foto: Ekrānuzņēmums no Twitter ieraksta ar mirkļbirku #YoTambienMeDormi
Nakts dežūras un virsstundas: ārsti publicē fotogrāfijas, kurās redzami guļam darba vietās
Nereti gan Latvijā, gan citviet pasaulē ārsti strādā vairākās vietās vai piekrīt virsstundu darbam.
Runā speciālists
2020. gada 12. marts, 10:02

Nakts dežūras un virsstundas: ārsti publicē fotogrāfijas, kurās redzami guļam darba vietās

Jauns.lv

Laikā, kad koronavīrusa kontekstā ārstu darbs sabiedrībā izpelnījies lielāku uzmanību, vērts aplūkot jautājumu par ārstu slodzi darba laikā. Nereti gan Latvijā, gan citviet pasaulē ārsti strādā vairākās vietās vai piekrīt virsstundu darbam. Tāpat ārstu darbs paredz nakts dežūras, šādi cilvēka organismam radot ļoti lielu slodzi. Šorīt jau ziņojām, ka jaunā koronavīrusa izplatības dēļ Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) Operatīvās vadības centram, kurš atbildīgs par saņemto zvanu apkalpošanu un brigāžu izbraukumu plānošanu, ir ļoti būtiski palielinājusies noslodze.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pirms vairākiem gadiem Monterrejā, Meksikā, kāds pacients nofotografēja jaunu medicīnas ārsti, kura, izmantojot brīvāku brīdi, bija aizvērusi acis. Fotogrāfija izpelnījās plašas debates sabiedrībā, bet slimnīca konkrētajai ārstei nepiemēroja nekādas sankcijas. No ārstu puses tika sniegta tieši pretēja – aizstāvoša attieksme, norādot, ka ārstu darbs ir neiedomājami nogurdinošs. Jaunie ārsti nereti strādājot vairāk nekā diennakts garas maiņas.

Vēlāk ārsts Džuans Karloss (Juan Carlos) mikroblogošanas vietnē “Twitter” izveidoja mirkļbirku #YoTambienMeDormi ar nozīmi “Es arī esmu aizmidzis”, un ievietoja attiecīgu fotogrāfiju, kurā redzams guļot. Tvītu viņš bija papildinājis ar ierakstu, ka šādi notiekot pēc vairākām operācijām jebkurā regulārā maiņā.

Mirkļbirka izpelnījusies atbalstu ārstu vidū, regulāri papildinot ierakstu skaitu ar Karlosa ieviesto mirkļbirku. 

Aplūkojot Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) Operatīvās vadības centra šī brīža lielās noslodzes situāciju, šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma"  dienesta vadītāja Liene Cipule skaidroja, ka galvenokārt šī noslodze pieaugusi tāpēc, ka speciālajām brigādēm arvien biežāk jāierodas pie pacientiem paņemt bioloģisko materiālu Covid-19 analīzēm. Papildus tam cilvēki bieži zvana NMPD, lai dalītos ar savām bažām vai saņemtu konsultācijas saistībā ar jauno koronavīrusu.

Vienlaikus NMPD vadītāja atzīmēja, ka "parastajām" brigādēm, kas nestrādā ar iespējamiem Covid-19 pacientiem, ikdienas darbs un noslodze nav būtiski mainījusies.

Cipule atzina, ka lielas noslodzes dēļ pēdējā laikā NMPD cenšas nesniegt tādus maksas pakalpojumus kā dežūrēšana privātpersonu rīkotos publiskos pasākumos, "lai visus savus resursus novirzītu uz gatavību nākamajai slimības [Covid-19] attīstības fāzei, kad mums būs nevis maz, bet arvien vairāk un vairāk inficēto un, iespējams, arī pacienti smagā stāvoklī," norādīja Cipule.

NMPD vadītāja pastāstīja, ka dienestam pagaidām pietiek nepieciešamo aizsarglīdzekļu un medicīnas preču, jo tas sācis pastiprināti veidot rezerves jau pirms vairākiem mēnešiem - uzzinot par situāciju Ķīnas pilsētā Uhaņā.

Kā ziņots, Latvijā jaunā koronavīrusa izraisītā slimība Covid-19 līdz šim atklāta desmit cilvēkiem, no kuriem deviņi ir vienas grupas tūristi, kas 7.martā Latvijā atgriezušies ar vienu reisu no slēpošanas kūrorta Itālijā.

Tikmēr visā pasaulē Covid-19 gadījumu skaits 114 valstīs sasniedzis 118 000, un no šīs slimības miris 4291 cilvēks, liecina Pasaules Veselības organizācijas (PVO) dati.

PVO ģenerāldirektors Tedross Adhanoms Gebreiesuss 11.martā paziņoja, ka jaunā koronavīrusa uzliesmojums sasniedzis globālas pandēmijas līmeni.

Ņemot vērā minēto, Latvijas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) šodien plkst.14 atkal ir sasaucis Krīzes vadības padomes sēdi.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Ārsta realitāte: vairākas darba vietas

Pērnā gada izskaņā arī Latvijā plašu rezonansi izpelnījās ārsta reanimatologa Roberta Fūrmaņa paziņojums, ka strādā 32 stundas no vietas.

Atgādinājumam LTV sižets.