foto: unsplash.com
Kas mums neļauj aizmigt?
Esi vesels
2020. gada 20. aprīlis, 04:20

Kas mums neļauj aizmigt?

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Iespējams, tā nemaz nav kafija, kas jāvaino miega aizdzīšanā. Drīzāk miega kvalitāti ietekmē cigaretes izsmēķēšana vai vīna glāzes izdzeršana īsi pirms gulētiešanas.

Pieņemsim, jums ir jaukas vakariņas, kuras jūs ļoti vēlaties noslēgt ar tasi kafijas, bet, tā kā zināt, ka kafija var aizdzīt miegu, jūs pretojaties šim kārdinājumam. Fizioloģiski tam ir pamatojums – kofeīns bloķē vielas, kas ietekmē nervu darbību un palīdz mums aizmigt. Tomēr patiesībā kafija varbūt nemaz neaizbiedē miegu.

Iespējams, miega traucējumus izraisa alkohols vai smēķēšana, ja iedzer un smēķē pirms pašas gulētiešanas. Un no šiem abiem tieši cigaretes izsmēķēšana pat četras stundas pirms likšanās uz auss varētu būt tā, kas atstāj lielāku ietekmi uz miega kvalitāti un gulēšanas ilgumu, – tā uzskata miega pētnieki no dažādām ASV universitātēm, ieskaitot Hārvarda, Emorija un Floridas Atlantijas universitāti.

Šis ir viens no lielākajiem pētījumiem, kurā analizēts miegs un faktori, kas to ietekmē. Pētījumā bija iesaistīti 785 afroamerikāņi, kam zinātnieki sekoja līdzi vidēji septiņas naktis pēc kārtas.

Pētījuma laikā 45% dalībnieku vismaz vienā no vakariem dzēra kafiju, gandrīz 20% lietoja alkoholu un 9% smēķēja. Bezmiegs izrādījās problēma 19% dalībnieku, un viņi lielākoties bija arī smēķētāji, savukārt tie, kas visvairāk cieta no stresa un nemiera, lietoja alkoholu un dzēra kafiju.

Zinātnieki vērtēja miega kvalitāti pēc trim kritērijiem: ilguma (nepārtraukta miega garuma), nomoda ilguma pirms atkārtotas aizmigšanas (laiks, kas nepieciešams, lai atkal aizmigtu pēc pamošanās nakts vidū) un miega efektivitātes (laika daudzums, kas, guļot gultā, tiešām pavadīts miegā).

Cilvēkiem, kuri četras stundas pirms došanās gulēt dzēra alkoholu, bija apmēram par vienu procentu zemāka miega efektivitāte – tas ir, viņiem bija īsāks nepārtrauktais miegs nekā nedzērājiem. Smēķētājiem miega efektivitāte bija par 1,74% sliktāka. Kopumā smēķētāji gulēja vidēji par 42 minūtēm mazāk nekā nesmēķētāji, lai gan tā bija tikai gadījumā, ja viņi jau cieta no bezmiega, tāpēc grūti pateikt, kas tieši ietekmēja viņu miega kvalitāti.

Taču vislielākais pārsteigums izrādījās šis: kafijas dzeršana pirms gulētiešanas neietekmēja miega ilgumu vai kvalitāti – tātad, ja vēlaties, varat pēc vakariņām droši izdzert to savu tasi kafijas.