasākumus, piemēram, fizisko distancēšanos, roku un respiratoro higiēnu un sejas masku lietošanu pēc nepieciešamības, it sevišķi augsta inficēšanās riska apstākļos, kā ilgtermiņa aprūpes iestādēs vai slimnīcu nodaļās, kurās atrodas pacienti ar augstu Covid-19 smagas norises risku, secinājuši eksperti.

"Tāpat ir būtiski saprast atšķirību starp pastiprinošām vakcīnas devām personām ar normālu imūnās sistēmas darbību un papildu devām personām ar novājinātu imūnās sistēmas darbību. Daži pētījumi liecina, ka papildu vakcīnas deva var uzlabot imūnās sistēmas atbildes reakciju imūnkompromitētām personām, piemēram, pēc orgānu transplantācijas, ar nomāktu sākotnējo atbildes reakciju pret vakcināciju. Šādos gadījumos jau pašlaik apsverama papildu devas ievade. Piesardzības nolūkā apsverama arī papildu devu ievade gados vecākām personām ar paaugstinātu saslimšanas risku, it sevišķi slēgta tipa ilgtermiņa aprūpes iestāžu iemītniekiem," vēstīts ZVA izplatītajā paziņojumā.

Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) pašlaik izvērtē datus par vakcīnas papildu devām un pieņems lēmumu, vai nepieciešamas izmaiņas produktu informācijā. EZA izvērtēs arī datus par pastiprinošajām devām, atzīmē ZVA. Kamēr EZA veic attiecīgo datu izvērtēšanu, ES dalībvalstis var apsvērt sagatavošanās pasākumus vakcīnu pastiprinošo un papildu devu ievadei.

Par padomu sniegšanu vakcinācijas īstenošanai joprojām ir atbildīgas nacionālās tehniskās imunizācijas padomes, kuras vada vakcinācijas kampaņas katrā ES dalībvalstī, atzīmēts paziņojumā. Tās atrodas optimālā pozīcijā, lai ņemtu vērā vietējos apstākļus, tostarp vīrusa izplatību, vakcīnu pieejamību un nacionālo veselības aprūpes sistēmu kapacitāti.

"ECDC atjauninās savu tehnisko ziņojumu, turpinot sadarboties ar EZA, lai apkopotu un izvērtētu datus, kas pieejami par vakcīnu pastiprinošajām un papildu devām. Turpināma vakcīnu efektivitātes datu un izlaušanās infekciju gadījumu uzraudzība, it sevišķi augstam Covid-19 smagas norises riskam pakļautās cilvēku grupās un slēgtos apstākļos dzīvojošās cilvēku grupās. Tikmēr dalībvalstīm jābūt gatavām pēc nepieciešamības pielāgot savas vakcinācijas programmas gadījumā, ja vienā vai vairākās sabiedrības grupās tiktu konstatēta būtiski samazināta vakcīnu efektivitāte," norādīts paziņojumā.

Kā ziņots, Ministru kabinets apspriedīs iespēju trešo poti pret Covid-19 jeb revakcinācijas devu nodrošināt ikvienai personai, kas to vēlas, ceturtdien Covid-19 ierobežošanas stratēģiskās vadības grupas sanāksmē pauda Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Ministru prezidents norādīja, ka, tā kā Latvijai ir pietiekami lieli vakcīnu krājumi un jau tiek pieņemti lēmumi par to ziedošanu vai pārdošanu citām valstīm, būtu pareizi dot iespēju "pašu cilvēkiem" revakcinēties, kā tas sāk notikt arī citviet pasaulē.

Savukārt Imunizācijas valsts padome (IVP) atbalstījusi pozīciju, ka vēl viena vakcīnas pret Covid-19 deva jau pēc vakcinēšanas procesa pabeigšanas ir nepieciešama pacientiem ar ļoti novājinātu veselību.

Pašlaik lietošanai Latvijā ir apstiprinātas četras vakcīnas pret Covid-19 - "Pfizer"/"BioNTech", "Moderna", "AstraZeneca" un "Johnson&Johnson", taču "AstraZeneca" vakcīnu zemā pieprasījuma dēļ Latvijā faktiski vairs nelieto. Pirmajām trim vakcīnām vakcinēšanās procesa pabeigšanai ir nepieciešamas divas potes, bet "Johnson&Johnson" - tikai viena. Vakcinācijas procesu ar vienu poti var pabeigt, arī sapotējoties pēc Covid-19 pārslimošanas.

Pašlaik pasaulē medicīnas speciālisti spriež, vai imunitātes pret Covid-19 nostiprināšanai cilvēkiem būtu nepieciešama tā dēvētā vakcīnas trešā deva. Jautājumu ir izvērtējusi arī IVP, kas Latvijā rekomendē papildus jeb balstvakcinācijas devu pret Covid-19 potēt pacientiem ar ļoti novājinātu veselību, proti, personām, kas pielīdzināmas slimības vai terapijas izraisītas augstas imūnsupresijas pacientiem.

Vienlaikus IVP uzsver, ka būtiskāk ir paplašināt vakcinācijas aptveri ar pirmo un otro devu īpaši augsta rika grupās. Tāpat padome atkārtoti aicina paplašināt to cilvēku skaitu, kuri pilnīgai imunitātes iegūšanai var saņemt tikai vienu vakcīnas devu.