foto: Shutterstock
Ja mazs bērns neuzņem pietiekami daudz kalcija un D vitamīna, potenciālo veselības risku saraksts ir garš
2021. gada 14. oktobris, 06:50

Ja mazs bērns neuzņem pietiekami daudz kalcija un D vitamīna, potenciālo veselības risku saraksts ir garš

Jauns.lv

Rahīts, mīksti kauli un nervozitāte – ja mazs bērns neuzņem pietiekami daudz kalcija un D vitamīna, potenciālo veselības risku saraksts ir garš.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tomēr tikai 6% aptaujāto vecāku Latvijā zina, ka viņu 1–3 gadus vecajam bērnam nepieciešams četrreiz vairāk kalcija nekā pieaugušajam, savukārt nieka 3% – ka mazajam vajag septiņreiz vairāk D vitamīna nekā lielam cilvēkam. Kādēļ šie divi elementi 1–3 gadu vecu bērnu uzturā ir tik svarīgi, skaidro kampaņas “Mazais nav lielais” eksperte Anna Birka, ārste pediatre ar gandrīz 40 gadu stāžu.

Laika posmā no viena līdz trīs gadu vecumam mazuļa organisms sasniedz galveno attīstības posmu. Šajā laikā īpaši svarīgi ir nodrošināt atbilstošas uzturvielas pareizā daudzumā. Lai gan viena gada vecumā bērns var sākt ēst visu pārtikas grupu produktus, jāatceras, ka mazais nav lielais, un pāreja uz pilna spektra ēdienkarti jāveic gudri. Daudzi vecāki to dara pavirši, jo vieglāk un ātrāk ir ēdināt mazuli ar to, kas tiek gatavots pārējai ģimenei. Taču, nepievēršot pienācīgu uzmanību mazuļa ēdienkartei, pastāv risks, ka bērns neuzņems pietiekamu daudzumu uzturvielu, kas ir ļoti svarīgas pilnvērtīgai attīstībai. 

Kalcijs – stipram organismam

Viena no šādām neaizstājamām uzturvielām ir kalcijs, kas cilvēka organismā “atbild” par stipriem kauliem un zobiem, palīdz veidot muskuļus, stimulē nervu darbību, regulē asinsspiedienu un labvēlīgi ietekmē sirds veselību.

Tik daudzkārt dzirdētais vecmāmiņu atgādinājums, ka mazulim jāēd biezpiens, jo augošam organismam vajag kalciju, ir pilnīgi patiess. Taču vecāku zināšanas par to, cik tad daudz kalcija patiesībā bērnam katru dienu jāuzņem, gan ir satraucoši mazas.
1–3 gadus vecam bērnam dienā jāuzņem ~500mg kalcija, tas ir, četras reizes vairāk kalcija uz vienu kilogramu ķermeņa svara nekā pieaugušajam. Ja kalcija rezerves ir nepietiekamas, tas no kauliem tiek “pārsūtīts” uz citām ķermeņa daļām. Šādai situācijai ieilgstot, ar laiku kauli kļūst vāji un trausli.

Hronisks kalcija un D vitamīna trūkums rada risku saslimt ar rahītu: rahīts mīkstina kaulus, un, bērnam augot, var veidoties pataloģijas kaulos, kuri 1–3 gadu vecumā aug visstraujāk – galvaskausā, krūšu kaulā, ribās, mugurkaulā, kājās, kas var iegūt X vai O burta formu. Daudzi vecāki nezina, ka zems kalcija līmenis izraisa arī pastiprinātu nervozitāti, tāpēc bērns var kļūt raudulīgs un niķīgs.

Kalcijam noteikti jābūt bērna uzturā, un šis ir viens no elementiem, kam jāpievērš īpaša uzmanība. Daudz kalcija satur piena produkti: pusglāzē bezpiedevu jogurta ir 207 mg kalcija, viena siera šķēle satur aptuveni 112 mg, ceturtdaļa glāzes spinātu – ap 60 mg, bet šķēle pilngraudu maizes – apmēram 24 mg vērtīgās vielas. Protams, lieliski noderēs arī biezpiens, tomēr jāizvairās no saldinātajiem biezpiena desertiem, tāpat arī no saldinātiem jogurtiem; arī biezpiena sieriņš nav vērtīgs kalcija avots, tas ir cukurots našķis. Noteikti ieteicami ir Brazīlijas rieksti, mandeles, sezama sēklas, kā arī pākšaugi – baltās un sarkanās pupiņas, turku zirņi. Tomēr jāseko līdzi, lai šie produkti bērna ēdienkartē tiktu iekļauti atbilstoši bērna vecumam. Veseli rieksti bērnam var būt pārāk cieti, ja nav izauguši visi zobi, tāpēc pastāv aizrīšanās risks. Toties sasmalcināti un pievienoti biezpienam, tie būs gan garšīgi, gan veselīgi. Ātri un vienkārši pagatavojams našķis gan bērnam, gan pieaugušajam, būs biezpiens, kas sablendēts ar ogām un riekstiem. 

D vitamīns – kalcija atbalstam

Bez D vitamīna organisms nespēj absorbēt uzņemto kalciju, tādēļ kalcija daudzums, kas uzsūcas kaulos, ir atkarīgs ne tikai no maltītes sastāvdaļām, bet arī D vitamīna daudzuma organismā. D vitamīns nodrošina pienācīgu mazuļa augšanu, pareizas stājas un veselu zobu veidošanos. Ceturtā daļa aptaujāto vecāku uzskata, ka 1–3 gadus vecam bērnam nepieciešams tāds pats daudzums D vitamīna kā pieaugušajam.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Taču bērna skelets augot aktīvi veidojas, tāpēc uz vienu kilogramu ķermeņa svara mazulim jāuzņem pat septiņas reizes vairāk D vitamīna nekā pieaugušajam. Bērnam dienā jāuzņem aptuveni 500 DV (darbības vienības) D vitamīna. Svarīgi nodrošināt, lai bērna uzturā būtu pietiekami daudz D vitamīnu saturošu produktu – zivis, piena produkti, olas, un lai bērns pēc iespējas vairāk laika pavadītu ārpus telpām. 

Tā kā visbiežāk D vitamīnu ar pārtiku vien pietiekamā daudzumā uzņemt nav iespējams, ārste norāda, ka bērnam līdz 3 gadu vecumam jādod papildu D vitamīns, pauzi ieturot tikai saulainajos vasaras mēnešos, ja ģimene daudz laika pavada ārpus telpām vai ceļo uz siltajām zemēm. Nereti papildu D vitamīns jāuzņem arī bērniem pēc 3 gadu vecuma. Kādu D vitamīna preparātu izvēlēties, ieteiks ārsts. Vērtīgs kalcija un D vitamīna avots pēc gada vecuma ir piena maisījums – piemēram, divas glāzes Aptamil3 piena maisījuma nodrošina 80% no ieteicamās D vitamīna dienas devas un 52% no ieteicamās kalcija devas. 

Noderīgi ieteikumi

Produkti, kas satur daudz kalcija: piena produkti – nesaldināts jogurts, biezpiens, siers; zaļie dārzeņi – brokoļi, spināti; pilngraudu maize; rieksti – Brazīlijas rieksti, mandeles, sezama sēklas; pākšaugi – baltās un sarkanās pupiņas, turku zirņi.
Produkti, kas satur D vitamīnu: zivis, piena produkti, olas.
Bērniem līdz 3 gadu vecumam nepieciešams uzņemt papildu D vitamīnu. 

Svarīgi nepārspīlēt! Jāseko līdzi, kādas pārtikas piedevas bērns lieto un kas ir to sastāvā. Ja bērns uzturā lieto piena maisījumu, papildu kalciju un  D vitamīnu uzņemt nav nepieciešams.