foto: Publicitātes
Brokoļu pārsteidzošais spēks
Dabasspēks
2021. gada 15. aprīlis, 06:00

Brokoļu pārsteidzošais spēks

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Kāpēc tiek daudzināti veselīgie krustziežu dzimtas dārzeņi, piemēram brokoļi? Kas ir sulforafāni? Kāpēc tie izpelnījušies zinātnieku uzmanību? Noskaidrosim!

Krustziežu jeb kāpostu dzimtas dārzeņi ir galviņkāposti, ziedkāposti, rāceņi, kāļi, brokoļi, Briseles kāposti un citi. Šajos dārzeņos ir ne vien augsts uzturvielu saturs, bet tiem piemīt arī labvēlīga ietekme uz cilvēka organismu. Krustzieži satur vitamīnus C, B un K, mangānu, magniju, kāliju un virkni citu vielu, kas palīdz mazināt sirds un asinsvadu slimību risku.  

Kāpēc brokoļi ir tik lieliski?

Krustziežu dzimtas augi nelabvēlīgos vides apstākļos vai aizsargājoties pret kaitēkļiem (vīrusiem, baktērijām, sēnītēm, toksiskām vielām)ražo ar sēru bagātus savienojumus – sulforafānus, kas tiem palīdz izdzīvot.

Visvairāk šo vērtīgo savienojumu, sulforafānu, ir brokoļu dīgstos. Dīgstos ir līdz pat 100 reizēm vairāk šīs vielas nekā gatavā dārzenī. Lai cilvēks uzņemtu sulforafānu pietiekami lielā devā, lai aktivizētos tā labvēlīgie efekti ķermeņa bioķīmiskajos un imunoloģiskajos procesos, uzturā būtu jālieto ne mazāk kā 1 kg brokoļu nedēļā. Lai efektīvāk bagātinātu savu organismu ar šo vērtīgo vielu, varam lietot dīgstus vai sulforafānu saturošus uztura bagātinātājus.

foto: Publicitātes

Sulaforafāns cilvēka organismā

Kad apēdam krustziežus, arī mūsu organismā veidojas sulforafāns. Diemžēl, brokoļu apstrādes procesā sulforafānus varam deaktivēt, piemēram, pakļaujot dārzeņus ilgstošai vārīšanai vai karstumam. Svarīgo enzīmu sulforafānu ražo arī zarnās esošās baktērijas, taču daudzums un kvalitāte ir atkarīga no katra cilvēka zarnu mikrobioma veselības.2

Lai uzņemtu vērtīgos sulforafānus, krustziežu dzimtas dārzeņus ieteicams uzturā lietot svaigus vai tvaicētus apmēram 70oC temperatūrā ne ilgāk kā 10 minūtes.

Kādas labvēlīgās īpašības piemīt sulforafānam?

  • Sulforafāns ir augu valsts aktīvā viela, kam piemīt antioksidanta, pretiekaisuma un detoksikācijas īpašības.3 Lietojot brokoļu asnu ekstraktu jau viena mēneša laikā samazinās insulīna rezistence jeb 2.tipa cukura diabēta risks.
     
  • Sulforafāns cilvēka organismā nomāc faktorus, kas atbild par iekaisuma uzturēšanu.4  Īpaši labvēlīgs sulforafāna efekts pētījumos ticis novērots cilvēkiem ar augstākiem nelabvlēlīgiem faktoriem, piemēram, smēķētājiem.
     
  • Brīvie radikāļi ir daudzu hronisku slimību izraisītāji. To paaugstināšanos organismā izraisa gan ilgstošs stress, gan klusais iekaisums, kas vēlāk var būt cēlonis tādām slimībām kā artroze, Alcheimera slimība, diabētam un audzējiem. Sulforafāns cilvēka organismā veicina noteiktu proteīnu aktivāciju, kas atbild par dabīgo antioksidantu izstrādi, mazinot brīvo radikālu radīto efektu.5 Pētījumi apliecina, ka brokoļu asnu ekstrakta lietošana samazina gan triglicerīdu, gan sliktā holesterīna līmeni, tāpēc varam droši teikt, ka brokoļos esošie antioksidanti samazina sirds slimību risku.
     
  • Brokoļi palīdz mazināt ar novecošanos saistīto smadzeņu darbības pavājināšanos. Kādā pētījumā, kurā tika apsekoti gandrīz tūkstotis gados vecu cilvēku, tika secināts, ka, diētā iekļaujot iespējami vairāk zaļo augu (brokoļu, kāpostu, salātu), iespējams nozīmīgi palēnināt smadzeņu novecošana.

Kā uzņemt vērtīgo sulforafānu, ja uzturā netiek lietoti kāpostu dzimtas dārzeņi vai tie tiek lietoti ļoti reti?

Ņemot vērā pētījumu rezultātus un zinātnieku ieteikumus, ir radīts brīnišķīgs uzturvielu komplekss Brokkoli Komplex Classic (Ražotājs: Supplementa Holland B.V.). Brokkoli Komplex Classic dienas deva sastāv no 3 kapsulām, kas  satur 120 mg sulforafānu (1200 mg brokoļu ekstrakta). Tā nodrošina visus brokoļa labvēlīgos efektus organisma bioķīmiskajos un imunoloģiskajos procesos.6

foto: Publicitātes

UZTURA BAGĀTINĀTĀJS. UZTURA BAGĀTINĀTĀJS NEAIZSTĀJ PILNVĒRTĪGU UN SABALANSĒTU UZTURU

Atsauces:
1.    Zhang X, et al. Am J Clin Nutr. 2011;94(1):240-246.
2.    Egner PA, et al. Cancer Prev Res. 2011;4(3):384-395
3.    Fahey JW, et al. PLoS ONE. 2015;10(11):e0140963.
4.    Kikuchi M, et al. World J Gastroenterol. 2015;21(43):12457-12467.
5.    Yoshida K, et al. World J Gasteroenterol. 2015;21(35):10091-10103.
6.    https://www.brokoli.lv/atsauces/

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar Orthomol