Labā formā arī pašizolācijas laikā
2020. gada 29. aprīlis, 08:00

Labā formā arī pašizolācijas laikā

Jauns.lv

Kas to būtu domājis, ka tādas pierastas lietas, kā treniņi kopā ar citiem, kādreiz kļūs par luksus iespēju? Teikšu godīgi - man pietrūkst manu iknedēļas sporta aktivitāšu. Pilates un ūdens aerobika bija veids kā uzturēt sevi formā un arī atpūsties no darba domām. Tagad, kad strādāju no mājām, bet sporta centri ir ciet, saprotu, ka nedrīkstu ļauties slinkumam un kaut kas ir jādara lietas labā. Ir vai nav pandēmija, bet par savu ķermeni es rūpēšos!

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tā nu sāku audzināt savu raksturu - no rītiem agri ceļos un viena pati dodos skriet pa tukšajām Rīgas ielām. Atnākot mājās, turpinu ar dažiem atsildīšanās vingrinājumiem. Lai nepārcenstos un pēc šī mierīgā dzīvesveida laika, kas pavadīts #paliecmājās, neiedzīvotos muskuļu sastiepumos un sāpēs, nolēmu, ka jautājumam par treniņu plānu un uzturu ir jāpieiet nopietnāk. Tāpēc apkopoju informāciju, kas man noteikti būtu jāiekļauj ikdienas ritmā, lai uzturētu sevi labā formā. Sazvanījos ar treneri un viņš, kā vienu no atslēgdarbībām, ieteica, uzņemt pietiekami daudz omega-3 taukskābes un B grupas vitamīnus. Un tas patiesi ir vērtīgs padoms, jo nesen lasītajā pētījumā uzzināju, ka papildus omega-3 jāuzņem arī tiem, kuri sporto prieka pēc – lai pasargātu muskuļus un saites no iekaisumiem un uzlabotu veselību kopumā, ar laiku pat uzlabojot savu sportisko sniegumu.[1]

Mērenība, pakāpeniskums un kompleksa pieeja – trīs vaļi, uz kuriem vēlams balstīties uzsākot fiziskās aktivitātes. Daļa to, kuri tikko kā sākuši sportot, droši vien sapratīs – gribas noskriet pēc iespējas vairāk kilometru nevis pēc mēneša ilgiem pakāpeniskiem treniņiem, bet – jau šodien. Gribas pacelt smagākas hanteles, lai efekts būtu redzams pēc iespējas ātrāk. Un tie, kuri pieļāvuši šīs iesācēju kļūdas un ātri vien tikuši pie muguras sāpēm, kādas saites sastiepuma vai citas pārslodzes traumas, arī zina, cik svarīgi ir nesasteigt un par sportošanu domāt kompleksi, iekļaujot arī uztura jautājumus. Aktīva sportošana visam organismam kopumā ir papildus slodze, īpaši – sirdij - , tāpēc nav prātīgi strauji pakļaut sevi pārlieku lielai fiziskai slodzei. Labāk visu darīt pamazām un sākt savu jauno dzīvesveidu ar izpratni, ka sportošana no cilvēka prasa arī atbildību – pietiekami uzņemt visus vitamīnus, minerālvielas, uzturvielas, lai organismam būtu jauda strādāt.

Kāpēc omega-3

Omega-3 ir neaizstājamas garo ķēžu polinepiesātinātās taukskābes, kuras organisms pats neveido, tāpēc šīs taukskābes ir obligāti ir jāuzņem regulāri ar uzturu visa mūža garumā. Omega-3 taukskābes ir galvenā sastāvdaļa, no kā veidojas mūsu organisma šūnu apvalks, tātad tās ir neatsveramas visu šūnu jaunradē un neaizstājamas gandrīz jebkura mūsu orgāna pilnvērtīgai darbībai. Tās piedalās nervu sistēmas, smadzeņu darbības un asinsspiediena regulēšanā. Tātad, pat bez visas sportošanas, omega-3 noteikti ir jāuzņem pietiekami daudz un bieži. Savukārt tiem, kuri regulāri sporto, omega-3 loma būtiska ir sirds veselības uzturēšanā, muskuļu šūnu stiprināšanā, ātrākam atjaunošanās procesam pēc intensīvas fiziskās slodzes, un, kā jau minēju, labākam sportiskajam sniegumam. Elites sportistu vidū veikti pētījumi apliecina omega-3 nozīmi pulsa samazināšanā pie maksimālas slodzes[2]. Pētījuma laikā omega-3 taukskābju lietotāju grupā tika novērots ātrāks pulsa kritums pēc fiziskās slodzes, kas liecina par ātrāku organisma atjaunošanos. Omega-3 ietekme uz pulsa kritumu un skābekļa patēriņu ir pozitīva, jo tas nozīmē, ka gan sirdij, gan muskuļiem fizisko aktivitāšu laikā ir mazāka slodze.

Kopā ar B grupas vitamīniem vēl vērtīgāk

Sportojot tikpat būtiski ir uzņemt arī pietiekami daudz B grupas vitamīnu. Tieši šīs grupas vitamīni ir tie, kuri pārvērš proteīnus un ogļhidrātus enerģijā. Tāpat tie piedalās šūnu atjaunošanā un jaunradē. Pētnieki Oregonas universitātē atklājuši, ka atlētiem, kuriem trūkst B grupas vitamīni, ir zemāks sniegums augstas intensitāte slodzē un viņiem ir samazināta spēja atjaunot bojātos muskuļus un veidot lielāku muskuļu masu[3]. Tāpat ir novērota sakarība, ka sievietes- atlētes ir striktākas diētas ievērošanā un nereti pārmērīgi “nogriež” kalorijas savā uzturā, līdz ar to arī biežāk cieš no B grupas vitamīnu trūkuma. B grupu būtiski uzņemt arī tiem, kuri savā uzturā ierobežojuši gaļu un dzīvnieku izcelsmes produktus vai cieš no dzelzs deficīta.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Efektīvākā izlase - krila eļļa

Esmu noskaidrojusi, kāpēc fiziski aktīviem cilvēkiem noteikti jāparūpējas par pietiekamu omega-3 un B grupas vitamīnu uzņemšanu. Nākamais jautājums – kā to visefektīvāk izdarīt? Visvairāk omega-3 ir treknajās jūras zivīs - siļķēs, skumbrijās, sardīnēs, lasī. Savukārt B grupas vitamīni – pupiņās, lēcās, zaļo lapu dārzeņos, pilngraudos. Lai arī kā censtos, vismaz man, ne vienmēr regulāri izdodas piepildīt pusdienu šķīvi ar šiem brīnumproduktiem, it īpaši tagad. Tāpēc liels bija mans prieks, interneta veikalā www.well24.eu atklājot šo, īpaši jaudīgo, kombināciju - LYL Krill Oil B ACTIV, kas nodrošina organismu gan ar omega-3 taukskābēm to pilnīgākajā formā, gan ar spēcīgāko no dabīgajiem antioksidantiem - astaksantīnu, gan ar sešiem nepieciešamākajiem B grupas vitamīniem – B2, B4, B6, B7, B9 un B12. 

Krila eļļa ir viens no vispilnīgākajiem omega-3 avotiem dabā, jo augstā koncentrācijā satur ārkārtīgi vērtīgās omega-3 taukskābes – eikozapentaēnskābi (EPS) un dokozaheksaēnskābi (DHS) fosfolipīdu formā.  Ir pierādīts, ka pateicoties savai šai - unikālajai fosfolipīdu formai -krila eļļa uzsūcas organismā par 121% efektīvāk nekā zivju eļļa, kurā omega-3 taukskābes ir triglicerīdu formā.[4]

Arī dabīgā veidā krila eļļā esošajam astaksantīnam ir svarīga loma sportiskajā ikdienā – kā tīrākais un spēcīgākais no dabā zināmajiem antioksidantiem, tas pasargā šūnas no bojājuma, ko izraisa nestabilās molekulas jeb brīvie radikāļi, kas rodas paaugstinātas fiziskas slodzes laikā. Man svarīgi ir arī tas, ka LYL Krila eļļas produkti ir pilnīgi tīri no radioaktīviem un citiem ķīmiskiem, tostarp smago metālu piemaisījumiem. Iemesls pavisam vienkāršs – krils, viens no vismazākajiem organismiem dabā, savas mazās masas un īsā mūža dēļ, nespēj uzņemt nekādu piesārņojumu. Turpretim zivīs, no kurām arī iegūst omega-3 taukskābes, augstākā vai zemākā koncentrācijā var būt atrodams dzīvsudrabs un citi smago metālu piesārņojumi.

Lūk, tagad jūtos apņēmības pilna sportot arī bez kolektīvajiem treniņiem, un esmu pārliecināta, ka pandēmijas beigas es sagaidīšu esot lieliskā formā.

Aprīlī LYL Krill Oil  B ACTIV iespējams iegādāties ar atlaidi līdz -20%  lielākajos aptieku tīklos Latvijā un interneta veikalā www.well24.eu ar bezkontakta piegādi visā pasaulē.

  1. [1] The Effect of Krill Oil Supplementation on Exercise Performance and Markers of Immune Function, 2015; 10 (9)
  2. [2] Buckley JD et al. DHA-rich fish oil lowers heart rate during submaximal exercise in elite Australian Rules footballers. J Sci Med Sport. 2009 Jul;12(4):503-7.
  3. [3] Oregon State University, B-vitamins play an important role in athletic performance, Story Source: Melinda Manore
  4. [4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24304605 

Uztura bagātinātājs. Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.

Reklāmas raksts sadarbībā ar LYL love your life®