foto: Pixabay.com
Kā mēness ietekmē miega kvalitāti un ko darīt, lai labāk gulētu?
Runā speciālists
2021. gada 28. janvāris, 06:20

Kā mēness ietekmē miega kvalitāti un ko darīt, lai labāk gulētu?

Jauns.lv

Tas, ka mēness fāzēm varētu būt ietekme uz cilvēka pašsajūtu, pamanīts jau sen – kāds, piemēram, pilnmēness laikā jūtoties nervozs, bet citam ir grūtāk aizmigt. Zinot, cik kvalitatīvam miegam ir būtiska nozīme mūsu veselībā un ikdienas gaitu kvalitātē, rodas jautājums, vai būtu jādomā, kā mēness ietekmi kontrolēt?

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Par mēness ietekmi uz miega kvalitāti ir veikti pētījumi, kas  apstiprinājuši, ka tā pastāv," teic Dace Bērziņa, neiroloģe Veselības centru apvienībā. Ārste savā praksē ir novērojusi, ka nereti pacientu sūdzības, piemēram, par galvassāpēm, kļūst biežākas tieši pilnmēness laikā. Dažkārt sievietēm arī menstruālā cikla sākums sakrīt ar pilnmēness laiku.

Pētījumu tēmas un atklājumi

Mēness, būdams Zemes pavadonis, atrodas nemitīga kustībā, un gravitācija ir atkarīga no leņķa, kādā Mēness atrodas pret Sauli. Mēness fāžu maiņa atstāj ietekmi uz ūdeni, radot okeānos paisumus un bēgumus. Tātad – dažādi procesi dabā ir cieši saistīti, un cilvēks kā dabas daļa arī ir pakļauts mēness fāžu maiņām.

2003. gadā Bāzeles Universitātē Šveicē tika veikts pētījums, kurā iesaistīja salīdzinoši nelielu cilvēku skaitu, tomēr iegūtie rezultāti ir visnotaļ interesanti un ļauj secināt, kā mēness fāzes ietekmē miega kvalitāti.

Tika fiksēts, ka pilnmēnesī cilvēkiem bija nepieciešams aptuveni par piecām minūtēm ilgāks laiks, lai aizmigtu, kā arī tas, ka miega ilgums bija par aptuveni divdesmit minūtēm īsāks.

Turklāt pētnieki konstatēja, ka par 30% samazinājās ar dziļo miegu saistītā smadzeņu aktivitāte. Cilvēki bija jutīgāki uz apkārtējiem trokšņiem, ātrāk modās, līdz ar to – miega kvalitāte bija cietusi.

Pētnieki uzskatīja, ka tas nebija saistīts ar gaismu, ko naktī izstaro mēness, jo pētījumā iesaistītie gulēja pilnīgi aptumšotās telpās. Tāpat secināja, ka mēness cikls ietekmē miegu pat tad, kad cilvēks neredz mēnesi un nezina tā faktisko fāzi.

Savukārt 2013. gadā veiktais pētījums Ungārijā, Zemmevisas universitātē liecina par to, ka miega traucējumi nav saistīti ar gaismu. Un tas nebūt nav viss – pētījumā, kurā piedalījās 319 cilvēki, veicot tiem somnogrāfiju, pilnmēness laikā novēroja zemāku miega efektivitāti, vājāku dziļā miega fāzi.

Savukārt 2009. gadā Braitonā veiktajā pētījumā par noziedzību konstatēja, ka tieši pilnmēness laikā pieauga noziedzīgu darbību skaits un situācijās bija iesaistīts vairāk policijas virsnieku.

Tāpat pētījumos ir fiksēts, ka pilnmēness izmaina cilvēku uzmanību, viņi kļūst uzbudinātāki, agresīvāki, ka novērota izteiktāka tendence rosīties, kaut ko darīt. Novērots arī, ka pilnmēness laikā dzīvnieki biežāk sakož cilvēkus.

Tieši pilnmēness laikā ir raksturīga arī staigāšana miegā un bieži vien tiek fiksēts lielāks pašnāvību skaits.

Taču, neraugoties uz minēto pētījumu atklājumiem, joprojām aprakstītajos apstākļos vērā ņemama būtu arī citu ar pilnmēnesi tieši nesaistītu faktoru ietekme uz notikumiem un miega kvalitāti.

Mēness un melatonīns

Iepriekš minētais 2003. gadā veiktais pētījums atklāja – pilnmēness laikā asinīs izdalās mazāks melatonīna daudzums.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

"Ir viedoklis, ka pilnmēness ietekme uz melatonīna izdalīšanos, iespējams, ir saistīta ar ļoti senu vēsturi, kad cilvēki medīja, lai izdzīvotu. Tiek vilktas paralēles pat ar dzīvnieku pasauli – gaišās pilnmēness naktīs dzīvnieki, īpaši – gaļēdāji, ir nomodā un dodas medīt.  Trauslāks miegs, protams, līdz ar to ir arī tiem dzīvniekiem, kas var kļūt par medījumu.

Arī gaismai ir nozīme melatonīna izdalīšanās procesā. Galvas smadzeņu centrā ir miega pulkstenis, kas reaģē uz gaismu. Jāņem vērā, ka ir pierādīta zilās gaismas, ko izstaro televizors, dators, telefons, planšete, ietekme uz smadzeņu centru, īpaši, ja šīs ierīces lieto vakarā pirms iemigšanas," atgādina neiroloģe.

Mēness fāzes mainīt vai atcelt nav mūsu spēkos, taču, ja ir sajūta, ka tās varētu ietekmi uz miega kvalitāti, neiroloģe iesaka: "Par miega kvalitāti un režīmu svarīgi atcerēties vienmēr. Pilnmēness laikā jo īpaši vajadzētu izvairīties no jebkādām satraucošām situācijām. Atcerēsimies, ka labāk gulēt būs pilnīgā tumsā, kad logus aizklāj biezi aizkari, kas pasargā no mēness gaismas. Ja patiesi jūtat bažas, tuvojoties pilnmēness fāzei var lietot kādu medikamentu, kas satur melatonīnu. Šie preparāti organismam nenodarīs pāri, taču ļaus ātrāk iemigt un labāk izgulēties."

Tēmas