foto: Freepik.com
Mīti un patiesība par matiem
2021. gada 21. jūnijs, 09:12

Mīti un patiesība par matiem

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Vai katru dienu mazgāt matus ir labi? Vai matu suka un bieža ķemmēšana veicina matu šķelšanos? Izrādās, ka daži no populārākajiem pieņēmumiem par matu kopšanu un veselību ir mīts! Izpētīsim dažus no tiem!

Mīts Nr.1

Ja katru dienu mazgā matus, tie taukojas arvien ātrāk.

Pastāv pieņēmums, ka, lai samazinātu matu taukošanos, tie jāmazgā cik reti vien iespējams! Vai mazināt matu taukošanos iespējams, ierobežojot matu kopšanas līdzekļu lietošanu, vai atsakoties no tiem pavisam.

Patiesībā to, cik ātri taukojas mati, nosaka cilvēka galvas ādas tips. Matu un galvas ādas veselība ir lielisks indikators, kas parāda organisma vielmaiņas procesus. Piemēram, svarīgu vitamīnu un minerālvielu trūkumu organismā. Mazgāšanas biežums matu taukošanos neietekmē.

Mīts Nr.2

Auksts ūdens padara matus spīdīgākus.

Tā ir patiesība! Karsts ūdens matiem nav piemērots un var tos ievērojami bojāt. Pārāk karsts ūdens atver matu epidermu, mati zaudē dabīgos mitrinātājus, kļūst novājināti, sāk spuroties un lūst. Savukārt, mazgājot matus vēsā ūdenī, nogludinās mata ārējā kārtiņa, ķemmējot tie ir izturīgāki un mazāk trausli. Tāpat nogludinātā virskārta lieliski atstaro gaismu, un mati izskatās krietni spožāki.

Mīts Nr.3

Ķemmēšana sabojā matus.

Tas atkarīgs no tā, vai mati ir sausi vai slapji. Sausu matu ķemmēšanai ieteicams izvēlēties matu suku atbilstoši matu tipam. Taču svarīgāka par ķemmi ir ķemmēšanas tehnika! Lai nebojātu matus, ķemmēt sāk no matu galiem un turpina virzienā uz augšu aizvien tuvāk galvas ādai, uzmanīgi un saudzīgi.

Tikko mazgāti, slapji mati ir krietni jutīgāki un trauslāki. Savēlušos matu kūlīšus ieteicams dušā atkārtoti ieziest ar kondicionieri. Pēc mazgāšanas tos maigi izspiest ar dvieli, nerīvējot un neberžot! Lai nenodarītu kaitējumu matiem, mitru matu ķemmēšanai izvēlas suku ar retiem sariem.

Speciālisti iesaka ikdienā izvairies no ciešas, stingri sapītas frizūras, piemēram, copes, tā vietā izvēlēties brīvus un dabiskus matu sakārtojumus.

Mīts Nr.4

Rudmatainie ir īpaši!

Jau kopš sen seniem laikiem ruda matu krāsa tiek uzskatīta par īpaši noslēpumainu. Leģendas vēsta par kādu princi, kurš, rudās krāsas iedvesmots, devies uz Atlantu un lūdzis Dieviem rudus matus un vasaras raibumus gan sev, gan saviem pēctečiem.
Arī rudmatainajām filmu zvaigznēm mēdz piedēvēt īpašas spējas un rakstura iezīmes. Tie esot kaislīgāki, dumpinieciskāki, dažkārt pat apveltīti ar maģiskām spējām. Vudijs Allens, Džūlija Robertsa un Boriss Bekers - rudā matu krāsa ir viņu kopīgā iezīme!

Izteikti rudmataini cilvēki dabā sastopami salīdzinoši reti, tāpēc daudziem spilgti rudais matu tonis šķiet īpaši pievilcīgs. Diemžēl vai, par laimi, bet īpašas spējas šiem cilvēkiem gan nepiemīt.

Nav nozīmes, vai mati ir blondi, rudi, sarkani vai melni, matu veselību un skaistumu nosaka tas, vai matu saknes ir pietiekami apgādātas ar nepieciešamajām barības vielām. Lai noritētu pareiza vielmaiņa, pietiekamā daudzumā nepieciešams tiamīns (vitamīns B1), vitamīns B6, vitamīns B12, biotīns, pantotēnskābe un varš. Varš rūpējas arī par to, lai matiem būtu krāsa. Savukārt, biotīns, selēns un cinks palīdz uzturēt matu veselību kopumā.

Patiesībā matu skaistums “nāk no iekšām”!

Reklāmas raksts sadarbībā ar Orthomol