foto: unsplash.com
Kā rūpēties par elpceļu un imunitātes stiprināšanu vīrusu laikā?
Runā speciālists
2020. gada 11. maijs, 06:56

Kā rūpēties par elpceļu un imunitātes stiprināšanu vīrusu laikā?

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Lūk, ko varam darīt, lai samazinātu iespējamību saslimt ar vīrusu izraisītām slimībām. Ar padomiem dalās uzturzinātniece, holistiskās medicīnas praktiķe Silvija Ābele. Stiprinām elpceļus un imunitāti!

Jebkuras dabiskas metodes, kas nepiesārņo organismu, bet padara to spēcīgāku, strādā mūsu imunitātes un veselības labā. Tālāk rakstā – daži vispārzināmi ieteikumi, kā gādāt par veselību ikdienā.

Ikdienas rūpes un higiēna

  • Mazgāt rokas ar ziepēm, īpaši atgriežoties no pilsētas, veikala, pēc braukšanas sabiedriskajā transportā.
  • Dzert pietiekami daudz ūdens, tējas, cenšoties tos malkot biežāk.
  • Vēdināt istabas, īpaši pirms gulēšanas. Vislabāk gulēt pie atvērta loga.
  • Atvēlēt pietiekami daudz stundu miegam.
  • Ieplānot, lai katru dienu ir iespēja būt svaigā gaisā.
  • Higiēnas un profilakses nolūkos skalot degunu ar jūras ūdeni vairākas reizes dienā, piemēram, Humer aerosols pieejamas arī vienreizējās ampuliņās (labāk patiks zīdaiņiem un bērniem).
  • Izmantot katru iespēju pabūt saulē, lai dotu iespēju organismam veidot D vitamīnu.
  • Vingrot – tas paaugstina ķermeņa temperatūru, ļaujot dedzināt iekaisumu izraisītājus.
  • Gatavot kāju vanniņas, izmantojot magnija sulfātu (Epsom sāls) vai citas dabas vielas (sinepju pulveri, sodu, jūras sāli).
  • Sagatavot vannu ar magnija sāli, sodu, jūras sāli, katru reizi sastāvdaļas mainot. Var pievienot arī pāris pilienu ēteriskās eļļas. Pēc šādas vannas vienmēr svarīgi noskaloties.
  • Samazināt stresu ar jogu, meditāciju, neirogēno trīci jeb TRE (Trauma Release Exercises), lūgšanu, dziedāšanu, klusumu, psihoterapiju vai jebkuru metodi, kas palīdz konkrēti jums.
  • Vīrusu un baktēriju, un citu mikroorganismu daudzumu mājās var palīdzēt samazināt, izmantojot ultravioleto staru lampu, ko var ieslēgt un kādu laiku (5–10 minūtes) turēt katrā telpā. Uzmanīgi! Ir svarīgi no ultravioletajiem stariem aizsargāt acis.
  • Rūdīties – auksta duša, aukstumpeldes (kas tik populāras šobrīd Latvijā), norīvēšanās ar aukstu, rupju dvieli – atjauno ādas vingrumu, dod enerģiju, līdzsvaro veģetatīvo nervu sistēmu un spēcina imunitāti.
  • Pirts kā regulāra iknedēļas pirts vai kā īpašs rituāls bauda miesai un garam ļauj prātam atpūsties, ķermenim attīrīties un cilvēkam kopumā būt veselākam un stiprākam. Apvienojumā ar aukstu dušu vai peldi/iegremdēšanos aukstā ūdenī palīdz ķermenim arī norūdīties un spēcina imunitāti.

Kā palīdzēt imunitātei ar uzturu

  • Nelietot cukuru, saldumus, saldinātos dzērienus, jo cukurs baro patogēnās un potenciāli patogēnās baktērijas.
  • Līdz minimumam samazināt miltu produktu, neraudzēto piena produktu un rūpnieciski pārstrādāto produktu lietošanu uzturā. Šie produkti vairo iekaisīgos procesus, jo ir grūti sagremojami (satur disaharīdus, oligosaharīdus, polisaharīdus, pārtikas piedevas) un lieki noslogo organisma gremošanas sistēmu. Šis ir īstais brīdis pārdomāt, ko liekam savā ķermenī.

Ja nepazīstat vai nevarat izrunāt produkta sastāvdaļas uz iepakojuma, lieciet to atpakaļ plauktā.

  • Kad apkārt staigā vīrusi un imunitāte pavasarī nav tā stiprākā, šis ir laiks, kad pārtraukt lietot surogātpārtiku un alkoholu.
  • Imunitāte veidojas zarnās labo baktēriju darbības rezultātā – jo zarnu mikroflora veselāka, jo imunitāte spēcīgāka. Jo zarnu mikroflora veselāka, jo labāk un pilnvērtīgāk spēj uzsūkties un organismā saistīties visas nepieciešamās uzturvielas, lai veidotu veselās šūnas un vairotu veselību. Pavasarī, kad organisms izsīcis, ir ļoti būtiski stiprināt zarnu trakta veselību, lietojot produktus, kas satur probiotiskās baktērijas, vēlams intensīvi (katru dienu) uzturā iekļaut skābētus kāpostus, kefīru, lakto, skābu krējumu, dabisko jogurtu – tie ir izcili probiotisko baktēriju avoti, kas, kārtojot zarnu mikrofloru, stiprinās imunitāti un organisma spēju pretoties vīrusiem.
  • Vistas kauliņu (liellopa, cūkas, truša, aitas, medījuma, arī zivs) buljons ir ļoti vērtīgs uzturvielu avots, kas piegādās organismam un veselībai tik nepieciešamās olbaltumvielas, taukus, kolagēnu, glikozamīnu, minerālvielas un citas vērtīgas vielas. Buljons palīdz labot zarnu sieniņas un optimizē zarnu mikrofloru, arī palīdz izvadīt atkritumvielas no organisma, tā rūpējoties par spēcīgu imunitāti un palīdzot atveseļoties, ja slimība tomēr uzveikusi.
  • Ēst augļus, ogas, dārzeņus un zaļumus, kas satur dabīgo antioksidantu C vitamīnu: mežrozītes, zaļo un sarkano papriku, upenes, smiltsērkšķu ogas, pētersīļus, dilles, pīlādžu ogas, kāpostus, citronus, apelsīnus, kivi, greipfrūtus, granātābolus, dzērvenes, skābos kāpostus un citus.
  • Upenes, dzērvenes, brūklenes un citas ogas, kas, iespējams, vēl paslēpušās saldētavā, – tagad ir īstais brīdis tās apēst!
  • Uzturā daudz lietot ķiplokus un sīpolus (tos ēdienam labāk pielikt svaigus).
  • Sablendējot kopā ķiplokus, dzērvenes un medu, iegūsim “veselības zapti”. Tā glabājama ledusskapī un jālieto pāris tējkarotes dienā visiem mājiniekiem.
  • Sablendējiet ingvera sakni ar medu un citronu, un iegūsiet spēcinošu, veselīgu našķi.
  • Medus un bišu produkti (ziedputekšņi, propoliss) – lielisks mikroelementu un citu vērtīgu uzturvielu avots, arī atļautais saldums. Medus un propoliss zināmi ar savu pretmikrobu iedarbību, kas palīdz stāvēt pretim infekcijām. Medus esot senākais zināmais antibiotiķis.

Vitamīni un uztura bagātinātāji imunitātei

  • Lietot C vitamīnu kā tīru askorbīnskābi (vairākus gramus dienā), kas ir lielisks antioksidants. Skābo C vitamīnu viegli iedzert, šķīdinot siltā ūdenī un pievienojot medu. Nātrija askorbāts ir C vitamīna forma, kas nav skāba un ir vieglāk iedzerama. Organismam optimālo C vitamīna devu var noteikt pēc zarnu tolerances testa – vairāk iedzerts C vitamīns mīkstina vēderu.
  • D3 vitamīns jālieto, balstoties uz saviem asins analīžu rādītājiem, iespējams, nepieciešama lielāka deva, ja ir bijis ilgstošs deficīts, bet droši var lietot bērniem 1000 SV (25 mikrogramus) un pieaugušajiem 4000 SV (100 mikrogramus). Lietot kopā ar ēdienu.
  • Omega 3 taukskābju avots – zivju eļļa, katru dienu, lietot kopā ar ēdienu. Pieaugušajiem orientējoši 1 ēdamkarote dienā, bērniem 1 tējkarote dienā vai mazāk, atkarībā no vecuma.
  • Mikroelements cinks – vislabāk, ja helātu (chelated) formā vai jonu šķīduma veidā (ionic). Pieaugušajiem dienas deva ir līdz 30 mg dienā, bērniem 15 mg dienā.
  • Mikroelements selēns – 200 mikrogrami dienā – ir būtisks imūnsistēmas optimālai funkcionēšanai un citām organisma sistēmām, piemēram, vairogdziedzera darbībai.
  • Mikroelements magnijs – šis ir visbagātīgāk izmantotais mikroelements organismā, tas piedalās apmēram 600 bioķīmiskajās reakcijās. Svarīgs arī sadarbībā ar citiem mikroelementiem un vitamīniem. Tāpēc tas būtu jālieto kopā ar kalciju. Magnija dienas deva pieaugušajam ir 200 mg. Ja vienlaikus lieto arī kalciju, to vajadzētu uzņemt 400 mg.
  • Probiotiķu kapsulas noderēs tad, ja nav pieejami dabiskie probiotiskie produkti, kas ir lētākais un efektīvākais probiotisko baktēriju avots.

Augu preparāti spēcīgai imunitātei

  • Melnā plūškoka ogas, ziedi, lapas – lielisks spēcinošs līdzeklis elpceļu veselībai un simptomu samazināšanai. Melnā plūškoka (Black elderberry, Sambucus nigra) ogas un ziedi spēj ļoti spēcīgi stimulēt imunitāti, šīs ogas ir viens no spēcīgākajiem pretvīrusu līdzekļiem, kāds zināms cilvēkam. Aukstajā sezonā lieto 2 tējkarotes ogu (svaigas, saldētas) katru dienu. Var vārīt želeju, sīrupu, izmantojot jau minētās saldētās un svaigās vai pat kaltētas ogas. Melnā plūškoka ogas var lietot tējai, imunitāti stiprinošs efekts ir arī tinktūrai.

Melnā plūškoka ogām ir pozitīva ietekme arī uz gremošanas traktu, kakla sāpēm, ādas, kaulu un locītavu veselību.

Šī koka ogas spēj samazināt slimošanas ilgumu un smagumu, ogās esošie antioksidanti palīdz organismam cīnīties ar alergēniem, vīrusiem un infekcijām. Imunitāti spēcinošā iedarbība notiek ar citokīnu daudzuma regulāciju.

  • Ingvers, kanēlis, kurkuma, Tulsi baziliks, olīvu lapas, ehinācija – lietot kā tējas, garšvielas, vai augu kapsulas (uztura bagātinātājus), šiem augiem piemīt pretvīrusu iedarbība.
  • Greipfrūtu sēklu ekstrakts, zināms kā Citrosept – dabisks antibiotiķis, pretvīrusu un antifungāla (pretsēnīšu) iedarbība. Atšķirībā no sintētiskajām antibiotikām greipfrūtu sēklu ekstrakts neietekmē labvēlīgās baktērijas zarnās.
  • Kaķa nags (Cat’s claw) – kā tēja vai uztura bagātinātājs, zināms kā spēcīgs antioksidants ar pretvīrusu iedarbību, arī spēcīgs imunitātes stiprinātājs.
  • Kumelīšu uzlējuma tvaiku inhalācija noderēs, ja elpceļi jau vīrusa skarti, sāp kakls vai ciet deguns.
  • Veselības tējas imunitātes stiprināšanai un aizsardzības spēju veicināšanai. Piemēram, Tereško tēja Imunitātes stiprināšanai satur šādus augus:
  1. ehināciju,
  2. liepziedi, aveņu lapas, vīgriezes ziedi – veicina svīšanu, normalizē temperatūru, tāpēc var noderēt, kad vīruss jau pieveicis.
  3. Islandes ķērpi – kavē nevēlamo baktēriju augšanu un vairošanos,
  4. salviju – kavē vīrusu vairošanos,
  5. ugunspuķi,

No Tereško tēju klāsta vīrusu laikam noderīgas arī Veselības tēja bronhiem un Veselības tēja plaušām.

Ēteriskās eļļas

Ēteriskās eļļas ir kompleksi gaistoši savienojumi, ko dabiski sintezē dažādas augu daļas augu vielmaiņas rezultātā. Ēteriskajām eļļām ir liels potenciāls biomedicīnā, jo tās efektīvi sagrauj vairākas patogēnās baktērijas, sēnes, vīrusus. Šo darbību nodrošina ēteriskajās eļļās klāt esošie aldehīdi, ketoni, esteri, fenoli un terpēni, un citi aktīvie savienojumi. Tas padara ēteriskās eļļas par efektīvu līdzekli pret dažādiem patogēniem mikroorganismiem.

Ēteriskajās eļļās esošie aktīvie savienojumi var sagraut patogēnā mikroorganisma šūnu membrānu, tā traucējot to vielmaiņu un dzīvības procesus.

Eļļas var izmantot, piepilinot pāris pilienu vannas ūdenim, uzpilināt uz jakas piedurknes, apkaklītes vai spilvena, lai eļļa visu laiku smaržo elpceļu tuvumā. Tās var izmantot ēterisko eļļu svecēs, kur ūdeni ar pilienu eļļas no apakšas silda tējas svecīte. Ēteriskās eļļas var izmantot masāžai – tad pie bāzes eļļas pievieno 2 vai 3 pilienus smaržīgās ēteriskās eļļas. Tāpat ēteriskās eļļas var lietot kakla skalošanai, pievienojot pāris pilienu siltam ūdenim. Šīm eļļām (minētas kā piemēri) piemīt antibakteriāla un pretvīrusu iedarbība.

  • Raudene (oregano)
  • Tējaskoks
  • Frankincense
  • Eikalipts
  • Ehinācija
  • Timiāns