foto: Freepik.com
Kustības uzlādē mūsu emocionālo akumulatoru
2021. gada 1. aprīlis, 06:33

Kustības uzlādē mūsu emocionālo akumulatoru

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Kādā Vācijā veiktā pētījumā*, izmantojot magnētiskās rezonanses skenēšanas metodi, tika pierādīta saikne starp labsajūtu un pat tādām vienkāršam ikdienas kustībām kā kāpšanu pa kāpnēm.

Ar kustības sensoriem un viedtālruņu palīdzību tika reģistrēta 67 pētījuma dalībnieku fiziskā aktivitāte. Vienlaikus dalībniekiem elektroniski bija jāreģistrē sava pašsajūta un motivācija kustēties. Pētījuma dalībnieki atzina, ka pēc fiziskajiem vingrinājumiem jutušies modrāki un enerģiskāki. Turklāt, pētot smadzeņu skenēšanas rezultātus, tika secināts, ka cilvēki, kas sirgst no garastāvokļa traucējumiem (tai skaitā depresiju) no fiziskajām aktivitātēm gūst vislielāko labumu.

Zemāk apkopojām4 vienkāršus padomus mūsu locītavu labsajūtai, lai locītavu traumas un sāpes neliedz mums uzlādēt savus emocionālos akumulatorus!

1. Ģērbsimies silti!

Mainīgie Latvijas laika apstākļi nav labvēlīgi mūsu locītavām. Ziema mūsu locītavām rada īpaši daudz stresa, it īpaši, ja locītavas ir mūsu veselības vājā vieta. Aukstumā muskuļi saspringst, un tas rada lielāku slodzi, pārvarot muskuļu radīto pretestību.  Muskuļu sasprindzinājums samazina arī asins plūsmu un palielina sāpes. Turklāt locītavas aukstā laikā tik labi “neeļļojas”.

Dodoties un sportojot brīvā dabā, mums nepieciešams parūpēties par locītavu siltumu, izmantojot siltas zeķes un īpašus elkoņu vai ceļu sildītājus. Muskuļu atslābināšanai noderēs silts graudu spilvens vai nomierinoša vanna. Ja locītavu sāpes saistītas ar to, siltuma procedūras būs īpaši noderīgas.

2. Kustēties pat tad, ja ir auksti

Kļūdās ikviens, kurš domā, ka miers ir saudzējošs locītavām. Locītavas mīl kustības, jo kustēšanās veicina asinsriti un locītavu apgādi ar svarīgām uzturvielām un skābekli. Regulāras fiziskās aktivitātes stiprina arī muskuļus. Jo spēcīgāki muskuļi, jo locītavām vieglāk kustēties. Tāpēc ikdienas dzīvē jāiekļauj fizisko slodzi, vingrošanu un sportiskas aktivitātes, kas mums sagādā prieku un veicamas dažādos apstākļos un sezonās.

3. Krāsaina diēta

Locītavām nepieciešamas ne tikai kustības, bet arī daudz dažādu uzturvielu. Sabalansēts uzturs, kurā iekļauts iespējami daudz krāsainu augļu, dārzeņu un pilngraudu produktu, nodrošina skrimšļa šūnu atjaunošanos. Augļiem un dārzeņiem bagāts uzturs palīdz cīnīties arī pret brīvajiem radikāļiem, kas piedalās locītavu struktūru noārdīšanā

4. Gaļas vietā - zivs

Omega-3 taukskābes bagātīgi sastopamas taukainās jūras zivīs un īpašās mikroaļģēs. Lai apmierinātu nepieciešamību pēc Omega-3, organismam nepieciešamas 1–2 treknu zivju porcijas nedēļā. Gaļa (īpaši sarkanā gaļa) satur taukskābes, kas veicina iekaisumu, tāpēc liels gaļas patēriņš var negatīvi ietekmēt locītavas.

foto: Publicitātes

Ņemot vērā, ka mūsdienās ar uzturu nav iespējams pilnvērtīgi uzņemt visas mūsu organismam nepieciešamās uzturvielas, noderēs uztura bagātinātājs Orthomol ArthroPlus. Tā sastāvā ir bioķīmiski pamatotas vitamīnu un uzturvielu devas un kombinācijas, kas palīdzēs nodrošināt locītavu veselību, arī atrozes gadījumā.

Raksts sadarbībā ar Orthomol