Esi vesels
2020. gada 1. augusts, 04:15

Liepājas poliklīnikā piedāvā no tualetes papīra un kancelejas gumijām sameistarotas sejas maskas

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

„Liepājas metalurga” poliklīnikā apmeklētājiem pirms došanās ārsta kabinetā pieprasa uzvilkt no tualetes papīra/salvetēm un kancelejas gumijām sameistarotu sejas masku. Šādi pašdarinājumi uzlikti uz galda pie ieejas poliklīnikā, kuru, tāpat kā visas ārstniecības iestādes, šobrīd var apmeklēt tikai, ievērojot epidemioloģiskās drošības pasākumus, respektīvi - ar sejas maskām.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pacientiem, kam nav līdzi savas sejas maskas, nākas priekšā mutei un degunam stīvēt dīvaino veidojumu. Bet, ne ejot pie visiem ārstiem un gadījumā, ja pacients vēlas ietaupīt pārdesmit centus par normālu, rūpnieciski izgatavotu masku, ko var nopirkt reģistratūrā vai turpat esošajā aptiekā.

Poliklīnikas apmeklētājs Jānis Jauns.lv pastāstīja: „Biju uz ultrasonogrāfiju un tādu masku lika vilkt, ieejot kabinetā. Pie tā maisiņā bija vesela kaudzīte  ar šādiem izstrādājumiem. No sākuma domāju, ka tās ir salvetes rokām, jo blakus bija dezinfekcijas līdzeklis. Bet, kad pirms manis no ārsta kabineta ārā izraidīja kādu vīrieti un lika viņam uzvilkt šādu masku, sapratu, kas par lietu.”

Veselības inspekcijas sabiedrisko attiecību speciāliste Maira Kalniņa Jauns.lv teica, ka šim izstrādājumam ir vizuāla līdzība ar sejas masku, bet „tā nav uzskatāma par sejas masku, jo paredzam, ka tā nespēj nodrošināt funkcijas, kas būtu jānodrošina maskai – cilvēku aizsardzību pret baktēriju un vīrusu iedarbību”. Iepriekš šāda informācija par dīvainajām sejas maskām inspekcijas redzeslokā nav nonākusi, tādēļ tā veiks pārbaudi „Liepājas metalurga” poliklīnikā”.

foto: Aculiecinieka foto
„Liepājas metalurga” poliklīnikā pacientiem, kuri gribēja ietaupīt naudu, piedāvāja pašdarinātas bezmaksas sejas aizsargmaskas sastiķētas no salvetēm un kancelejas gumijām. 

Veselības centru apvienības (VCA), kuras pārziņā ir vairākas poliklīnikas visā valstī, komunikācijas direktore Līga Ribinska Jauns.lv teica: „VCA poliklīnika „Liepājas MC” administrācija ir noskaidrojusi, ka attēlā redzamo pašdarinājumu saviem klientiem ir piedāvājis izmantot viens no poliklīnikas telpu nomniekiem. Attēlā redzamais pašdarinātais sejas maskas prototips nebūtu uzskatāms par droši lietojamu un VCA poliklīnikas administrācija aicina medicīnas iestādes apmeklētājus atturēties no šāda pašdarinājuma izmantošanas. Poliklīnikas speciālisti aicina lietot serificētas, normatīvo aktu prasībām atbilstošas sejas aizsargmaskas.

Klientiem, kuriem nav savu aizsargmasku, VCA poliklīnikā „Liepājas MC” ir nodrošināta iespēja iegādāties rūpnieciski ražotas, sertificētas un normatīvo aktu prasībām atbilstošas sejas maskas. Sejas maskas ir pieejamas gan reģistratūrā, gan arī aptiekā”.