2020. gada 29. oktobris, 10:51

Kad diētas un sportošana nepalīdz: pasaulē atzīta ārstēšanas metode, lai atbrīvotos no liekā svara

Jauns.lv

Veselības problēmas, dzīvesveids vai citi iemesli - apstākļi var būt visdažādākie, kāpēc mūsdienās tik daudzi cieš no liekā svara. Un šeit nav runa par dažiem liekiem kilogramiem, bet par nopietnu aptaukošanos, kas ietekmē dzīves kvalitāti un pamatīgi apdraud veselību. Ja saviem spēkiem no svara atbrīvoties neizdodas, pēdējo iespēju var sniegt modernā ķirurģija.

Aptaukošanās rādītājos Latvija izceļas pat Eiropas Savienības mērogā. “Katrs ceturtais Latvijas darbspējīgais iedzīvotājs ir ar lieko svaru, un tas ir viens no augstākajiem rādītājiem Eiropas Savienībā,” saka SIA “Jūrmalas slimnīca” ķirurģijas nodaļas vadītājs, ķirurgs Dr. Egons Liepiņš.

Liekais svars var ievērojami pasliktināt dzīves kvalitāti un ietekmēt pašapziņu. Tomēr estētiskais aspekts ir vien medaļas "redzamā" puse. Diemžēl ir vēl citas, daudz nopietnākas sekas, proti, aptaukošanās no ir viens no galvenajiem faktoriem daudzu slimību attīstībā, piemēram, cukura diabēts, hipertensija, sirds un asinsvadu saslimšanas, neauglība. Ja ir liels virssvars, grūtniecība var noritēt ar sarežģījumiem, ārsti neveic mākslīgās apaugļošanas procedūras.

Aptaukošanās ir slimība, nevis slinkuma pazīme

“Sabiedrībā valda uzskats, ka aptaukošanās ir slinkuma vai nevīžības pazīme. Taču jāatceras, ka aptaukošanās tāpat kā hipertensija, jau pieminētais cukura diabēts, miega apnoja – šīs visas ir slimības. Aptaukošanās slimībai pat ir savs kods slimību klasifikatorā,” atgādina SIA “Jūrmalas slimnīca” uztura speciāliste Guna Bīlande.

Būt izteikti korpulentam cilvēkam nav nekas patīkams. Lai notievētu, visticamāk, viss jau izmēģināts - neskaitāmas diētas, sportošana, citi līdzekļi. Taču dzīve ir dzīve - diemžēl pašrocīga cīņa ar nopietnu lieko svaru reizēm nevainagojas panākumiem. Lai šiem cilvēkiem palīdzētu, mūsdienu medicīna piedāvā arī radikālas metodes. Piemēram, bariatriju jeb kuņģa ķirurģisku samazināšanu.

foto: Shutterstock

Operācija uzlabos veselību kopumā

Bariatrijas operācija ir pasaulē atzīta metode aptaukošanās slimības ārstēšanai. Tiesa, uzreiz jāprecizē terminoloģija - šeit par aptaukošanos mēs nesaucam uzbarošanos Covid-19 pandēmijas laikā vai dažus liekos kilogramus. Un, ja cilvēks pats sevi uzskata par resnu, ar to vien nepietiks, lai viņam veiktu kuņģa ķirurģisku samazināšanu. Pasaules Veselības organizācija šo operāciju iesaka pacientiem ar otrās un trešās pakāpes aptaukošanās stadiju.

Uztura speciāliste Guna Bīlande precizē: “Bariatrisko operāciju var veikt gadījumos, ja ķermeņa masas indekss ir vismaz 35 un ir kāda nopietna blakusslimība. Vai arī – ja ķermeņa masas indekss pārsniedz 40, kas ir jau trešā līmeņa aptaukošanās vai pat vairāk. Tas nozīmē, ka tas ir nopietns drauds ne vien dzīves kvalitātei, bet arī veselībai un dzīvībai kopumā.”

“Piesakoties uz šo operāciju, pacienti parasti sūdzas par sāpēm mugurā, ceļu locītavās, miega apnoju, aizdusu fiziskas slodzes laikā. Viņi nenāk uz operāciju tikai tādēļ, lai kosmētiski uzlabotu savu izskatu. Tā ir vēlme uzlabot veselību kopumā,” papildina Dr. Egons Liepiņš.

Pētījumi apliecina, ka šī ir vienīgā metode ilgtermiņā

Aptaukošanās ir viens no desmit izplatītākajiem nāves iemesliem pasaulē. Ja ir otrās un trešās pakāpes aptaukošanās, ķermeņa vielmaiņas procesi ir traucēti. Tādā situācijā ar tradicionālās novājēšanas līdzekļiem var arī netikt galā. Tad palīdzēt var bariatrijas operācija, kas ir faktiski vienīgā aptaukošanās ārstēšanas metode, kas sniedz ilgstošu un noturīgu rezultātu.

“Ir arī zinātniski pētījumi, kas pierāda, ka otrā tipa cukura diabēta gadījumā, ja ir ļoti palielināts svars, šis ir vienīgais ilgtermiņa risinājums, kas palīdz gan samazināt svaru, gan mazināt blakusslimību,” atzīst uztura speciāliste.

foto: Shutterstock

Cik ilgā laikā cilvēks zaudēs svaru?

Viena no pirmajām medicīnas iestādēm Latvijā, kas attīstījusi šo pakalpojumu sniegšanu, ir Jūrmalas slimnīca, kuras ķirurgiem ir nopietna pieredze šādu operāciju veikšanā. Tostarp operācijas tiek veiktas arī ārvalstu pacientiem, pārņemot pasaules labāko praksi.

“Svara samazināšanas operācijas pie mums notiek vairāk nekā 10 gadus, un iegūtie rezultāti ir tādi paši kā citur pasaulē," stāsta Dr. Liepiņš, "un pacienti ir ļoti apmierināti, atguvuši dzīvesprieku un veselību.”

Veikto operāciju statistika liecina, ka pacienti pusgada laikā zaudē 40% līdz pat 70% no virssvara. Vēlāk svara zudums ir pakāpeniskāks un, normalizējoties vielmaiņai, divu gadu laikā tas stabilizējas.

foto: Shutterstock

Kā īsti notiek šī operācija?

Pasaulē plašāk tiek lietotas divas bariatrisko operāciju metodes, un abas šīs izmanto arī Jūrmalas slimnīcā. “Šīs metodes ir - kuņģa apejas operācija (Gastric Bypass) un piedurknes tipa kuņģa rezekcija (Gastric Sleeve)," paskaidro ķirurgs Dr. Liepiņš. 

Ko tas nozīmē praktiski? Kuņģa apejas operācijas laikā tiek izveidots tā sauktais mazais kuņģītis 50 ml apjomā. Pie tā tiek piešūta tievā zarna aptuveni tās vidusdaļā. Šādi tiek panākts dubults efekts. Pirmkārt, pacients nevar ieēst vairāk kā 50 ml vienā ēdienreizē. Otrkārt, atslēdzot tievās zarnas sākumdaļu, tiek panākts malabsorbcijas efekts, kas nozīmē, ka apēstais ēdiena daudzums netiek pilnībā uzņemts organismā, jo uzsūkšanās telpa tiek samazināta uz pusi.

Savukārt piedurknes tipa kuņģa rezekcija ir zināmā mērā saudzējošāka operācija, jo tur nekas netiek pārveidots. Tiek nogriezta kuņģa maisveida daļa, izveidojot kuņģi kā caurulīti 100-300 ml apjomā. Un efekts ir tieši tāds pats, izņemot malabsorbciju.

Bariatrijas operācijas izpilda laparoskopiski, kas ievērojami samazina atveseļošanās periodu un neatstāj nozīmīgas rētas.   

foto: Publicitātes foto

Kas notiks pēc operācijas

Ķirurgs Liepiņš apliecina, ka šīs operācijas efekts ir simtprocentīgs: "Protams, ja pacients ievēro visas ārsta norādes un speciāli nemēģina pēc kāda laika sev kaitēt."

Pēc bariatrijas operācijas pacientiem divu gadu laikā tiek normalizēts metabolais jeb vielmaiņas process, kā rezultātā svars stabilizējas. Daudzas slimības, kas ir saistītas ar lieko svaru, piemēram, otrā tipa cukura diabēts, augsts asinsspiediens un paaugstināts holesterīna līmenis, muguras sāpes, bezmiegs un hormonālās problēmas, pēc operācijas mazinās vai izzūd.

Protams, pacientam jāapzinās, ka šīs ir ilgtermiņa saistības. Tas nozīmē, ka atveseļošanās un jaunā izskata saglabāšana nebūs iespējama bez viņa paša līdzdalības. Ir jābūt gatavam pilnībā mainīt dzīvesveidu.

Jāsaprot, ka ik gadu būs jāveic veselības pārbaudes, regulāri jālieto vitamīni, kalcijs un dzelzs, jāseko līdzi uzturam un savā ikdienā jāiekļauj fiziskās aktivitātes. Jo šim visam ir viens mērķis - uzlabot paša veselību un dzīves kvalitāti.

Medicīniskas manipulācijas un pārmaiņas var izklausīties mazliet biedējoši, tāpēc jāuzsver, ka Jūrmalas slimnīca bariatrijas pacientiem piedāvā pilnu pakalpojumu spektru. Te būs nodrošināti gan komfortabli uzturēšanās apstākļi, gan personiska attieksme. Par bariatrijas pacientiem rūpējas pacientu koordinatore, lai nevienā brīdī pacients nejustu atbalsta vai informācijas trūkumu.  

Pacientus konsultē uztura speciālists, savukārt pēc novājēšanas, ja rodas “liekās ādas” problēma, to risina plastikas ķirurgs. Visus izmeklējumus, kas nepieciešami pirms operācijas, veic uz vietas slimnīcā, un tas ir ērti no laika un izmaksu viedokļa. Jūrmalas slimnīcā pieejamas arī pilnvērtīgas reanimācijas un intensīvās terapijas iespējas, kas ir būtiska priekšrocība pacientu drošībai jebkuru operāciju laikā.

Pēc operācijas pacientiem ievērojami uzlabojas pašapziņa, un dzīve iegūst jaunu kvalitāti. Daudzi ir teikuši, ka vienīgais, ko nožēlo, ir - ka nav veikuši šo operāciju agrāk.

Vairāk par bariatriskajām operācijām lasi šeit:

Reklāmas raksts publicēts sadarbībā ar SIA "Jūrmalas slimīca"