foto: unsplash.com
Savākti paraksti par migrēnas zāļu iekļaušanu kompensējamo medikamentu sarakstā
Esi vesels
2021. gada 14. jūlijs, 06:38

Savākti paraksti par migrēnas zāļu iekļaušanu kompensējamo medikamentu sarakstā

900 sekundes, TV3

Portālā ManaBalss.lv savākti vairāk nekā 10 tūkstoši parakstu par migrēnas iekļaušanu kompensējamo diagnožu sarakstā. Iniciatīva tiks iesniegta Saeimā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Latvijā migrēna skar vairāk nekā 10% iedzīvotāju, taču medikamenti migrēnas mazināšanai ir dārgi, un valsts pašlaik tos nekompensē. 

Kā raidījumam "900 sekundes" atklāj Latvijas Galvassāpju pacientu biedrības vadītāja Līga Alberliņa, migrēnas medikamenti ir ļoti dārgi, tādēļ pacienti šīs tabletes mēdz taupīt, izmantojot tās tikai smagāko lēkmju laikā. 

"Migrēna var atnākt, iepriekš neziņojot par to, ka viņa atnāks pie mums. Viņa vienkārši ir klāt un mūsu ikdiena tiek izjaukta," stāsta Alberliņa.

Kā norāda Alberliņa, migrēnas izpausmes katram no migrēnas pacientiem ir citādākas. Migrēna bieži vien sākas sākas pamazām, bet viņa attīstās ar ļoti lielu jaudu, uzņem apgriezienus, un cilvēks tiek pilnībā, var teikt, paralizēts, izsists no ikdienas sliedēm. Arī migrēnu pavadošie faktori katram pacientam var būt citādāki.

"Ir tā, ka mēs paliekam guļot, citi ir tādā stāvoklī, ka draudzējas tikai tualetē ar podu," stāsta Alberliņa. "Ir ļoti grūti, cilvēks ir praktiski darba nespējīgs un viņš tiek atstāts mājās. Vai, ja mēs esam darbā, tad mums ir jāmeklē vieta, kur pārciest šo migrēnas lēkmi."

Neiroloģe un algoloģe Līga Mekša norāda, ka migrēna ir galvenais darba nespējas iemesls jaunām sievietēm visā pasaulē un ka pacienta migrēna skar arī apkārtējos cilvēkus. 

"Tie ir neapmeklēti bērnu dārza pasākumi, tās ir izjauktas labākās draudzenes dzimšanas dienas ballītes un galu galā - kopumā radītas ciešanas, kas ir šo galvassāpju dēļ," saka ārste. "Bez sāpēm cilvēks var izjust gan notirpumu, gan redzes traucējumus, kas smagākos gadījumos var ilgt līdz pat trim diennaktīm, kas atbilst normālai migrēnas lēkmei."

Īpaši smagās hroniskās formās migrēna var būt diendienā ar sāpēm pat mēneša garumā. 

Lai gan ir pieejami speciāli medikamenti migrēnas mazināšanai, tie var arī nepalīdzēt. Tādēļ ieteicams arī profilaktiski ievērot veselīgu ikdienas režīmu, ieturot regulāras maltītes, izguļoties un nepārslogojot sevi darbā. 

Kā atklāj Latvijas Galvassāpju pacientu beidrības apkopotie dati, migrēnas pacienti kavē līdz pat sešām darba dienām mēnesī sāpju dēļ. Taču, izmantojot atbilstošus medikamentus, iespējams veiksmīgi ar komplikācijām sadzīvot. 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās