foto: Shutterstock
Atklāta spēcīga antibiotika, kas spēj nogalināt pat bīstamākās pret antibiotikām rezistentās baktērijas
Esi vesels
2020. gada 21. februāris, 13:44

Atklāta spēcīga antibiotika, kas spēj nogalināt pat bīstamākās pret antibiotikām rezistentās baktērijas

Jauns.lv

Izmantojot mākslīgo intelektu, atklāta spēcīga antibiotika, kura spēj nogalināt pat dažas no pasaulē bīstamākajām pret antibiotikām rezistentām baktērijām, ziņo BBC.

Jaunatklātais medikaments darbojas citādāk, nekā līdz šim zināmās antibiotikas.

Testi pierādījuši, ka jaunās zāles spēj pilnībā iznīcināt vairākus pret antibiotikām rezistentus baktēriju celmus, tostarp “ Acinetobacter baumannii” un “Enterobacteriaceae” (enterobaktērijas), divus no trim augstas prioritātes patogēniem, ko Pasaules Veselības organizācija uzskata par “kritiskiem”.

“Neskatoties uz to, ka antibiotikas pasaulē izgudrotas jau krietnu laiku atpakaļ, šis ir patiešām būtisks pagrieziens medicīnas zinātnē,” atzinusi projekta vecākā pētniece Regīna Barzileja. 

“Es domāju, ka šī ir viena no spēcīgākajām antibiotikām, kāda līdz šim ir atklāta. Tai piemīt ievērojama aktivitāte attiecībā pret daudziem antibiotiku rezistentiem patogēniem,” piebilda Barzileja. 

Rezistence pret antibiotikām rodas, kad baktērijas mutējas un attīstās, neļaujot sevi nogalināt līdz šim izmantotajiem antibakteriālajiem medikamentiem.

Bez jaunām antibiotikām, ik gadu 10 miljoni cilvēku visā pasaulē varētu būt pakļauti veselības briesmām.