foto: imago images/Sämmer
Kas izstrādā Covid-19 vakcīnu? Aizrautīgs pāris, kurš pat kāzu dienā strādāja laboratorijā
Vācijas kompānijas "BioNTech" izpilddirektors Ugurs Sahins ar sievu Ozlemu Tuereci.
Esi vesels
2020. gada 11. novembris, 06:45

Kas izstrādā Covid-19 vakcīnu? Aizrautīgs pāris, kurš pat kāzu dienā strādāja laboratorijā

Jauns.lv

Pirmdien pasauli pāršalca iepriecinoša vēsts, ka ASV farmācijas giganta "Pfizer" un Vācijas kompānijas "BioNTech" kopīgi izstrādātā vakcīna pret jauno koronavīrusu trešajā izmēģinājumu fāzē uzrādījusi 90% efektivitāti pret Covid-19 infekciju. Izrādās, ka lielu darbu pie Covid-19 vakcīnas izstrādes paveicis precēts pāris, kurš visu savu dzīvi veltījis aizrautīgiem pētījumiem laboratorijās.

Pat kāzu dienā strādāja laboratorijā

Vācijas kompānijas "BioNTech" izpilddirektors Ugurs Sahins dzīves laikā piepildījis savu sapni, kļūstot par ārstu. Iepriekš strādājis Ķelnes un Hamburgas slimnīcās. Akadēmiskās karjeras pašā sākumā iepazinies ar Ozlemu Tureci, kas tagad ir viņa sieva un kompānijas valdes locekle, ziņo "Reuters". 

foto: imago images/Sämmer
Vācijas kompānijas "BioNTech" izpilddirektors Ugurs Sahins ar sievu Ozlemu Tuereci.

Jāteic, ka abi ir no Turcijas, bet pārcēlušies uz dzīvi Vācijā. 

Medicīniskā izpēte kļuvusi par abu kopīgu aizraušanos. Īpaši daudz laika veltījuši onkoloģijas izpētei. 

Tureci atklājusi, ka pat kāzu dienā abi veltījuši laiku, lai strādātu laboratorijā. 

Uzņēmējdarbību abi uzsāka 2001. gadā, nodibinot "Ganymed Pharmaceuticals". Kompānija strādāja pie onkoloģijas pētījumiem, lai izstrādātu antivielas vēža slimniekiem. 

Paralēli laboratorijas darbam Sahins arī pasniedza lekcijas Maincas universitātē. 

"Viņš ir ļoti vienkāršs un pieticīgs cilvēks, bet ar lielām vīzijām par savu darbu," atklājis Maincas universitātes onkoloģijas profesors Matiass Teobalds, kurš kopā ar Sahinu strādā jau 20 gadus. Teobalds teic, ka profesionālajā sfērā kolēģis esot perfekcionists un maksimālists. Viņam piemītot ambīcijas pilnveidot medicīnu. 

Vēlāk "Ganymed Pharmaceuticals" viņi pārdeva un 2008. gada izveidoja "BioNTech". 

Jauns izaicinājums: Covid-19 izpēte

Gada sākumā Ķīnā izplešoties jaunajam koronavīrusam, abi laulātie nolēma, ka ir laiks ķerties klāt tā pētīšanai un vakcīnas meklēšanai.

Martā kompānija jau ieguva sadarbības partnerus - farmācijas gigantu "Pfizer" un Ķīnas zāļu ražotāju "Fosun".

Vakcīnu BNT162b2 Vācijas kompānija "BioNTech" izstrādāja janvāra vidū un jūlija beigās dažādās valstīs sākās tās trešā izmēģinājumu fāze.

Potenciālā vakcīna līdz šim izmēģināta uz vairāk nekā 43 500 cilvēkiem, no kuriem 38 955 līdz 8.novembrim saņēmuši otro devu.

Pētījuma laikā līdz svētdienai reģistrēti 94 saslimšanas gadījumi ar koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19.

Izmēģinājumu dalībniekus turpinās novērot vēl divus gadus pēc otrās devas saņemšanas. Šajā laikā vakcīnas izstrādātāji cer noteikt, cik vakcīna ir efektīva ne tikai inficēšanās ar Covid-19 novēršanai, bet arī to, kā tā aizsargā Covid-19 pacientus no nopietnām komplikācijām.

100 bagātāko vāciešu vidū, bet no ārišķības ne miņas

Vācijas kompānijas "BioNTech" izpilddirektors Ugurs Sahins kopā ar sievu Ozlemu Tureci tagad ir 100 bagātāko vāciešu vidū, ziņo laikraksts "Welt am Sonntag". 

"Nasdaq" sarakstā iekļautā pāra dibinātā "BioNTech" tirgus vērtība šobrīd ir gandrīz 21 miljards ASV dolāru, salīdzinot ar 4,6 miljardiem pirms gada. Jāteic, ka pēc ziņām par Covid-19 vakcīnu akciju tirgos bija vērojams pieaugums. 

"Neskatoties uz sasniegumiem, viņš nekad nav mainījis savu pazemīgo un vienkāršo dabu," atklājis riska kapitāla firmas "MIG AG", kas atbalstījusi "BioNTech" darbību no tās pirmsākuma 2008. gadā, valdes loceklis Matiass Kromajers. 

Viņš pastāstījis, ka Sahins allaž tikšanās reizēs ģērbjas vienkāršās drēbēs - īpaši iecienījis džinsus. Tāpat viņš bieži pārvietojas ar velosipēdu un redzams ar mugursomu un ķiveri. Ārēji nekas neliecinot, ka kompānijas izpilddirektors ir bagāts vīrs. 

Vakcīna trešajā izmēģinājumu fāzē uzrādījusi 90% efektivitāti

ASV farmācijas giganta "Pfizer" un Vācijas kompānijas "BioNTech" kopīgi izstrādātā vakcīna pret jauno koronavīrusu trešajā izmēģinājumu fāzē uzrādījusi 90% efektivitāti pret inficēšanos ar Covid-19, pirmdien paziņoja kompānijas.

Saskaņā ar sākotnējiem rādītājiem, pacientiem aizsardzība pret inficēšanos parādījusies septiņas dienas pēc otrās no divām devām un 28 dienas pēc pirmās devas.

"Mūsu Covid-19 vakcīnas trešās fāzes izmēģinājumu pirmie rezultāti sniedz sākotnējās liecības par mūsu vakcīnas spēju novērst Covid-19," paziņoja "Pfizer" priekšsēdētājs un izpilddirektors Alberts Burla. "Mēs esam ievērojami tuvāk tam, lai sniegtu cilvēkiem visā pasaulē nepieciešamo izrāvienu un un palīdzētu izbeigt šo veselības krīzi."

Vadoties pēc piegāžu aplēsēm, kompānijas paziņoja, ka prognozē piegādāt 50 miljonus devu šogad un līdz 1,3 miljardiem devu nākamgad.

Abas kompānijas arī pavēstīja, ka nākamajā nedēļā varētu lūgt ASV Pārtikas un zāļu pārvaldes (FDA) atļauju vakcīnas ārkārtas izmantošanai.