foto: Shutterstock
Ikviens var panākt, lai vēders strādātu kā pulkstenis: 10 vienkārši ieteikumi
Esi vesels
2018. gada 9. februāris, 07:10

Ikviens var panākt, lai vēders strādātu kā pulkstenis: 10 vienkārši ieteikumi

Ance Anna Šternberga

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Brīžos, kad atļaujam sev dažādas gastronomiskas baudas, ēdot produktos, ko, iespējams, ikdienā nemaz nelietojam, vai vienkārši ēdot mazliet par daudz, var rasties problēmas ar gremošanas sistēmu – vēdera pūšanās, smaguma sajūta, aizcietējumi. Tiem, kam ir šāda tendence, ieteicams īpaši padomāt par līdzekļiem un veidiem, kā problēmu risināt, jo nav noslēpums – zarnu trakta veselība tieši ietekmē cilvēka kopējo veselību. 

Kā panākt, lai vēders strādā kā pulkstenis

Gandrīz ikviens cilvēks kaut reizi mūžā ir saskāries ar nepatīkamu problēmu kā aizcietējumi. Tas var būt bijis agrā bērnībā vai vēlākajos gados, un to var būt izraisījis nepietiekams uzturs, stress, pārmērīga kofeīna lietošana vai dažādi emocionāli iemesli. Naturopāte, veselības un uztura trenere Ance Anna Šteinberga dalās ar 10 padomiem, kā atvieglot aizcietējumus.

1. Optimāls ūdens daudzums
Sāksim ar pašiem pamatiem. Reizēm vienkārši pietiek dzert vairāk ūdens un nodrošināt normālu organisma hidratāciju. Ūdens ir visa pamatu pamats. Cilvēka ķermenis sastāv no 70 % ūdens, tāpēc ir tikai loģiski ikdienā izdzert vismaz 1,5 l tīra ūdens. Ūdens dzeršana neizklausās pārāk zinātniska metode, lai novērstu aizcietējumus, un ūdens nav maģiska tablete vai pulverītis, ko reklamē visos televīzijas kanālos, tāpēc šo elementāro praksi mēs bieži aizmirstam. 

Ūdens palīdz izvadīt toksīnus, vielmaiņas galaproduktus un sārņus no organisma, tas palīdz šūnām uzņemt skābekli un uzturvielas, palīdz ādai būt mirdzošai un iekšējiem orgāniem veseliem.

2. Regulāras fiziskās aktivitātes, vingrojumi vēdera muskulatūrai 
Mazkustīgs dzīvesveids, ik dienu pavadot pie rakstāmgalda, var būt viens no iemesliem, kas veicina neregulāru vēdera izeju. Aktīvs dzīvesveids palīdz sirsniņai sisties straujāk, asinsritei un limfātiskai sistēmai cirkulēt ātrāk un efektīvāk, šādi palīdzot arī uzņemtajai pārtikai pārvietoties pa gremošanas traktu ātrāk. Dažādi vingrojumi vēdera muskulatūrai ir īpaši efektīvi, jo veicina asins cirkulāciju vēdera dobumā. Tiek nodarbināti arī zarnu trakta gludie muskuļi, iekustinot resnās zarnas peristaltiku.

3. Vēdera dobuma masāža
Vai jums bērnībā vecmāmiņa masēja vēderu, kad sūdzējāties par vēdergraizēm? Vēdera masāža ne vien palīdz tieši iekustināt zarnu traktu un atbrīvot no aizcietējumiem mehāniski, bet arī atbrīvo enerģijas blokus 2. un 3. čakrā, kas atbild par gremošanas veselību. 

4. Dziļā elpošana – divi zaķi ar vienu šāvienu
Dziļā elpošana palīdz gremošanai strādāt efektīvāk divējādi – kad plaušas piepilda ar gaisu, elpošana vēdera dobumā mehāniski palīdz visam virzīties uz leju. Otrs efekts – dziļā elpošanas tehnika palīdz ķermenim nomierināties un pārslēgties uz parasimpātisko nervu sistēmu, kas atbild par mieru un gremošanu. 

5. Stresa menedžments
Stresa situācijās jeb brīdī, kad ķermenī dominē simpātiskā nervu sistēma, organisms izslēdz gremošanas procesus, jo tie tērē enerģiju, turpretim stresa situācijā enerģija ir jātaupa, lai varam bēgt vai cīnīties ar… nezvēru? Mūsdienās hronisks stress jeb pastāvīga atrašanās simpātiskās nervu sistēmas ietekmē ir ļoti izplatīta problēma – nespēja relaksēties, atbrīvoties, slikts miegs, nogurums, trauksmes izjūta, nervozitāte, garastāvokļa svārstības un aizcietējumi, kā arī ļoti vāja gremošana kopumā rodas palielināta stresa dēļ. 

Stresa menedžments ir ārkārtīgi būtiska ikdienas sastāvdaļa. Patiesībā mūsdienu lielā slimošanas epidēmija ir galvenokārt sākusies tāpēc, ka ir pārāk daudz stresa un nabadzīgs uzturs. 

6. Veselīgs, pilnvērtīgs un dabīgs uzturs
Tas patiešām ir ļoti primitīvi, taču bez tā diez vai izdosies iekustināt kuslu zarnu peristaltiku. Dabīgi, bioloģiski dārzeņi, lauku olas, savvaļas zivis, bioloģiska gaļa, sezonālie augļi un ogas, sēklas un rieksti – tam ir jābūt veselīga uztura pamatā. Šeit jāuzsver, ka katram pašam ir jāmeklē sev piemērotā uztura “piramīda”, jo kas vienam der, citam – gluži otrādi – var radīt problēmas. 

7. Alerģija un produktu nepanesība
Nereti aizcietējumus rada it kā veselīgie produkti (vai vismaz tie, kurus agrāk par tādiem uzskatījām), taču tas ir tikai tāpēc, ka cilvēkam kā konkrētam indivīdam šis produkts konkrētajā dzīves posmā neder. 

8. Probiotiskās baktērijas
Dažos teikumos nav iespējams izstāstīt, cik ārkārtīgi būtiska nozīme ir labvēlīgajām baktērijām mūsu veselībā. Tas ir pamatu pamats, tieši tāpēc lielā antibiotiku ēra ar laiku ir radījusi milzum daudz un dažādu veselības problēmu. Būtu ieteicams lietot vairāk dabīgi fermentētu produktu – skābētus kāpostus un citus dārzeņus, raudzētus piena produktus attiecīgajā sezonā u. c., lai uzlabotu ne vien zarnu peristaltiku, bet arī veselību kopumā.

9. Kurkumas pasta
Kurkuma samazina iekaisumu un palīdz dažādu slimību gadījumos, bet kurkuma ir vēl arī lielisks žults dzinējs. Žultij galvenokārt ir divas funkcijas – izvadīt nevajadzīgās vielas un toksīnus un palīdzēt asimilēt taukvielas tievajās zarnās. Žults patiesībā ir dabīgs laksatīvs, kas atvieglo aizcietējumus, tai piemīt antibakteriāla un antiseptiska ietekme uz zarnu traktu. Kurkumas pastas lietošana aizcietējumu gadījumos var palīdzēt ne vien atvieglot vēdera izeju, bet arī uzlabot kopējo gremošanas veselību. Ja ir akūti aizcietējumi, ieteiktu lietot ½ tējkaroti kurkumas pastas katru stundu, uzdzerot pāris malku riekstu piena ar gī sviestu un uzkožot kādu melno piparu.

10. Trifala
Trifala ir Indijas augu maisījums, kas sastāv no trim augiem. Trifalai piemīt pretiekaisuma, antibakteriāla, antiseptiska un tonizējoša iedarbība. Tā ir viens no komponentiem, ko var izmantot, lai efektīvi regulētu svaru, jo trifala izvada no organisma šlakvielas un toksīnus, kā arī uzlabo zarnu darbību, veicina regulāru vēdera izeju. Lieto 1 tējkaroti pirms gulēt iešanas, uzdzerot siltu ūdeni.