foto: dreamstime.com
Tikai vīriešiem: kā labi justies arī pusmūžā
2021. gada 19. marts, 07:00

Tikai vīriešiem: kā labi justies arī pusmūžā

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Katrs vīrietis to zina: ja nav degviela, auto nekustās; ja tā ir nekvalitatīva, auto iet uz priekšu, bet iespējams, ka nekalpos tik labi un ilgi, kā gribētos.

Tieši tāpat ir ar rūpēm par savu labsajūtu, kur svarīgākā degviela ir uzturvielas un dzīvesveids.

Lai gan ģenētika ir diža zinātne, no dabas mums šūpulī ieliktie gēni vēl paši par sevi neko nenozīmē. Daudz svarīgāk, kā mēs ar šīm kārtīm, kas mums iedalītas, dzīves laikā spēlējam.

Visus cilvēka gēnus varētu iedalīt divās grupās – ir tādi, ko nav iespējams ietekmēt, un tādi, kurus dzīvesveids un uzturs tomēr ietekmē, un tie tad arī nosaka, kā mēs novecojam. Dzīvesveidam un pilnvērtīgam uzturam ir milzīga nozīme veselības saglabāšanā. Turklāt uzturvielu pietiekamība kopumā nozīmē lēnāku visu slimību progresiju, - secināts 11 gadus ilgā novērojumā Zviedrijas pilsoņiem virs 60 gadu vecuma.

Svarīgais testosterons

Novecojot samazinās vīrišķo hormonu līmenis organismā, un tas ietekmē ne tikai seksualitāti un reproduktīvās funkcijas, bet veselību kopumā. Zemu testosterona līmeni saista ar metabolo sindromu (vielmaiņas traucējumiem) un 2.tipa cukura diabēta riskiem, ar pazeminātu kaulu minerālu blīvumu un sirds-asinsvadu slimību riskiem. Tomēr labā ziņa: veselīga testosterona līmeņa uzturēšanā daudz svarīgāks spēlētājs par vecumu ir vielmaiņas norises organismā. Zemāks vīrišķo hormonu līmenis, piemēram, būs jaunākam, bet adipozam vīrietim, nekā gados vecākam labā fiziskajā un metabolajā formā. Lai testosterona līmenis būtu pietiekams, jācenšas samazināt dienas laikā uzņemto kaloriju daudzumu, saglabājot pietiekamu tauku daudzumu uzturā. Turklāt vairākkārt pierādīts, ka kaloriju mazināšana kopumā ir efektīvākais jaunības saglabāšanas ierocis.

Starp citu, testosterona līmeni veiksmīgi paaugstina fiziskā slodze. Jo lielāka fiziskā slodze, jo augstāks vīrišķo hormonu līmenis. Savukārt stress un nepietiekams miegs ir divi lielākie kaitnieki testosterona ražošanai. Ja gulētas tikai piecas stundas, testosterona līmenis krītas par 10-15%. Savukārt testosterona rūpnīcai, lai tā varētu strādāt ar pilnu jaudu, ir nepieciešams vitamīns A, D3, E un mikroelementi cinks un selēns.

foto: Publicitātes

Prostatas veselībai

Literatūrā sastopami daudzi pētījumi, kas apliecina diētas un atsevišķu uzturvielu labvēlīgo ietekmi uz prostatas veselību.

  • 11 gadus ilgā pētījumā Itālijā tika pierādīts: iekļaujot uzturā karotinoīdu, prostatas hiperplāzijas (palielināšanās) risks samazinās par 20%. Karotinoīdi ir A vitamīna priekšforma, kas bagātīgi sastopama krāsainajos dārzeņos - tomātos, burkānos, paprikā u.c. Tāpat vairākos pētījumos atklāts, ka prostatas hiperplāzija daudz retāk sastopama vīriešiem, kuri uzturā vairāk lieto sojas produktus.
     
  • Savukārt prostatas adenomas risku mazina C vitamīns un pietiekams dzelzs līmenis asinīs. Prostatas adenomas gadījumā ārsti iesaka zāles, tā sauktos 5-alfa-reduktāzes inhibitorus, kuru uzdevums ir kavēt testosterona metabolismu. Taču spēja iesaistīties šajos bioķīmiskajos procesos piemīt arī vairākiem augu valsts produktiem, piemēram, zāģzobainās sabalpalmas ekstraktam, astaksantīnam, kvercetīnam, linsēklu lignāniem, sojas izoflavoniem, ķirbju sēklām, L-lizīnam, zaļās tējas aktīvajām vielām, ar ko profilaktiski var papildināt arī savu uzturu.
     
  • Prostatas ļaundabīgā slimība korelē ar gaļas lietošanas biežumu - šāds secinājums tika iegūts, apkopojot datus no 172 valstīm. Sarkanās gaļas un arī olu lietošanas daudzums saistīts ar ļaundabīgāku slimības gaitu, turpretī zivju un putnu gaļas lietošana saistāma ar mazāk agresīvu slimības norisi. Lai mazinātu prostatas audzēju risku, uzturā vēlams iekļaut vairāk produktu ar tā sauktajām pretiekaisuma īpašībām (pilngraudu produkti, zivis, zaļie dārzeņu, augļi). Savukārt, lai samazinātu prostatas specifiskā antigēna līmeni, jāuzņem likopēns,kas, starp citu, bagātīgi ir atrodams tomātos, jo īpaši – termiski apstrādātos tomātos!

! Domājot par prostatas veselību, svarīgi pietiekamā daudzumā uzņemt selēnu, beta-karotīnu un E vitamīnu!

Nobeigums
Jāsaprot, ka ne uzturs, ne uzturvielas nav zāles, ar kurām ārstē slimības. Tomēr veselīgs dzīvesveids un pilnvērtīgs uzturs, iekļaujot tajā vēlamās uzturvielas, var mazināt slimību riskus, tādējādi ļaujot uzlabot dzīves kvalitāti vīrieša brieduma gados.

Raksts sadarbībā ar www.ortomol.lv