foto: Pexels
Pat ja liekas - viss ir labi, katram vajag pārbaudīt aknas reizi gadā. Tās var slēpt nopietnu slimību
2019. gada 4. jūlijs, 06:00

Pat ja liekas - viss ir labi, katram vajag pārbaudīt aknas reizi gadā. Tās var slēpt nopietnu slimību

Jauns.lv

Ja jūtamies labi, tad visticamāk, ka par savu aknu veselību ikdienā nedomājam. Tomēr aknu slimību simptomi lielākoties parādās tikai tad, kad orgāns jau ir stipri bojāts.

Tā kā caur aknām plūst viss, ko mēs apēdam, iedzeram un elpojam, mūsu dzīvesveids var būtiski ietekmēt aknu veselību. Vai tiešām jāsāk ievērot striktu diētu, jāatsakās no saldumiem un ogļhidrātus saturošām maltītēm? Skaidro ģimenes ārste Karīna Vernere.

Aknas ir apmēram futbolbumbas lielumā, atrodas paribes labajā pusē un veic vairākus būtiskus uzdevumus, lai uzturētu cilvēka organisma veselu un spēcīgu. Viens no būtiskākajiem ārējiem faktoriem, kas labvēlīgi ietekmē aknas, ir sabalansēts un veselīgs uzturs – olbaltumvielām un šķiedrvielām bagāti produkti, dārzeņi, pākšaugi, zivis un liesa gaļa. Tomēr, kā atzīst ģimenes ārste Karīna Vernere, ja vien nav saņemti īpaši norādījumi no ārsta, sevi stingri ierobežot un aiziet galējībās ar uztura paradumu maiņu nevajadzētu.

"Var ierobežot cukuru un taukus saturošus produktus, ja tie tiek patērēti vairumā, bet arī tos pilnībā izslēgt no ēdienkartes nerekomendēju. Ir jāievēro mērenība visā, ko ēdam un dzeram," uzskata daktere.

Lai aknas būtu veselas, svarīgs priekšnoteikums ir arī regulāras veselības pārbaudes – veselam cilvēkam aknu rādītājus asins analīzēs ieteicams pārbaudīt vismaz reizi divos gados. Ja pēc pārbaudēm atklājies, ka aknas ir bojātas, nepieciešams konsultēties ar ārstu, kas ieteiks piemērotāko risinājumu. Tā kā aknām piemīt spēja atjaunot savas šūnas, steatozes (aknu aptaukošanās) un hepatīta izraisītās izmaiņas aknās ir atgriezeniskas, tātad – ārstējamas. Vairumam slimnieku šādos gadījumos līdz aknas aizsargājoši un atjaunojoši medikamenti – hepatoprotektori, kuri palīdz atjaunot un nostiprināt aknu šūnu membrānas.

Fiziskās aktivitātes – neatņemama sastāvdaļa ikdienā
Cilvēka ķermenis ir radīts kustībai, un fiziskajām aktivitātēm ir būtiska loma cilvēka vispārējās, bet jo īpaši aknu veselības uzturēšanai – viens no aknu aptaukošanās cēloņiem ir tieši mazkustīgs dzīvesveids. "Fiziskajām aktivitātēm jābūt kā neatņemamai sastāvdaļai jebkura cilvēka ikdienā, un nav svarīgi, vai tās ir regulārās aktīvas pastaigas svaigā gaisā vai kāds sporta veids," uzsver Dr. Vernere. 

Ja saspringtajā ikdienā nav laika regulāriem treniņiem, jāapdomā citas alternatīvas – automašīnas vai sabiedriskā transporta vietā izvēlies uz darbu doties kājām vai arī pāris minūtes dienā atvēli laiku vingrojumiem, kurus iespējams veikt arī birojā. 

Lai labāk izprastu priekšnoteikumus lieliskai aknu veselībai, iesakām vadīties pēc klasiskajiem veselīga un sabalansēta dzīvesveida ieteikumiem:

  • Neaizraujies ar drastiskām diētām! Ja plāno ievērot kādu no populārajām diētām, piemēram, Atkins, Keto, Dikāna vai Paleo diētu, pirms tam konsultējies ar ārstu – šīs diētas var negatīvi ietekmēt aknu veselību;
  • Izvairies no pārmērīgas fruktozes un glikozes uzņemšanas - no iepriekš apstrādātiem pārtikas produktiem un gāzētajiem, saldajiem dzērieniem;
  • Ieteicams 2-3 reizes nedēļā uzturā lietot zivi, kā arī katru dienu apēst saujiņu riekstu (jo īpaši mandeles) un sēklas. Kā galveno taukvielu ēdienu pagatavošanai iesakām izvēlēties extra-virgin olīveļļu;
  • Ēd augu izcelsmes pārtikas produktus, kuros ir daudz šķiedrvielu, - dārzeņus, pilngraudu produkti, augļi. Lieliska izvēle būs sezonālās ogas, piemēram, mellenes;
  • Izvairies no veikalā nopērkamajiem pusfabrikātiem;
  • Dzer daudz šķidruma – ūdeni, tējas, svaigi spiestas sulas;
  • Neaizmirsti, ka būtiska loma ir arī kvalitatīvam miegam – centies izveidot savu miega režīmu, katru vakaru ejot gulēt vienā un tajā pašā laikā un naktsmieram veltot vismaz 7 stundas