foto: Shutterstock.com
Pēcdzemdību problēmas un to risinājumi - starpenes plīsumu ārstēšana
2019. gada 27. maijs, 14:14

Pēcdzemdību problēmas un to risinājumi - starpenes plīsumu ārstēšana

Jauns.lv

Dzemdības ir dabisks, bet traumējošs process, kas noteiktos gadījumos izraisa starpenes plīsumus. Diemžēl ir pārāk daudz nediagnozticētu plīsumu, ka sievietēm izraisa nesaturēšanas un citas problēmas. Ko darīt, lai tās novērstu stāsta klīnikas AIWA proktologs dakteris Kaspars Snipe.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Dabīgās dzemdībās izstumšanas fāzē mazuļa galviņa pamazām iestiepj starpeni un dzemdētāja sāk spiest to ārā. Ja viss notiek harmoniski (apmēram 2/3 gadījumu), tad starpenes audi, kas ir ļoti elastīgi, padodas, iestiepjas un bērniņš tiek ārā lieki netraumējot māti. Tomēr, bieži vien sieviete, izjūtot ļoti nepatīkamu mazuļa galviņas radītu stiepjošu-plēsošu sajūtu starpenē, sāk sevi neapzināti it kā pasargāt, nepietiekoši atslābināties. Rezultātā, pēdējā barjera mazuļa ceļā uz piedzimšanu - starpenes muskulatūra - krampjaini savelkas un stipri apgrūtina mazuļa piedzimšanu. Ja sieviete, par spīti sāpēm, spēj atslābināties, tad ir labi, bet, ja ne, iespējami plīsumi. Tāpēc ir jāļaujas profesionāļiem vadīt dzemdības un jāklausa viņiem. Ir vēl arī citi iemesli, kāpēc starpenes grūti padodas iestiepšanai.

Dažkārt mediķi vajadzības gadījumā veic slīpu iegriezumu starpenē – epiziotomiju, kas paplašina dzemdību ceļus, kas palīdz bērniņam nākt pasaulē. Pēc dzemdībām šo iegriezumu sašuj. Dzemdību laikā mēdz notikt arī dažādu pakāpju spontānie plīsumi. Tos, kurus mediķi pamana, arī sašuj. Lielākā problēma ir nepamanītie jeb nediagnozticētie plīsumi un jo īpaši anālā sfinktera bojājumi (Obstetric anal sphincter injury - OASI)

“Visām jaunajām māmiņām, kuras dzemdējušas pašas un vēl baro bērnu ar krūti, iesaku godīgi sev pajautāt – vai ar mani viss ir tāpat, kā pirms dzemdībām. Neticiet, ka pēc dzemdībām “tā ir visām un tā tam ir jābūt”. Ja ir diskomforts, sāpes, urīna vai fekāliju nesaturēšana, to ir iespējams uzlabot,” skaidro proktologs.

foto: Publicitātes foto

Pasaules Veselības organizācija iesaka pirmo reizi dzemdējušām sievietēm pēc epiziotomijas vai, ja ir aizdomas par starpenes bojājumiem, veikt specifisku ultrasonogrāfiju. Diemžēl Latvijas dzemdību namos šādu ultrasonogrāfiju nav iespējams veikt, jo tas ir ļoti specifisks izmeklējums, kuru iespējams veikt tikai dažās medicīnas iestādēs visā valstī. 

Kādas ir starpenes plīsuma smaguma pakāpes?

  • I pakāpe – nelieli plīsumi vērojami tikai ādā un maksts gļotādā, muskuļu slānis ir neskarts. Var iztikt arī bez šuvēm. Lielākā daļa plīsumu ir star maksts atveri un anālo atveri.
  • II pakāpe – ir plīsuši starpenes muskuļi, bet nav bojāti sfinkteri.
  • III pakāpe – plīsis ir arī taisnās zarnas slēdzējmuskulis sfinkteris. Tas mēdz būt īpaši viltīgs jo mēdz būt bez redzamiem ādas plīsumiem un var palikt nepamanīts
  • IV pakāpe – plīsums iestiepjas tālāk tūplī vai taisnajā zarnā

Faktori, kas veicina plīsumus:

  • liels bērna svars,
  • straujas dzemdības;
  • vakuuma vai stangu izmantošana dzemdību laikā;
  • bērna novietojums iegurnī;
  • smagas un ilgstošas dzemdības;
  • epiziotomija jeb starpenes iegriešana.

Nepamanītie plīsumi

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Pirmās otrās pakāpes plīsumu sašuj. Diemžēl 60 – 80% gadījumā 3. un 4 pakāpes plīsumi var sākotnējineradīt speciofiskas sūdzības, tāpēc to bez īpašas izmeklēšanas var arī nepamanīt. Plīsumi mēdz būt ar vēlīnām sekām.

Pie proktologa mēdz vērsties arī sievietes, kuras ir dzemdējušas 70. - 80. gados, bet menopauzes laikā laikus nediagnozticētu dzemdību plīsumu radītās problēmas sakarā ar hormonu līmeņa krišanos un audu atslābumu ir pieaugušas. Šīs sievietes nesaturēšanu dēļ ir kā piesietas tualetei, cenšas neiet tālu no mājām, jo jebkura iziešana sabiedrībā izraisa stresu.

Ja pirmajās 12 stundās šos plīsumus sašuj, viss dabīgi sastājas savas vietās. Bet 3 un 4 pakāpes plīsumi, lai arī nopietnāki, var palikt nepamanīti. Ir ļoti svarīgi, lai sievietei saglabātos anālā slēdzējmuskuļa funkcijas.

Mediķi zina, kā pārbaudīt vienkāršākajā veidā šo muskuli izmeklējot per rectum – ieliekot pirkstu anālajā atverē, un atbilstošā veidā iztaustot, kā arī lūdzot sasprindzināt slēdzējmuskuli. Līdzīgu pārbaudi var veikt arī ultrasonogrāfiski un vēlams uzreiz pēc bērniņa piedzimšanas, lai tūlīt vēl operācijas zālē varētu sašūt to, kas šujams. Tas ir svarīgi, lai ar aci neredzamu, dziļāku plīsumu gadījumos var rekunstrukciju veikt pirmajās 12 stundās. Ja tas netiek izdarīts uzreiz, tad pēc tam vairs nav tik svarīgi, vai slēdzējmuskuļa atjaunošana notiek 5 mēnesī vai piektajā gadā vai vēl vēlāk, tāpēc nekad nav par vēlu vērsties pie ārsta, lai atrisinātu problēmu, kura būtiski pazemina dzīves kvalitāti. 

foto: Publicitātes foto

Kas notiek, ja problēmu laikus nepamana?

Pirmkārt, var būt fēču vai/un urīna nesaturēšana visdažādākajās pakāpēs. Ja ir plīsis anālais sfinkteris jeb slēdzējmuskulis, atkarībā no bojājuma pakāpes var būt fēču (jeb vēdera izejas) nesaturēšana. Dažkārt plīsums ir tik liels, ka saplīst starpene no maksts līdz anālai atverei, sfinkteris un taisnās zarnas sieniņa un pat veidojas tāds kā kopīgs kloākas kanāls vai reizēm veidojas fistulas – atveres starp taisno zarnu un maksti.

Pirmām kārtām tas ļoti apgrūtina sievietei higiēnas ievērošanu, jo vēdera izeja lielākā vai mazākā mērā nepakļaujas gribai. Tā kā ir divi anālie slēdzējmuskuļi (sfinkteri), un dziļākais daļēji nepakļaujas gribai, tad normāli cilvēks sajūt vajadzību doties uz tualeti, kad atveras dziļākais slēdzējmuskulis, bet ar seklāko var noturēt “lielās darīšanas” līdz piemērotam mirklim. Ja šis ārējais sfinkters ir bojāts, tad sievietei ļoti ātri jāpagūst līdz tualetei. “Parasti mēdz būt tā – kamēr sieviete ar mazuli dzīvojas pa māju, viņa kaut kā tiek galā ar šo problēmu. Pie proktologa atskrien tad, kad bērnudārza vai skolas sarīkojumā gadās nepatīkami starpgadījumi. Vai arī, kad ar automašīnu sāk vadāt bērnus uz skolu vai dārziņu. Jo ilgāku laiku jābūt ārpus mājas, jo sievietei ar vēdera izejas nesaturēšanas problēmām ir grūtāk,” skaidro dakteris. “Manā praksē bijušas arī sievietes, kuras ar šādām jau pirmajās dzemdībās radušiem plīsumiem vēl pagūs piedzemdēt vienu vai divus bērnus,” viņš piebilst.

Fēču nesaturēšana var būt trīs pakāpēs – pirmā vieglākā, kad grūti saturēt gāzes. Otrā – vidējā pakāpe, kad grūti saturēt šķidrāku vēdera izeju un trešā – smagākā pakāpe, kad nav spējas saturēt stingras konsistences izkārnījumus.

Iespējama arī urīna nesaturēšana, kas saistās ar iegurņa pamatnes muskuļu, kas veido tādu kā grīdu, uz kuras turas iegurņa orgāni, izstaipīšanos un pūšļa noslīdējumiem.

Otra problēma – sāpes vai nepatīkamas sajūtas seksa laikā. Parasti sāpīgas un nepatīkamas ir atsevišķas pozas, kuras agrāk sagādāja prieku. Piemēram, no aizmugures. Tāpēc nav brīnums, ka šīs sievietes sāk izvairīties no seksa.

Treškārt – mazā iegurņa orgānu prolapss jeb noslīdējumi. Var būt urīnpūšļa, zarnu un maksts noslīdējumi.

Ja sieviete pati šaubās, vai viņai ir vai nav kādas pēcdzemdību problēmas, dakteris Snipe iesaka palēkāt pa batutu un ieklausīties savās sajūtās – patīk, nepatīk, kāpēc īsti nepatīk. Jo lēkājot pa batutu, uz iegurņa pamatni un sfinkteriem rodas lielāks spiediens un inerce.

foto: Publicitātes foto

Kā var palīdzēt?

Jādodas pie proktologa. Ārsts ieteiks specifiskus funkcionālos izmeklējumus. Tā var būt gan rektāla ultrasonogrāfija (to var salīdzināta ar vaginālu sonogrāfiju, atšķirība ir tajā, ka zonde tiek ievadīta nevis makstī, bet taisnajā zarnā, Latvijā ir nedaudzas iestādes, kurās ir šī aparatūra un speciālisti, kuri prot šo izmeklējumu veikt) gan rektālā manometrija, ko veic sākot ar sesto līdz devīto mēnesi pēc dzemdībām (agrāk veiktam izmeklējumam var būt biežāki viltus pozitīvie un viltus negatīvie rezultāti). Dažkārt veic defekogrāfiju, kuras laikā redz, kas notiek ar mazā iegurņa orgāniem spiešanas laikā.

Sievietēm pašām ir svarīgi uzdot savam ginekologam vai vecmātei pareizu jautājumu. Ja viņas jautas – vai tā var būt pēc dzemdībām, tad saņems apstiprinošu atbildi. Savukārt, ja viņas vaicās, kādi iespējami risinājumi problēmām ar sāpīgu dzimumaktu vai nesaturēšanu, atbilde jau būs konkrētāka. Dakteris Snipe sadarbojas ar vairākiem urologiem un ginekologiem, kuri specializējās tieši dzemdību radītu problēmu un iegurņa orgānu noslīdējumu ārstēšanā.

Viens no veidiem, kā ķirurģiski palīdzēt risināt nesaturēšanas problēmas ir iegurņa pamatnes cēlējmuskuļa priekšējo kājiņu piestiprinājuma vietu samainīšana, tā, lai tās krustotos telpā starp maksti un taisno zarnu, kas daļēji aizstāj anālo kanālu.

Operācijas, kas likvidē dzemdību plīsumu sekas var veikt gan pavisam jaunām sievietēm, gan arī sievietēm sirmā vecumā.

Šajā jomā milzīga loma ir darbam ar fizioterapeitu, kurš pārzina iegurņa muskulatūras trenēšanas metodes – 85% nesaturēšanu un prolapsa gadījumu fizioterapija uzlabos dzīves kvalitāti un samazinās sūdzības.

Kad jāveic operācija?

Pēc Pasaules veselības organizācijas OASIS vadlīnijām anālā slēdzējmuskuļa rekonstrukcijas operācija veicama, ja muskuļu gredzena defekts ir lielāks par 30 grādiem. Ja plīsušais muskulis nav sašūts pirmo 12 stundu laikā, tad optimālai laiks, kad veikt šo operāciju ir tad, kad jaunā māmiņa jau beigusi zīdīt bērniņu, bet vēl bērna kopšanas atvaļinājuma laikā, lai atgriezties darbā varētu jau ar atrisinātām problēmām. Pirms šīs operācijas ārsti jautās, vai paredzētas vēl dzemdības. Tad, atkarībā no gadījuma, jāvērtē ārstēšanas plāns – var gadīties, ka labāk slēdzējmuskuļa rekonstrukciju veikt pēc plānoto bērnu dzemdēšanas, ja saturēšanas funkcija, pat uz traumas fona, ir apmierinoša.

Par "AIWA Clinic"

Pirmā un vienīgā Latvijā privātā plaša profila slimnīca "AIWA Clinic" piedāvā diagnostiku, visplašākā spektra ķirurģiju, plastisko ķirurģiju, kā arī pēcoperācijas rehabilitāciju. 

"AIWA Clinic" ir veidota pēc Eiropas labāko medicīnas iestāžu koncepta, mājīgās telpās un viesnīcas tipa palātās pacientiem piedāvājot augstvērtīgu medicīnisko aprūpi. AIWA Clinic praktizējošo speciālistu komandā ir vairāk nekā 50 Latvijas labāko profesionāļu.

foto: Publicitātes foto

"AIWA Clinic" augstas kvalifikācijas speciālisti veic mazinvazīvas operācijas, izmantojot jaunākās paaudzes saudzējošas tehnoloģijas, kas ļauj pacientam maksimāli ātri atgriezties pie ierastā dzīvesveida.

Ķirurģiskās manipulācijas klīnikā "AIWA Clinic" tiek veiktas atbilstoši Eiropas standartiem, tādējādi garantējot augstu efektivitātes līmeni un labus rezultātus. Augstas kvalifikācijas speciālisti izvēlas katram pacientam individuāli piemērotāko ārstēšanas metodi, vadoties tikai un vienīgi pēc pacienta interesēm un stāvokļa un ņemot vērā plašās iespējas veikt dažādas ķirurģiskās operācijas gan ar endoskopijas un lāzera aparatūras palīdzību, gan klasiskā veidā.

Klīnikā ir pieejams plašs ķirurģisko pakalpojumu spektrs – ne tikai vispārējās ķirurģijas pakalpojumi, bet arī bariatriskā (kuņģa samazināšanas) ķirurģija, bērnu ķirurģija, ginekoloģija, neiroķirurģija, oftalmoloģija jeb acu ķirurģija, otolaringoloģija, pēdas ķirurģija, proktoloģija, traumatoloģija un ortopēdija, kā arī uroloģija. Ir pieejama arī augsta līmeņa plastiskā ķirurģija un skaistumkopšanas procedūras.

Klīnikā pieejamas arī dažādas izmeklēšanas metodes. Augstvērtīgu palīdzību sniedz "AIWA Clinic" terapeitiskās nodaļas ārsti, kuri ir specializējušies diagnostikā un ārstēšanā ļoti dažādās jomās: vispārīgajā terapijā, gastroenteroloģijā, neiroloģijā, kardioloģijā, pulmonoloģijā, dermatoloģijā, nefroloģijā, uroloģijā. 

Klīnikā var ērti veikt regulārās profilaktiskās veselības pārbaudes. 1–3 dienu laikā iespējams veikt izmeklējumus, izmantojot ekspresdiagnostikas programmas "Check-up" un "Screening". Datortomogrāfija, magnētiskā rezonanse, 3D ultrasonogrāfija un doplerogrāfija, digitālais rentgens, laboratorijas izmeklējumi tiek veikti vienuviet.

Adrese Maskavas iela 241, Rīga (bezmaksas autostāvvieta)

Tālrunis +(371) 67799100, +(371) 20022581, +(371) 22337355

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar "AIWA Clinic"

Lasiet vēl par   3DTRUS (Trīsdimensiju transrektālā ultrasonogrāfija, jeb Transrektāla ultrasonogrāfija ar 3D attēla apstrādi) izmeklējuma veikšanas iespējām "AIWA Clinic" https://jauns.lv/raksts/par-veselibu/325197-kas-ir-3dtrus-izmeklejums