Dabasspēks
2020. gada 19. novembris, 05:29

Kur mēs iegūstam D vitamīnu?

"100 Labi Padomi"

Saules vitamīns jeb D vitamīns mums ir ļoti vajadzīgs – tas palīdz ķermenim absorbēt kalciju un veidot spēcīgus, veselīgus kaulus, tas gādā par veselīgas, spēcīgas imūnsistēmas uzturēšanu un tādējādi cīnās pret elpošanas sistēmas vīrusiem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Labākais (un pazīstamākais) D vitamīna avots ir saule. Kad mūsu āda tiek pakļauta saules ultravioletajiem B spektra (UVB) stariem, ādas šūnās notiek reakciju ķēde, un organisms ražo D vitamīnu.

D vitamīnu var atrast arī pārtikas produktos, taču salīdzinoši to ir maz. Taukainas zivis, piemēram, tuncis, lasis un skumbrija, ir vērtīgi D vitamīna avoti, savukārt produkti kā, piemēram, siers, olu dzeltenumi un liellopa aknas, satur mazāku daudzumu.

Farmaceitiskie preparāti ir vēl viens D vitamīna avots, un tie var būt īpaši noderīgi tiem, kuri nespēj iegūt pietiekami daudz saules gaismas, lai saražotu D vitamīnu tādā apjomā, kāds nepieciešams optimālai imūnsistēmas darbībai.

foto: Shutterstock

Kam īpaši nepieciešams uzņemt papildus?

Cilvēkiem, kuri reti uzturas saules gaismā. Tā kā Latvijā bieži trūkst saules gaismas, īpaši rudens un ziemas mēnešos, mūsu ķermenim trūkst dabiskā D vitamīna.

Grūtniecēm un sievietēm, kuras baro ar krūti. Papildu D vitamīna lietošana var būt noderīga vairāku iemeslu dēļ, piemēram, lai novērstu D vitamīna trūkuma attīstību mazulim un palīdzētu uzturēt gan mātes, gan bērna kaulu veselību.

Bērniem. Tā kā D vitamīns palīdz regulēt kalcija un fosfora daudzumu organismā, kas ir nepieciešami, lai kauli, zobi un muskuļi būtu veseli, bērniem var būt nepieciešams lietot D vitamīna uztura bagātinātājus.

Cilvēkiem, kuri ir vecāki par 65 gadiem. Bieži var būt nepieciešams lietot D vitamīna uztura bagātinātājus, jo viņi ne vienmēr var pietiekami ilgi uzturēties saulē. Turklāt ar vecumu āda pakāpeniski zaudē spēju sintezēt D vitamīnu.

Cik daudz?

Lielākā daļa ekspertu iesaka no 1500 līdz 4000 SV, ja iespējama tikai minimāla saules gaismas iedarbība. D vitamīna trūkuma gadījumā var būt nepieciešams īslaicīgi (līdz 8 nedēļām) lietot lielāku devu un pēc tam pāriet pie uzturošās devas. Atceries – pirms jebkādu uztura bagātinātāju, tostarp D vitamīna, lietošanas ir svarīgi konsultēties ar ārstu vai farmaceitu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās