foto: Shutterstock
Buljons no gaļas vai buljona kubiņiem – kas veselīgāk?
Diētas
2021. gada 30. aprīlis, 06:54

Buljons no gaļas vai buljona kubiņiem – kas veselīgāk?

LTV "Pārtikas revidents"

Latvijas Televīzijas (LTV) raidījuma “Pārtikas revidents” skatītāja dalījās ar savu pieredzi, ka ģimenes ārsts viņai ieteicis samazināt holesterīna līmeni asinīs, tāpēc viņa izvairās no treknu produktu lietošanas uzturā. Taču viņai ir radusies neskaidrība – ja ir vēlme uzvārīt buljonu, ko labāk izmantot – gaļu vai tomēr sausos buljona kubiņus? Kā būs veselīgāk?

Sertificēta uztura speciāliste Lizete Puga skaidro, ka, ja gatavojam buljonu mājās, priekšroka jādod buljonam no gaļas, zivs vai dārzeņiem. “Buljona kubiņos diemžēl atrodami palmu tauki, kas, protams, ir nelielos daudzumos, bet palmu taukos 50% ir piesātinātie tauki, kas var vairot kopējo holesterīna daudzumu, tāpēc tā nebūs veselīga izvēle”.

Viņa arī piebilst, ka šajos buljona kubiņos ir augsts sāls daudzums, kas, ja runā par sirds un asinsvadu slimībām, ir viens no riska faktoriem – palielināta sāls uzņemšana. Tādējādi sertificēta uztura speciāliste rekomendē vārīt buljonu pašiem, pievienojot dažāda veida garšaugus, lai pilnveidotu buljona garšu, lai arī tas būs ilgāk un darbietilpīgāk, nekā izmantot buljona kubiņus, jo ātrs rezultāts ne vienmēr būs tas pats labākais un vērtīgākais.