foto: Publicitātes foto
7 padomi veselīgam miegam
Esi vesels
2021. gada 30. aprīlis, 13:16

7 padomi veselīgam miegam

Jauns.lv

Pērn tika veikts pētījums, kas atklāja: ievērojot tikai stingru diennakts ritmu vien, iespējams ievērojami uzlabot veselību. Tāpēc parūpējies par miega kvalitāti, ieviešot 7 vienkāršus ikdienas paradumus.

1. Neēst pārāk vēlu vakarā

Doties pie miera ar pilnu vēderu nav laba ideja! Ja vēlamies labi izgulēties, nevajadzētu ēst vismaz divas stundas pirms gulētiešanas. Pārtika, kas mūsu organismam ir grūti sagremojama, var kaitēt miega kvalitātei.  

2. Silts dzēriens pirms miega var noderēt

Īpaši vēsās un lietainās dienās tasīte siltas tējas pirms došanās gulēt var būt īsta meditācija un sniegt nomierinošu efektu. Mēs iesakām arī vitamīnu un uzturvielu kopleksu Orthomol Nemuri siltā dzēriena veidā. Nemuri sastāvā esošais melatonīns palīdzēs saīsināt iemigšanas laiku.  

foto: Publicitātes foto

3. Atskatīties uz aizgājušo dienu

Ir dienas, kuru pozitīvie un negatīvie notikumi pat vēlā vakarā mums neliek. Ja jūtam, ka pirms miega prātā maļas trauksmainas domas un idejas, vislabāk būs veltīt mirkli pārdomām, izliekot savas sajūtas uz papīra. Ieviest paradumu pirms miega rakstīt dienasgrāmatu, var būt noderīgs veids kā cīnīties ar bezmiegu.

4. Palutināt sevi ar relaksējošu rituālu

Drudžainajā ikdienā bieži gadās pat dienas noslēgumā saglabāt uzbudinātu, trauksmainu noskaņojumu. Nomierinošs vakara rituāls var palīdzēt nomierināt ķermeni un prātu, kā arī palīdzēt noskaņoties miegam. Meditācija, grāmatu lasīšana, silta duša – jebkurš mierpilns ieradums var kļūt par mūsu ikdienas rituālu, lai veicinātu veselīgu miegu un ātru iemigšanu.  

5. Vēss prāts, bet siltas kājas

Ja bieži salst pēdas, palīdzēs silta sega un tikpat siltas vilnas zeķes. Kad gaisa temperatūra ārā pazeminās, organisms pirmām kārtām cenšas saglabāt siltumu dzīvībai svarīgajos orgānos. Rokas un kājas saņem mazāk silto asiņu, tādēļ jūtam nekomfortablu aukstumu. Emīlam ir taisnība: “Kājām vienmēr jābūt siltām!” Tomēr gultā ejot, noteikti nevajag vilkt galvā cepuri. Veselīgam miegam galvai jāpaliek vēsumā.

6. Pēdu masāžas veicina sapņošanu

Kuram gan nepatiktu kāju masāža? Diez vai ir kāda cita tik patīkama un atslābinoša procedūra. Vienkārši pamīcot un izspaidot savas saspringušās un savilktās pēdas, mēs varam veicināt iemigšanu un sapņošanu.

7. Gulēt dodas arī dators un telefons

Zilā gaisma, kuru izstaro elektroierīču ekrāni kavē mūsu organisma spēju iemigt un ražot tam nepieciešamās vielas, kuru izstrādāšanās notiek tikai tumšajā dienas laikā, piemēram, melatonīna. Melatonīns ir tieši atbildīgs par mūsu miega kvalitāti, tāpēc kvalitatīvam miegam, nepieciešams izslēgt gaišos ekrānus vismaz 2 stundas pirms došanās pie miera.

foto: Publicitātes foto

Raksts tapis sadarbībā ar Orthomol.