foto: REUTERS/SCANPIX
Lielbritānija apstiprina pirmo medikamentu Covid-19 ārstēšanai
"Remdesivir"
2020. gada 26. maijs, 23:27

Lielbritānija apstiprina pirmo medikamentu Covid-19 ārstēšanai

Jauns.lv

Lielbritānijas Valsts veselības aprūpes dienests apstiprinājis medikamentu "Remdesivir" jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 ārstēšanai, ziņo BBC.

Lielbritānijas veselības ministrs Metjū Henkoks preses konferencē paziņojis, ka zāļu apstiprināšana, iespējams, ir lielākais solis uz priekšu koronavīrusa ārstēšanā kopš krīzes sākuma.

"Remdesivir" ir zāles, kas tiek lietotas Ebolas ārstēšanai. Tās uzrādījušas labus rezultātus arī Covid-19 pacientu ārstēšanā, saīsinot slimības ilgumu par aptuveni četrām dienām, tomēr pagaidām nav gūts apstiprinājums, ka ar medikamentu varētu glābt dzīvības.

Lielbritānijas speciālisti apgalvo, ka ir gūts pietiekami daudz pierādījumu, lai apstiprinātu medikamenta izmantošanu atsevišķiem Covid-19 pacientiem. 

Līdsas Universitātes Medicīnas skolas profesors Stefans Grifins stāsta, ka "Remdesivir" ir, iespējams, līdz šim daudzsološākais pretvīrusu līdzeklis koronavīrusa ārstēšanai. Visticamāk, pirmie to saņems pacienti ar smagāku slimības gaitu. "Tomēr mums nevajadzētu gaidīt, ka zāles iedarbosies nekavējoties, kā burvju lode," uzsver profesors. "Tā vietā mēs varam cerēt uz augstāku atveseļošanās līmeni, un pacientu mirstības samazināšanos."

Zāles pašlaik tiek klīniski izmēģinātas visā pasaulē, tostarp Apvienotajā Karalistē. Arī ASV prezidents Donalds Tramps paziņojis, ka valdība cer uz pretvīrusa medikamentu "Remdesivir" Covid-19 pacientu ārstēšanā.

Lai gan šobrīd tiek testēta arī malārijas un HIV zāļu iedarbība pret Covid-19, Pasaules Veselības organizācija (PVO) pirmdien paziņojusi, ka piesardzības dēļ "uz pagaidu laiku" virknē valstu aptur pretmalārijas medikamenta hidroksihlorokvīna klīniskos izmēģinājumus tā izmantošanai koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 ārstēšanai.

Lēmums pieņemts pēc pagājušajā nedēļā medicīnas žurnālā "Lancet" publicētā pētījuma, ka medikamenta izmantošana Covid-19 pacientu ārstēšanai palielina viņu iespējas nomirt, virtuālā preses konferencē pavēstīja PVO vadītājs Tedross Adhanoms Gebreiesuss.

Pēc viņa teiktā, PVO atbalstītie izmēģinājumi tiek "apturēti, kamēr tiek izskatīta drošība".

Pētnieki ir brīdinājuši, ka šis medikaments var būt neefektīvs pret Covid-19 un izraisīt sirdsdarbības problēmas dažiem pacientiem.