foto: LETA
Ar Covid-19 saslimušo skaits turpina pieaugt, informē Veselības ministrijā
2021. gada 7. janvāris, 19:45

Ar Covid-19 saslimušo skaits turpina pieaugt, informē Veselības ministrijā

Jauns.lv / LETA

Lēmums par divām nedēļām pagarināt patlaban noteiktos ierobežojumus ir būtisks, jo pēdējo septiņu dienu laikā turpina pieaugt Covid-19 gadījumu skaits, žurnālistiem pavēstīja Veselības ministrijas (VM) valsts sekretāre Daina Mūrmane-Umbraško.

Viņa tostarp atklāja, ka pēdējo dienu laikā par 13% ir audzis stacionēto Covid-19 pacientu skaits.

Komentējot pieņemtos lēmumus attiecībā uz tirdzniecību, valsts sekretāre skaidroja, ka par divām nedēļām pagarināts aizliegums tirgot konkrētas preces, tomēr šodien pieņemts lēmums, ka tiek papildināts atļauto preču saraksts, iekļaujot sezonāli būtiskas preces.

Vaicāta, kāpēc šajā sarakstā netika iekļautas tādas preces kā ziemas zābaki vai jakas, VM pārstāve atbildēja, ka netika rasts kompromiss kontroles jautājumā. "Par šo bija ļoti daudz diskusiju. Ņemot vērā, ka netika rasts kompromiss, kādā veidā pēc tam var nodrošināt kontroli, lai korekti šīs prasības izpildītu, tika lemts par sašaurināto preču sarakstu, atstājot iespēju pārējās preces iegādāties attālināti," skaidroja Mūrmane-Umbraško.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets ceturtdien lēma pagarināt tirdzniecības ierobežojumus līdz 25.janvārim, vienlaikus no 12.janvāra paplašinot klātienē nopērkamo saimniecības preču klāstu, informēja Ekonomikas ministrijā (EM).

No 12.janvāra klātienē varēs nopirkt arī zeķbikses, zeķes, elastīgās zeķes, šalles, lakatus, kaklautus, cepures, cimdus, preces virsmu uzkopšanai, lāpstas un liekšķeres, elektroierīces telpu apsildīšanai un pergamenta papīru.

Līdz 25.janvārim tirdzniecības pakalpojumus klātienē sniegs aptiekas, tajā skaitā veterinārās aptiekas, optikas veikali, degvielas uzpildes stacijas.

Tāpat darbosies tirdzniecības vietas, kurās drīkst tirgot atsevišķas produktu grupas - pārtikas preces, higiēnas preces, pirmās nepieciešamības saimniecības preces, mobilo telefonu priekšapmaksas kartes, tabakas izstrādājumus, augu smēķēšanas produktus, elektroniskās smēķēšanas ierīces un to šķidrumus, dzīvnieku barību un preces, preses izdevumus, sabiedriskā transporta biļetes, mutes un deguna aizsegus un individuālos aizsardzības līdzekļus, pašu ražoto lauksaimniecības produkciju, kā arī ziedus.

Preču tirdzniecības ierobežojumi šajā laika periodā attiecas arī uz ielu tirdzniecību, kā arī tirdzniecību slēgtā un atklātā tirgus teritorijā. Savukārt pilnībā aizliegta ir gadatirgu organizēšana.