foto: unsplash.com
Raksturīpašība, kas vairo veselību tā, kā mēs neesam iedomājušies
Esi vesels
2021. gada 6. jūnijs, 07:33

Raksturīpašība, kas vairo veselību tā, kā mēs neesam iedomājušies

"100 Labi padomi Par veselību"

Kā gan laipnība varētu uzlabot veselību? Izrādās, dažādi, pat tā, kā mēs neesam iedomājušies.

Dārtmutas koledžas pētnieki ir apkopojuši galvenos faktus par laipnību. Pirmām kārtām viņi vērš uzmanību uz diviem.

Laipnību var iemācīties.

Laipnības izrādīšana ir tāds pats treniņš, kā jebkuras ķermeņa daļas vingrināšana. Arī laipnības un līdzcietības “muskuli” var uztrenēt. Vienkārši pievērsieties tiem, kam ir nepieciešamas rūpes, un apzināti nolemiet viņiem palīdzēt.

Laipnība ir lipīga.

Tās pozitīvo ietekmi uz smadzeņu darbību var izjust ikviens, kurš ir bijis laipns vai jutis laipnību pret sevi, – tā uzlabo garastāvokli un ļauj arī turpmāk būt jaukam attiecībās ar citiem. Viens laipnības žests ierosina domino efektu –  cilvēks, kurš jutis laipnību, to izrāda citiem, un desmitiem cilvēku diena kļūst gaišāka.

Lūk, kāda ir laipnības labā daba

  • Tā pagarina mūžu.

Amerikānu socioloģe Kristīne Kārtere, grāmatas Raising Happiness: In Pursuit of Joyful Kids and Happier Parents autore, izpētījusi, ka cilvēki, kas iesaistās brīvprātīgajās labdarības organizācijās, t. i., velta savu laiku un rūpes citiem, pasargā savu veselību divreiz labāk, nekā to dara, piemēram, aspirīna tablete, sargājot sirdi. Par 55 gadiem vecākiem cilvēkiem, kas darbojas divās vai vairākās labdarības organizācijās, ir par 44 % mazāks risks, ka viņi priekšlaikus nomirs, un tik būtisks riska samazinājums ir pat tad, ja ņem vērā visus citus faktorus kā vecumu, kaitīgos ieradumus (piemēram, smēķēšanu), kopējo veselības stāvokli, mazkustību un daudzus citus. Laipnības labvēlīgais efekts ir tik liels, ka pārspēj efektu, kādu var gūt no treniņiem četras reizes nedēļā. Un tas ir spēcīgāks arī par iespaidu, kādu uz cilvēku atstāj iešana baznīcā.

  • Laipnība palielina mīlestības hormona daudzumu organismā.

Laipnības izrādīšana ražo oksitocīnu, mīlestības hormonu, kas palīdz samazināt asinsspiedienu un labvēlīgi ietekmē sirds veselību. Oksitocīns arī palielina pašcieņu un vairo optimismu, kas ļoti noder, kad saskarsmē ar citiem jūtamies satraukti vai kautrīgi.

  • Laipnība vairo enerģiju.

Kāda pētījumā apmēram puse dalībnieku ziņoja, ka pēc laipnības izrādīšanas citiem jutušies spēcīgāki un enerģiskāki. Daudzi arī atzina, ka ir mierīgāki, mazāk nomākti un ir pieaugusi viņu pašcieņas izjūta.

  • Laipnība ļauj justies laimīgiem.

2010. gadā Hārvarda biznesa skola 136 valstīs veica aptauju, lai noskaidrotu, cik laimīgi jūtas cilvēki, un atklāja, ka tie, kam piemita nesavtīgs dāsnums – kuri dāsni ziedoja līdzekļus citiem –, kopumā jutās laimīgāki.

  • Laipnība rada prieku.

Emorija Universitātes pētnieki atklājuši, ka brīdī, kad cilvēks otram izrāda laipnību, viņa smadzenēs “ieslēdzas” prieka un gandarījuma centri, it kā viņš pats kaut ko saņemtu, nevis sniegtu. Šo fenomenu sauc par devēja labumu – emocionālo pacilātības stāvokli, kādu izjūt cilvēks, kas izdarījis kaut ko labu.

  • Laipnība paaugstina serotonīna līmeni.

Līdzīgi kā antidepresanti, laipnība stimulē serotonīna izstrādi. Šīs labās bioķīmiskās vielas ļauj ārāk sadziedēt brūces, nomierināt prātu un vienkārši justies laimīgiem.

  • Laipnība arī samazina sāpes, jo stimulē endorfīnu ražošanu.

Endorfīni rada fizisku un psiholoģisku labsajūtu un samazina sāpes. Tos pat mēdz dēvēt par dabiskiem, organisma ražotiem pretsāpju līdzekļiem.

  • Laipnība samazina stresu.

Laipniem cilvēkiem ir aptuveni par 23% zemāks kortizola – stresa hormona – līmenis, un laipni cilvēki noveco lēnāk nekā tāda paša vecuma cilvēki vidēji.

  • Laipnība samazina trauksmi.

Ir kāds pētījums, ko veica Britu Kolumbijas Universitātes pētnieki, kurā trauksmainiem cilvēkiem nedēļā lika izrādīt vismaz sešas laipnības izpausmes. Pēc mēneša pētījuma dalībniekiem bija būtiski uzlabojies garastāvoklis, viņi mazāk norobežojās no sabiedrības un bija apmierinātāki ar savām attiecībām ar citiem cilvēkiem.

  • Laipnība ļauj samazināt depresiju.

Amerikāņu ķīmijas doktors Deivids Hamiltons, desmit grāmatu autors, izpētījis, ka laipnība atbalsta garīgo veselību. Viņš nosauc pētījumus, kas liecina, ka laipnība nodrošina zināmu aizsardzību no saslimšanas ar depresiju. Salīdzinot cilvēkus, kas regulāri iesaistās brīvprātīgo darbā, ar tiem, kas to nedara, brīvprātīgie, izrādās, retāk slimo ar depresiju. Modernās smadzeņu attēlveidošanas tehnikas ir ļāvušas saskatīt, ka laipnība un līdzjūtība maina smadzeņu daļas, kas tiek saistītas ar pozitīvām emocijām. Un, praktizējot laipnību, šīs smadzeņu daļas arvien aug un ir vieglāk “lietojamas”, līdzīgi, kā vieglāk ir darbināt trenētus muskuļus. Citiem vārdiem sakot, laipnība un līdzcietība ļauj vieglāk radīt pozitīvas emocijas.

  • Laipnība spēcina imūnsistēmu.

Kā saka Hamiltons, pat laipnības vērošana nāk imūnsistēmai par labu. Kad cilvēks jūtas laipns, organismā palielinās sekretoro imūnglobulīnu A daudzums, un, kas ir lieliski, – tas notiek arī tad, kad cilvēks vienkārši vēro laipnību. Līdzīgi stress negatīvi ietekmē imūnsistēmu – to nomāc gan stresa jušana, gan strespilnu notikumu vērošana un negatīvu ziņu lasīšana. Tāpēc Hamiltons iesaka nevis klausīties, piemēram, kriminālo hroniku, bet dalīties ar ziņām par labo, ko cilvēki ir paveikuši.

  • Laipnība un līdzjūtība samazina iekaisuma procesus.

Līdzjūtība ierosina laipnības izpausmes, un līdzjūtībai ir pretiekaisuma iedarbība. To var izskaidrot ar nervu sistēmas darbību – līdzjūtība stimulē klejotājnervu, ko sauc arī par rūpju nervu. Evolūcijas laikā cilvēka nervu sistēma ir attīstījusies un pilnveidojusies, bet ir saglabājies nervu sistēmas atzars, kas vecākiem liek rūpēties par bērniem. Un tieši tāpat, kā nervu sistēma ir iesaistīta, lai cilvēks reaģētu uz stresu un izvairītos no briesmām, tā ir iesaistīta arī rūpju un līdzjūtības izrādīšanā. Attiecīgi daļa nervu sistēmas ātri reaģē uz līdzjūtību. Un šī pati nervu sistēmas daļa kontrolē arī iekaisuma refleksu, kas palīdz kontrolēt iekaisuma līmeni organismā.

Kā laipnību apgūt?

Mejo klīnikas pētnieku komanda atzīst, ka ikvienam ir pa spēkam būt laipnam un ikviens no mums var uzlabot savu un citu omu ar ikdienas laipnības devu. Ir trīs soļi, kā laipnību sākt praktizēt.

Meditācija

Mīlestības pilna laipnības meditācija jeb mīlošas laipnības meditācija, kā to vēl dēvē, ir klusa, mierīga tehnika, kas ļauj vairot sirds siltumu un liek domāt par kādu, ko mīlat. Kādā pētījumā cilvēki, kas katru dienu vienu stundu praktizēja šo tehniku,  juta vairāk pozitīvu emociju, kad kontaktējās ar citiem, – mīlestību, apmierinātību, prieku. Viņiem uzlabojās arī veselība – samazinājās sāpes un migrēna un bija mazākas depresijas izpausmes. Zinātnieki domā, ka cilvēki, kas šādi meditē, arī lēnāk noveco. Izpētīts, piemēram, ka sievietēm, kas praktizē mīlošas laipnības meditāciju, ir garāki telomēri (tie ir tādi kā gēnu uzgaļi DNS sastāvā). Cilvēkiem, kas āri noveco, telomēri ir īsi.

Iespējams, vislabākās ziņas ir tās, ka šī meditācija var palīdzēt pat nelielās devās. Kādā pētījumā secināts, ka pat desmit minūtes, kuras veltām mīlestības pilnām domām, vairo izjūtu, ka esam saistīti ar citiem un varam pozitīvi pret tiem attiekties.

Laipnas darbības

Tas ir ļoti vienkārši – esiet laipni. Izvirziet sev mērķi būt laipniem. Izkopiet  laipnību pret kolēģiem, izveidojiet īpašu pradumu pateikt kādu labu vārdu kaimiņiem. Pieturiet kādam durvis, aizkavējiet liftu, lai kāds pagūst tajā iekāpt, veltiet laiku, lai palīdzētu tiem, kurus mīlat. Un, kad jūs sāksiet vairot laipnību, pieredzēsiet to, par ko zinātnieki ir pārliecināti, – laipnība un dāsnums iet plašumā. Kad kādam palīdzat, tas aktivizē smadzenēs daļu, kas liek just prieku, un atbrīvo oksicitīnu. Jo augstāks oksitocīna līmenis, jo dāsnāki varat būt.

Patiesībā pētnieki atbalsta zelta likumu – dariet citiem to, ko vēlaties, lai darītu jums. Jo laipnāki būsiet pret citiem, jo labāk jutīsieties paši.

Pateicības jušana

Vai jūtat pateicību par visu labo, kas ar jums dzīvē noticis? Ja ne, ir laiks to sākt darīt.

Pētnieki atklājuši, ka pateicības jušana var uzlabot miegu, samazināt nogurumu, vairot pašpārliecību un samazināt depresiju. Viena iespēja, kā palielināt pateicības izjūtu, ir sākt pierakstīt labo. Ieviesiet burtnīcu un pierakstiet visu, par ko jūtaties pateicīgi, – atklāts, ka tas uzlabo bioloģiskos marķierus, kas raksturo sirds veselību. Ja negribat noņemties ar pierakstiem, ir daudz mobilo aplikāciju, kas ļauj fiksēt un dalīties savos laimes mirkļos ar citiem.

Apgūstiet mīlošas laipnības meditāciju

Šie ir Labklājības ministrijas mājaslapā atrodamie padomi. Pamācība izstrādāta sociālajiem darbiniekiem, lai veidotu labāku saskarsmi, taču ikviens var mēģināt apgūt šo vērtīgo meditācijas tehniku.

  • Ērti apgulieties. Ļaujiet ķermenim nomierināties, sajūtiet zemes pievilkšanas spēku un  grīdas atbalstu.
  • Ieelpojiet un izelpojiet, lai vēl vairāk atslābinātu prātu un ķermeni.
  • Iedomājieties mazu bērnu, kurš jums smaida.
  • Iedomājieties kaķēnus, kas spēlējas, vai kaut ko citu, kas liek justies labi un pozitīvi. Pasmaidiet.
  • Atcerieties, kāda ir sajūta, kad no rīta silda saule. Iztēlojieties, kā saule spīd visā pasaulē un dod siltumu visām dzīvajām būtnēm: cilvēkiem, dzīvniekiem, augiem.
  • Iedomājieties sevi kā silto, sildošo sauli ar mīlošas laipnības stariem, kuri izstarojas visos virzienos.
  • Iztēlojieties sevi sev smaidām.
  • Iztēlojieties sevi ar mīlošas laipnības pilnu sirdi.
  • Atcerieties laiku, kad bijāt laimīgi.
  • Sirsnīgi novēliet sev kaut ko labu, izjūtiet šo vēlmi savā sirdī un sāciet to izstarot.
  • Lēni un mierīgi atkārtojiet sev:
  1. es novēlu sev laimi un labklājību;
  2. es novēlu sev būt brīvam no visām ciešanām;
  3. lai esmu pasargāts no visām briesmām un slimībām;
  4. lai mana sirds ir mīlestības pilna;
  5. lai esmu mierā un drošībā.
  • Atkārtojiet šīs frāzes atkal un atkal, ļaujot jūtām iekļūt ķermenī un prātā.
  • Nesasprindzinieties un nespiediet sevi. Vienkārši ļaujiet vārdiem iegrimt prātā.
  • Atslābinieties, atkārtojiet frāzes un apzinieties jūtas. Ja prāts novēršas uz citām domām vai fantāzijām, mierīgi atgriezieties pie frāzēm: es novēlu sev mīlošo laipnību…
  • Domās piepildiet katru ķermeņa daļu ar mīlošu laipnību, vērsiet to uz tām vietām, kur ir sāpes, nepatīkamas sajūtas. Vērojiet sajūtas, kas rodas.
  • Iedomājieties, ka aptinat savu ķermeni ar mīlošu laipnību kā ar mīkstu segu. Ļaujiet tai apņemt un aizsargāt jūs.
  • Un tagad iztēlojieties savus mīļos cilvēkus, vecākus, bērnus, tuviniekus. Un, tāpat kā sev, novēliet viņiem mīlošo laipnību:
  1. es novēlu jums laimi un labklājību;
  2. es novēlu jums būt brīviem no visām ciešanām;
  3. lai jūs esat pasargāti no visām briesmām un slimībām;
  4. lai jūsu sirdis ir mīlestības pilnas;
  5. lai jūs esat mierā un drošībā.
  • Tagad iztēlojieties savus klientus, kolēģus. Un, tāpat kā sev, novēliet viņiem mīlošo laipnību:
  1. es novēlu jums laimi un labklājību;
  2. es novēlu jums būt brīviem no visām ciešanām;
  3. lai jūs esat pasargāti no visām briesmām un slimībām;
  4. lai jūsu sirdis ir mīlestības pilnas;
  5. lai jūs esat mierā un drošībā.
  • Un tagad novēliet mīlošo laipnību Latvijai, visiem iedzīvotājiem, visas pasaules cilvēkiem.