foto: Shutterstock
Ja gribi labāk izgulēties, uzliec saulesbrilles
Eksperimentā noskaidrots, ka tonētas brilles ļauj gulēt par 30 minūtēm ilgāk un miegs ir kvalitatīvāks.
Esi vesels
2018. gada 4. februāris, 14:07

Ja gribi labāk izgulēties, uzliec saulesbrilles

Anda Leiškalne

"Tautas Veselības Avīze"

Kolumbijas universitātes (ASV, Ņujorka) medicīnas centrs atradis veidu, kā uzlabot miega kvalitāti tiem, kas vakaros mēdz skatīties ekrānos – televizora, datora vai viedtālruņa.

Pilnībā izvairīties no ekrāniem mūsdienu cilvēkiem ne vienmēr ir reāli, taču ir iespēja bloķēt miegam kaitīgāko šī starojuma spektra daļu – zilos viļņus. Tieši tie neļauj organismam vakarā radīt savu dabīgo aizmidzinātāju – melatonīnu, bet, tieši otrādi, tā līmeni samazina.

Izrādās, šo negatīvo ekrānu efektu var mazināt ar saulesbrillēm, pārbaudījuši zinātnieki. Eksperimentā piedalījās 14 cilvēki, kas sirga ar bezmiegu.

Septiņus vakarus pēc kārtas divas stundas pirms došanās gulēt brīvprātīgie izmantoja brilles – puse ar caurspīdīgiem stikliem, bet puse ar dzintara krāsā tonētiem.

Pēc četrām nedēļām atkārtoja šo eksperimentu, taču šajā reizē ar mainītām brillēm – tonēto vietā dalībnieki izmantoja caurspīdīgās, un otrādi. Eksperimenta laikā fiksēja brīvprātīgo dalībnieku miega ilgumu un kvalitāti.

Izrādījās, ka tonētās brilles ļāva gulēt par 30 minūtēm ilgāk un miegs bija kvalitatīvāks, ko atzina arī paši pētījuma dalībnieki. Piedevām dzintarkrāsā tonētās briļļu lēcas palīdzēja normalizēt paaugstināto asinsspiedienu.