foto: Tamara Bellis/Unsplash
Saule un D vitamīns cīņā pret sezonālo nomāktību
Mājas aptieciņa
2021. gada 4. oktobris, 07:42

Saule un D vitamīns cīņā pret sezonālo nomāktību

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Ziema ir gadalaiks, kad dienas ir sevišķi īsas, un visi pamazām sākam ilgoties pēc gaismas un siltuma. Tumšajā laikā varam justies saguruši, nomākti un zaudējuši dzīvesprieku. Bet patiesībā šobrīd šādi justies ir pat pavisam normāli, un izskaidrojums tam ir vienkāršs – esam izsalkuši pēc saules stariem un D vitamīna.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Mūsu ķermenī notiekošie procesi iet roku rokā ar ārējo vidi un tās nemitīgo mainību. Pielāgojoties ziemas tumšajam laikam, organisms sāk vairāk izstrādāt melatonīnu – hormonu, kas nodrošina nomoda un miega cikla regulēšanu. Tāpēc tumšā laikā esam miegaini, bet, uzspīdot saulei - mundrāki. 

D vitamīns veidojas mūsu ādā saules staru ietekmē un ir īpaši nozīmīgs ne tikai imunitātei un kauliem, bet, kā liecina pētījumi, arī iesaistās mūsu emocionālās pasaules līdzsvara uzturēšanā. Kā noskaidrots Amerikas zinātniskajā izdevumā “Depression and Anxiety” pirms pusgada publicētajā pētījumā, cilvēki, kam ir nepietiekams D vitamīna līmenis asinīs, biežāk ir nomākti un izjūt negatīvas emocijas.

Vērā ņemami pierādījumi arī norāda uz D vitamīna trūkuma saistību ar depresiju. Kembridžas Universitātes publikācijā zinātnieku grupa atklājusi, ka zems D vitamīna līmenis ir riska faktors depresijai. Autori min, ka ņemot vērā šī vitamīna trūkuma lielo izplatību, nepieciešams apsvērt D vitamīnu lietot ikdienā papildus.

Tā kā D vitamīns ir taukos šķīstošs, speciālisti to iesaka uzņemt ēšanas laikā, lai nodrošinātu pilnvērtīgu tā uzsūkšanos. Kā piemērotākā ēdienreize tiek minēta pusdienas, jo tieši tad ēdam pārtiku, kurai ir augstākais tauku saturs.

Cheng et al, The effect of vitamin D supplement on negative emotions: A systematic review and meta‐analysis, Article  in  Depression and Anxiety, May 2020

Ronaldson et al, Prospective associations between vitamin D and depression in middle-aged adults: findings from the UK Biobank cohort. Psychological Medicine 1–9, 2020

Reklāmas raksts sadarbībā ar https://nateo.lv/

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās